Gwiazda kuchni Alexis Pascal Gauthier, nagrodzony nieraz przez Michelina i juror w brytyjskim programie "Master Chef", uważa, że warzywom należy poświęcić więcej uwagi. "My, faceci, często traktujemy je trochę po macoszemu, a tymczasem warzywa bez względu na to, czy zrobisz je jako danie wegetariańskie, czy też pożenisz z rybami lub mięsem, mogą być prawdziwą gwiazdą na talerzu". A odpowiednie połączenia pomogą przezwyciężyć niedyspozycję lub być świetnym paliwem po treningu.
Marchew
"To królowa wśród warzyw" – mówi Gauthier. – Dosładza potrawy i pięknie się z nimi prezentuje na talerzu". Ale przede wszystkim, jak odkryli naukowcy z University Newcastle, zawiera poliacetyleny – bioaktywne związki, które chronią przed nowotworami!
Rukiew wodna
Marchew
Czerwona papryka
Jeśli pomijasz to warzywo w diecie, sporo tracą podniebienie i organizm. Czerwona papryka to potężny zastrzyk witaminy C: ponad dwukrotnie większy niż w takiej samej wielkości pomarańczy. Oprócz bardzo wielu zalet tej witaminy, jedną z nich jest to, że wg badań o 1/5 zmniejsza ryzyko udaru mózgu.
Kapusta Pak Choi
Na podium najzdrowszych liści te dostały srebrny medal. Kapusta jest równie bogata w składniki odżywcze co rukiew, a dodatkowo zawiera mnóstwo żelaza. W przeciwieństwie do szpinaku nie zawiera szczawianów, które w 90% blokują przyswajanie tego pierwiastka. Ma za to witaminę C, która poprawia jego wchłanianie.
Komentarze
~Miro, 2018-06-11 23:27:55
~Wojtek, 2017-03-30 16:44:08
~Wojtek, 2017-03-30 16:39:50
Mens Health, 2016-07-28 15:02:30
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?