Skład Twojego posiłku po treningu w dużej mierze decyduje, czy pot i wysiłek, które pozostawiłeś na siłowni, pójdą na marne, czy też przekują się w żelazne mięśnie i smukłą sylwetkę. Które warzywo powinno znaleźć się wówczas na Twoim talerzu? Na ringu brokuł i kalafior. Boks!
2015-05-13
stockcreations 2015/shutterstock
fot. stockcreations 2015/shutterstock
Energia
Jeżeli najbardziej zależy Ci na mocy, zaserwuj sobie zieloną bombę energetyczną. 100 g brokułów zawiera 34 kalorie energii potencjalnej, podczas gdy kalafior w tej samej ilości dostarczy Ci tylko 25 kalorii. Brokuły będą lepszym energetycznym partnerem dla piersi z kurczaka, którą zjadasz przed treningiem, niż ich blady kuzyn.
Nie lekceważ kalafiora: trzy porcje w tygodniu poprawią funkcjonowanie wątroby, przez co będziesz spalał tłuszcz bardziej efektywnie – twierdzą naukowcy z University of Hawaii. Takiego kopa nie dadzą Ci brokuły. Wygrywają one jednak w zawartości witaminy B, która pomaga w trawieniu, mając jej o 3% więcej niż kalafior.
REKLAMA
REKLAMA
shutterstock.com
fot. shutterstock.com
Mięśnie
Nawet jeśli całą szkołę spędziłeś na wagarach, musisz wiedzieć, że warzywa nie są najlepszym źródłem białka. W 100 g brokułów znajdują się 3 g białka, a w kalafiorze tylko 2g. Pamiętaj jednak, że gdy budujesz większe mięśnie, liczy się każdy gram.
Badania prowadzone przez Freda Hutchinsona z Cancer Research Center wykazały, że 3-4 porcje kalafiora tygodniowo obniżają ryzyko wystąpienia raka prostaty o 33%. Dodatkowo kalafior zaspokaja 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Jest to jednak niewiele wobec 127%, które dają Ci brokuły. Dzięki temu Twoje kości i chrząstki będą w idealnym stanie.
Brokuły są świetnym źródłem witaminy C: zaspokoją aż 148% Twojego dziennego zapotrzebowania, czyli aż o 59% więcej niż taka sama ilość pomarańczy. Pomogą Ci szybciej zregenerować się po intensywnych treningach, sprawią też, że będziesz mniej obolały dzień później. Tak wynika z badań opublikowanych w „British Journal of Nutrition”. Zadbaj więc o to, by kawałek zielonego znalazł się w każdym posiłku po treningu.
Czy jest jeszcze jakiś inny ratunek dla kalafiora niż świetny smak z serowym sosem? Tak. Ma jedną przewagę nad swoim zielonym kuzynem – wysoką zawartość fitosteroli. Brokuły nie mają ich w ogóle. Związki te zmniejszają poziom cholesterolu o 10-15% – zgodnie z publikacjami w „British Journal of Nutrition”. Uwaga! Obecność tłustego sosu serowego może redukować ten efekt.
Werdykt:
Zwycięzcą pojedynku - jednogłośnie na punkty - zostaje brokuł!
Dobre wieści bo uwielbiam brokuły pod każdą postacią. A kalfior jest dla mnie taki mdły. izak, 2015-05-20 14:47:52
Ostatnio miałem stosunkowo poważne problemy z jelitami, szczególnie po zjedzeniu takiego zestawu przedtreningowego: pierś z kurczaka, ryż brązowy, sos chilli i brokuły. Właśnie jakiś czas temu dodałem brokuły do diety i zastanawiam się, czy mogą mieć wpływ na układ trawienny (pracę jelit). Czy ktoś zauważył podobne przypadłości u siebie? Po ostatniej nieprzespanej nocy boję się ruszyć wszystkiego co zielone ;) Marcin Kwieciński, 2015-05-13 21:14:09
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Opanowanie właściwej techniki podciągania da Ci szerokie plecy, wyrzeźbione ramiona, sześciopak i...
REKLAMA
Ups... widzimy, że masz AdBlocka.
Nasz serwis jest dostępny całkowicie bezpłatnie, ale żeby taki mógł pozostać, musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz naszą pracę, dodaj tę stronę do wyjątków. Nie musisz wchodzić w ustawienia przeglądarki. Wystarczy kliknąć poniżej.
Komentarze
izak, 2015-05-20 14:47:52
Marcin Kwieciński, 2015-05-13 21:14:09
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?