[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

W 8 dań dookoła świata

Trzeba próbować lokalnej kuchni, ale dlaczego tej najbardziej kalorycznej? Oto 8 kulinarnych okrętów flagowych krajów, do których często podróżują Polacy, i 8 godnych zastępców – równie smacznych, ale przy tym zdrowszych. Bon appétit!

Warto próbować lokalnych specjalności, ale trzeba uważać, aby w drodze powrotnej na lotnisku nie policzyli Ci brzucha jako nadwyżki bagażu. (fot. Jacek Heliasz - heliasz.com)
Francja

Garçon poleca:

Steak au poivre, czyli befsztyk w sosie pieprzowym. Twój układ krwionośny chciałby, abyś zapamiętał - chudy befsztyk jest OK, taki sam polany kremowym sosem jest cholernie daleko od OK. Jeżeli dodadzą Ci jeszcze do niego pieczone ziemniaki, kończysz mecz z wynikiem 817 kcal i 55 g tłuszczu.

MH poleca:

Coq au vin. Klasyka francuskiej kuchni: kogut gotowany w czerwonym wytrawnym winie z pieczarkami, czosnkiem i cebulą. Rewelacja! Tylko 499 kcal i 27 g tłuszczu.

Grecja

Serwitoros poleca:

Moussaka, czyli zapieczone w piekarniku mięso mielone z pomidorami, cebulą, czosnkiem i sosem beszamelowym. Tawerna z widokiem na morze nie sprawia, że dania stają się zdrowsze i mniej kaloryczne. Cena moussaki to 644 kcal i 44 g tłuszczu, a jeśli uprzejmy kelner dorzuci frytki, rachunek skacze do 1122 kcal i 69 g tłuszczu.

MH poleca:

Grecka sałatka. Lokalny ser feta, lokalna oliwa, słoneczne pomidory, lokalne wino, świeży chleb - czego więcej potrzeba do szczęścia? 460 kcal i 23 g tłuszczu, z przewagą tego dobrego.

REKLAMA

Włochy

Cameriere poleca:

Spaghetti carbonara. Zrobione ze śmietany, przysmażonej szynki lub boczku i obsypane całym chyba światowym zapasem parmezanu - doładowuje nam 560 kcal i 44 g tłuszczu. Au!

MH poleca:

Linguine con cozze. Wstążki makaronu z małżami, oliwą ekstra vergine, czosnkiem i pietruszką dostarczą niezapomnianych wrażeń i obniżą straty do 408 kcal i 14 g tłuszczu.

Meksyk

Camarero poleca:

Guacamole z tortillą i burritos. To prawdziwa dietetyczna katastrofa. Końska dawka awokado, sera, oliwy, smażonej fasoli i jeszcze trochę awokado dla smaku. Łączny wynik? "Skromniutkie" 1161 kcal i 68 g tłuszczu.

MH poleca:

Chili con carne. W oryginalnej, meksykańskiej wersji nie używa się mielonej wołowiny, tylko kawałków mięsa wieprzowego, i podaje z ryżem na ostro, zwanym arroz blanco. Zmniejszamy rezultat do 492 kcal i 21 g tłuszczu, nic nie tracąc na doznaniach smakowych. Inna bezpieczna opcja to zamówienie marynowanej ryby cebiche lub jaiba al horno, czyli pieczonego kraba.

USA

Waiter poleca:

New York sirloin steak. Monstrualna góra jedzenia: prawie połowa krowy, smażone krążki cebuli, smażone ziemniaki, chleb czosnkowy, sałata z serowym dressingiem i jak na światową potęgę przystało, mamy rekord - 1879 kcal i 116 g tłuszczu.

MH poleca:

Befsztyk z pomidorami. Chuda wołowina z grillowanymi pomidorami i zielonym groszkiem, a do tego obok sałata z sosem vinegret. Od razu lepiej - 968 kcal i 29 g tłuszczu.

Portugalia

Criado poleca:

Smażone kalmary. Dostaniesz je z masłem i pieczywem, ale i z ładunkiem 984 kcal oraz 41 g tłuszczu.

MH poleca:

Kurczak piri-piri. Bardzo pikantne kawałki kurczaka z ryżem i zieloną sałatą w oliwie. 608 kcal - które szybko wypocisz, bo danko jest naprawdę ostre - i 21 g tłuszczu.

Hiszpania

Camarero poleca:

Tapas. Mieszanka smażonych kiełbasek chorizo, obficie podlanych czerwonym winem i upieczona ławica małych rybek - wygrywasz 1201 kcal i 70 g tłuszczu.

MH poleca:

Paella. Chude kawałki kurczaka lub białej ryby, małże, krewetki, groszek, pomidory, papryka wymieszane z ryżem posypanym szafranem. Wielka porcja, a tylko 521 kcal i 18 g tłuszczu.

Tajlandia

Waiter poleca:

Kurczak w curry ze smażonym makaronem. Krótka piłka: 941 kcal i 79 g tłuszczu.

MH poleca:

Kurczak stir-fry. Kawałki kurczaka smażone na sposób azjatycki - szybko, z ciągłym mieszaniem, w woku. Do tego zapachowy ryż i nagroda: 464 kcal i 18 g tłuszczu.

MH 08/2005

Komentarze

 (3)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij