Warzywa korzeniowe [Przepisy, właściwości, patenty]

Powiedzmy to w końcu głośno – diety wykluczające wszystkie węglowodany nie mają sensu, bo te w warzywach korzeniowych są bezcenne dla zdrowia.

warzywa korzeniowe FOT. LOUISA PARRY, STYLIZACJA JEDZENIA: TAMARA VOS

I. Warzywa korzeniowe w kuchni – 4 propozycje must have

Z godnością znoszą gotowanie, smażenie, pieczenie, duszenie, grillowanie, można je suszyć na chipsy, kisić, marynować i jeść na surowo - warzywa korzeniowe w każdej postaci są świetne i pełne zdrowotnych zalet. Wybór też jest niemały: marchew, buraki, pietruszka, seler, pasternak, brukiew, rzepa, egzotyczne bataty lub fenkuły czy, powracające w wielkim stylu i ostatnio modne, skorzonera i topinambur. Wprowadź je do swojego menu na stałe, bo to prawdziwa kopalnia zdrowotnych właściwości.

REKLAMA

Marchew

W jednej szklance startej marchwi masz 1069 mg wit. A (przy dziennej normie dla facetów 900 mg), więc będziesz miał wzrok sokoła. Ponadto beta-karoten i wit. E poprawiają jakość spermy i dbają o zdrowie prostaty.

Buraki

W kwestii potreningowego paliwa nie mają sobie równych. Wysokie stężenie azotanów przyspiesza regenerację i zmniejsza dolegliwości opóźnionej bolesności mięśni. Są także bezcenne, jeżeli pracujesz nad kondycją i wytrzymałością.

Fenkuł

Niby powszechnie dostępny – jest nawet w dyskontach – ale ciągle niedoceniany. Jego lekko słodkawy, anyżowy posmak wzbogaca każdą potrawę, a selen w pokaźnych ilościach wzmacnia nasz system odpornościowy.

Seler

Korzeń selera jest wyjątkowo bogaty w potas i witaminę K, które są kluczowe dla zdrowego serca. Naukowcy udowodnili, że wysoki poziom potasu zmniejsza  o 13% ryzyko zawału.

II. Warzywa korzeniowe magazynują toksyny?

Żeby nie było tak pięknie z naszymi korzeniowymi, to faktycznie mają większą skłonność niż inne warzywa do kumulowania w sobie świństw i zanieczyszczeń, które trafiły do gleby. Dobrze znać pochodzenie warzyw, które kupujemy, żeby nie zjeść całej tablicy Mendelejewa, ale warto też wiedzieć, jak się z nimi obchodzić. Badacze z University of Massachusetts udowodnili na przykład, że pozostałości środków ochrony rośliny da się usunąć z warzyw i owoców przez ich moczenie 12–15 minut w roztworze sody w proporcji: 1 łyżka sody na 1 litr wody. Skuteczne w niszczeniu pestycydów jest także zanurzanie warzyw na kilka sekund w gorącej wodzie o temperaturze 52–56 stopni. No i oczywiście wyszorowanie ich pod bieżącą wodą.

III. Przepisy z warzywami korzeniowymi

Niektóre warzywa korzeniowe mają intensywny, lekko ziemisty posmak, który nie wszystkim odpowiada. Świetnie komponują się z nim: masło, orzechy, miód, jogurt naturalny, śmietana, kminek, czosnek, tymianek, pomarańcze, grzyby, wędzone ryby i kozi ser.

1. Pieczona marchew z soczewicą i harissą

Składniki na 2 porcje

  • marchew, 150 g
  • zielona soczewica, 60 g
  • czosnek, 2 ząbki
  • tymianek, gałązka
  • liść laurowy
  • fenkuł, 150 g
  • czerwona cebula, 1/2
  • olej rzepakowy, 2 łyżki
  • harissa, 1 łyżka
  • jogurt grecki, 2 łyżki
  • syrop klonowy do skropienia

Sposób

Rozgrzej piekarnik do 210°C. Soczewicę ugotuj w garnku razem z czosnkiem, liściem laurowym i tymiankiem. Marchew, cebulę i fenkuła pokrój na kawałki, skrop olejem, dopraw i piecz 10 min. Wyjmij, dodaj pastę harissa i piecz kolejne 10 minut. Wyłóż jogurt na talerze, następnie odsączoną soczewicę, upieczone warzywa i skrop całość syropem.

warzywa korzenioweFOT. LOUISA PARRY, STYLIZACJA JEDZENIA: TAMARA VOS

2. Carpaccio z buraków i kozim serem

Składniki na 4 porcje

  • buraki, 3
  • sól kamienna, garść
  • pomarańcza, cząstki
  • kozi ser, 100 g, pokruszony
  • orzechy laskowe, 100 g, grubo posiekane

Sposób

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozsyp sól na blasze, połóż na niej buraki i piecz 45 min. Ostudź, obierz i pokrój na cienkie plasterki. Wyłóż buraki na talerze jakbyś podawał wołowe carpaccio, dołóż na wierzch cząstki pomarańczy i posyp pokruszonym kozim serem oraz posiekanymi orzechami laskowymi (możesz je wcześniej uprażyć na suchej patelni). Posyp jeszcze z góry grubą solą i - opcjonalnie - skrop oliwą extra vergine.

warzywa korzenioweFOT. LOUISA PARRY, STYLIZACJA JEDZENIA: TAMARA VOS

3. Pieczony fenkuł w miodzie z pomarańczą

Składniki na 2 porcje

  • fenkuł, 2, ćwiartki
  • olej rzepakowy, 1 łyżka
  • miód, 2 łyżki
  • masło, 1 łyżka
  • pomarańcza, cząstki

Sposób

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na żeliwnej patelni nadającej się do piekarnika rozgrzej mocno olej i wrzuć fenkuła. Skrop go miodem, dodaj masło i chwilę podsmażaj. Wstaw do piekarnika na 5 minut, aż miód z masłem się skarmelizują. Wyjmij i dodaj cząstki pomarańczy, wymieszaj i podawaj.

warzywa korzenioweFOT. LOUISA PARRY, STYLIZACJA JEDZENIA: TAMARA VOS

4. Seler pieczony w soli z jarmużem

Składniki na 4 porcje

  • seler, 2 szt.
  • sól, 250 g
  • listki tymianku, 20 g
  • mąka pszenna, 400 g
  • białka jajek, 100 g
  • woda, 150 ml
  • pieczarki, 100 g
  • jarmuż, 150 g
  • liście selera, 10 g
  • olej rzepakowy, 40 ml

Sposób

Wymieszaj sól, listki tymianku, mąkę, białka i wodę, ugnieć i uformuj ciasto. Obierz selery i jedną sztukę obłóż szczelnie ciastem. Na 45 min wstaw do piekarnika o temp. 200°C. Wyjmij, rozbij solną skorupę i zostaw do ostygnięcia. Drugiego selera ugotuj do miękkości i zrób purée. Podsmaż plasterki pieczarek i ugotuj jarmuż, zblenduj liście selera z olejem. Podziel selera na ćwiartki i dołóż resztę.

warzywa korzenioweFOT. LOUISA PARRY, STYLIZACJA JEDZENIA: TAMARA VOS
Zobacz również:
Budowanie mięśni to coś więcej niż liczenie makro. Czasem dorzucenie kilku owoców może przesądzić o sukcesie lub porażce.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA