REKLAMA

Uwodzenie w kuchni – przepis na kuszące danie w 20 minut

Która kobieta oprze się facetowi, który potrafi  wyczarować takie danie? Nie musisz jej mówić,  że zajęło Ci to tylko 20 minut.

gotowanie, uwodzenie, przepisy shutterstock.com

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 bulwa kopru włoskiego,
  • pokrojona w kostkę
  • (nie wyrzucaj liści)
  • 1 średnia cebula
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 szklanka czerwonego wina (np. pinot noir)
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • sól morska i świeżo zmielony, czarny pieprz
  • 500 g filetów z białej ryby (np. halibuta lub dorsza)
  • 250 g średnich krewetek (obranych)
  • 12-16 małż (oczyszczonych)

ZOBACZ: Czy umiesz uwodzić? [Test]

REKLAMA

Jak to zrobić?

1. Rozgrzej oliwę w garnku na średnim ogniu. Wrzuć kostki i ziarna kopru włoskiego, kostki cebuli, posiekany czosnek, płatki czerwonego chili i podsmażaj około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

2. Pomidory wrzuć do garnka razem z zalewą. Dodaj bulion, wino, sos rybny, liście laurowe i suszony tymianek. Doprowadź do lekkiego bulgotania i gotuj około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.

3. Wrzuć pokrojone ryby, obrane krewetki i oczyszczone muszle do garnka. Gotuj, aż ryba zrobi się jędrna, krewetki różowe, a muszle się otworzą (ok. 5 minut). Podawaj na głębokich talerzach, przybrane liśćmi kopru włoskiego.

PRZECZYTAJ: Mięśnie na talerzu - przepis na penne z krewetkami

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA