[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
2.8

Warzywa dla faceta: przewodnik

Warzywa dodają każdemu daniu smaku i wykwintności, a Twojemu ciału zastrzyk zdrowia. 

warzywa fot. Shutterstock
Facet nie królik?

Gwiazda kuchni Alexis Pascal Gauthier, nagrodzony nieraz przez Michelina i juror w brytyjskim programie "Master Chef", uważa, że warzywom należy poświęcić więcej uwagi. "My, faceci, często traktujemy je trochę po macoszemu, a tymczasem warzywa bez względu na to, czy zrobisz je jako danie wegetariańskie, czy też pożenisz z rybami lub mięsem, mogą być prawdziwą gwiazdą na talerzu". A odpowiednie połączenia pomogą przezwyciężyć niedyspozycję lub być świetnym paliwem po treningu.

Marchew

"To królowa wśród warzyw" – mówi Gauthier. – Dosładza potrawy i pięknie się z nimi prezentuje na talerzu". Ale przede wszystkim, jak odkryli naukowcy z University Newcastle, zawiera poliacetyleny – bioaktywne związki, które chronią przed nowotworami!

Rukiew wodna

Ta sałata uznana została w zeszłym roku za najzdrowsze warzywo świata. Rośliny, które startowały w wyścigu o ten tytuł, musiały zawierać 17 składników, uznanych za hamujące rozwój nowotworów i chorób serca. Wg Centers for Disease Control, rukiew zawiera wszystkie składniki w najlepszych proporcjach.

Czerwona papryka

Jeśli pomijasz to warzywo w diecie, sporo tracą podniebienie i organizm. Czerwona papryka to potężny zastrzyk witaminy C: ponad dwukrotnie większy niż w takiej samej wielkości pomarańczy. Oprócz bardzo wielu zalet tej witaminy, jedną z nich jest to, że wg badań o 1/5 zmniejsza ryzyko udaru mózgu.

Kapusta Pak Choi

Na podium najzdrowszych liści te dostały srebrny medal. Kapusta jest równie bogata w składniki odżywcze co rukiew, a dodatkowo zawiera mnóstwo żelaza. W przeciwieństwie do szpinaku nie zawiera szczawianów, które w 90% blokują przyswajanie tego pierwiastka. Ma za to witaminę C, która poprawia jego wchłanianie. 

 

1 2 3 ... 4
STRONA 1 z 4

Komentarze

 (4)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij