I. Warzywa korzeniowe w kuchni – 4 propozycje must have
Z godnością znoszą gotowanie, smażenie, pieczenie, duszenie, grillowanie, można je suszyć na chipsy, kisić, marynować i jeść na surowo - warzywa korzeniowe w każdej postaci są świetne i pełne zdrowotnych zalet. Wybór też jest niemały: marchew, buraki, pietruszka, seler, pasternak, brukiew, rzepa, egzotyczne bataty lub fenkuły czy, powracające w wielkim stylu i ostatnio modne, skorzonera i topinambur. Wprowadź je do swojego menu na stałe, bo to prawdziwa kopalnia zdrowotnych właściwości.
Marchew
W jednej szklance startej marchwi masz 1069 mg wit. A (przy dziennej normie dla facetów 900 mg), więc będziesz miał wzrok sokoła. Ponadto beta-karoten i wit. E poprawiają jakość spermy i dbają o zdrowie prostaty.
Buraki
W kwestii potreningowego paliwa nie mają sobie równych. Wysokie stężenie azotanów przyspiesza regenerację i zmniejsza dolegliwości opóźnionej bolesności mięśni. Są także bezcenne, jeżeli pracujesz nad kondycją i wytrzymałością.
Fenkuł
Niby powszechnie dostępny – jest nawet w dyskontach – ale ciągle niedoceniany. Jego lekko słodkawy, anyżowy posmak wzbogaca każdą potrawę, a selen w pokaźnych ilościach wzmacnia nasz system odpornościowy.
Seler
Korzeń selera jest wyjątkowo bogaty w potas i witaminę K, które są kluczowe dla zdrowego serca. Naukowcy udowodnili, że wysoki poziom potasu zmniejsza o 13% ryzyko zawału.
II. Warzywa korzeniowe magazynują toksyny?
Żeby nie było tak pięknie z naszymi korzeniowymi, to faktycznie mają większą skłonność niż inne warzywa do kumulowania w sobie świństw i zanieczyszczeń, które trafiły do gleby. Dobrze znać pochodzenie warzyw, które kupujemy, żeby nie zjeść całej tablicy Mendelejewa, ale warto też wiedzieć, jak się z nimi obchodzić. Badacze z University of Massachusetts udowodnili na przykład, że pozostałości środków ochrony rośliny da się usunąć z warzyw i owoców przez ich moczenie 12–15 minut w roztworze sody w proporcji: 1 łyżka sody na 1 litr wody. Skuteczne w niszczeniu pestycydów jest także zanurzanie warzyw na kilka sekund w gorącej wodzie o temperaturze 52–56 stopni. No i oczywiście wyszorowanie ich pod bieżącą wodą.
III. Przepisy z warzywami korzeniowymi
Niektóre warzywa korzeniowe mają intensywny, lekko ziemisty posmak, który nie wszystkim odpowiada. Świetnie komponują się z nim: masło, orzechy, miód, jogurt naturalny, śmietana, kminek, czosnek, tymianek, pomarańcze, grzyby, wędzone ryby i kozi ser.
1. Pieczona marchew z soczewicą i harissą
Składniki na 2 porcje
- marchew, 150 g
- zielona soczewica, 60 g
- czosnek, 2 ząbki
- tymianek, gałązka
- liść laurowy
- fenkuł, 150 g
- czerwona cebula, 1/2
- olej rzepakowy, 2 łyżki
- harissa, 1 łyżka
- jogurt grecki, 2 łyżki
- syrop klonowy do skropienia
Sposób
Rozgrzej piekarnik do 210°C. Soczewicę ugotuj w garnku razem z czosnkiem, liściem laurowym i tymiankiem. Marchew, cebulę i fenkuła pokrój na kawałki, skrop olejem, dopraw i piecz 10 min. Wyjmij, dodaj pastę harissa i piecz kolejne 10 minut. Wyłóż jogurt na talerze, następnie odsączoną soczewicę, upieczone warzywa i skrop całość syropem.

2. Carpaccio z buraków i kozim serem
Składniki na 4 porcje
- buraki, 3
- sól kamienna, garść
- pomarańcza, cząstki
- kozi ser, 100 g, pokruszony
- orzechy laskowe, 100 g, grubo posiekane
Sposób
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozsyp sól na blasze, połóż na niej buraki i piecz 45 min. Ostudź, obierz i pokrój na cienkie plasterki. Wyłóż buraki na talerze jakbyś podawał wołowe carpaccio, dołóż na wierzch cząstki pomarańczy i posyp pokruszonym kozim serem oraz posiekanymi orzechami laskowymi (możesz je wcześniej uprażyć na suchej patelni). Posyp jeszcze z góry grubą solą i - opcjonalnie - skrop oliwą extra vergine.

3. Pieczony fenkuł w miodzie z pomarańczą
Składniki na 2 porcje
- fenkuł, 2, ćwiartki
- olej rzepakowy, 1 łyżka
- miód, 2 łyżki
- masło, 1 łyżka
- pomarańcza, cząstki
Sposób
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na żeliwnej patelni nadającej się do piekarnika rozgrzej mocno olej i wrzuć fenkuła. Skrop go miodem, dodaj masło i chwilę podsmażaj. Wstaw do piekarnika na 5 minut, aż miód z masłem się skarmelizują. Wyjmij i dodaj cząstki pomarańczy, wymieszaj i podawaj.

4. Seler pieczony w soli z jarmużem
Składniki na 4 porcje
- seler, 2 szt.
- sól, 250 g
- listki tymianku, 20 g
- mąka pszenna, 400 g
- białka jajek, 100 g
- woda, 150 ml
- pieczarki, 100 g
- jarmuż, 150 g
- liście selera, 10 g
- olej rzepakowy, 40 ml
Sposób
Wymieszaj sól, listki tymianku, mąkę, białka i wodę, ugnieć i uformuj ciasto. Obierz selery i jedną sztukę obłóż szczelnie ciastem. Na 45 min wstaw do piekarnika o temp. 200°C. Wyjmij, rozbij solną skorupę i zostaw do ostygnięcia. Drugiego selera ugotuj do miękkości i zrób purée. Podsmaż plasterki pieczarek i ugotuj jarmuż, zblenduj liście selera z olejem. Podziel selera na ćwiartki i dołóż resztę.
