[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.6

Tuńczyk z puszki: 3 przepisy na obiad i zdrową przekąskę

Samotny, zapomniany w kuchennej szafce tuńczyk z puszki może być wstępem do rewelacyjnego obiadu lub przekąski. Nawet największy kuchenny leń może ją po prostu otworzyć i wydziobać zawartość widelcem. Reszta gotowania również będzie banalnie prosta. Do działa!

tuńczyk, sałatka nicejska fot. shutterstock.com
W tej małej puszce zamknięto ponad połowę Twojego dziennego zapotrzebowania na białko, więc każdy ćwiczący facet rozumie, co to za skarb. W dodatku ma znikomą ilość tłuszczu i podobną kalorii.

To jednak tylko, gdy wybierzesz tuńczyka w sosie własnym, bo ten w oleju ma już swoją kaloryczną wagę. Za tuńczykiem sauté przemawia też nauka – zawiera dużo więcej witaminy B3 niż ten olejowy, a jej niedobór powoduje zmęczenie, osłabienie mięśni, bezsenność, bóle głowy, biegunki i trądzik. A tego byśmy nie chcieli.

1. Sałatka nicejska

Cena porcji: ok. 2,5 zł

Składniki na 4 porcje:

1 główka sałaty

2 jajka

zielona fasolka szparagowa (może być z puszki)

4-5 filecików anchois

2 ziemniaki

2 pomidory

1 czerwona cebula

sól, pieprz, oliwa, ocet winny

garść czarnych oliwek

1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w łupinach w osolonej wodzie. Wystudź. Jajka ugotuj na twardo, zalej zimną wodą, wystudź. Fasolkę szparagową ugotuj (jeżeli świeża), przelej zimną wodą i ostudź. Jeżeli konserwowa – odsącz i odstaw. Tuńczyka odsącz i wsyp do salaterki. Sałatę umyj, odwiruj lub dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.

2. Fileciki drobno pokrój. Pomidory umyj i pokrój w ćwiartki lub ósemki, cebulę w krążki. Zrób sos z oliwy i octu (stosunek 3:1), dopraw. Ziemniaki pokrój w talarki, jajka w ćwiartki. Wymieszaj wszystko w salaterce, zalej sosem, dodaj ćwiartki jajek i raz jeszcze dopraw solą i pieprzem.

REKLAMA

REKLAMA

tuńczyk, makaron z tuńczykiem fot. shutterstock.com
2. Spaghetti z tuńczykiem

Cena porcji: ok. 2,5 zł

Składniki na 4 porcje:

1 opakowanie makaronu spaghetti lub świderków

1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym

3 ząbki czosnku

2 łyżki marynowanych kaparów

3 łyżki oliwy

1 łyżka soku z cytryny

szczypta sproszkowanej papryki chili

sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

1. W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Obierz czosnek i posiekaj go drobno. Tuńczyka odsącz z zalewy. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć kapary, posiekany czosnek i smaż na małym ogniu przez kilka chwil. Dorzuć tuńczyka z puszki i wlej łyżkę soku cytrynowego.

2. Zawartość patelni dopraw szczyptą chili, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowane spaghetti przełóż na cedzak, by ociekło, i wrzuć na patelnię. Wymieszaj i przekładaj porcje na talerz. 

REKLAMA

tuńczyk, awokado fot. shutterstock.com
3. Faszerowane awokado

Cena porcji: ok. 3 zł

Składniki na 4 porcje:

1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym

4 awokado

150 g żółtego sera (np. cheddar)

5 łyżek majonezu

sok z połowy cytryny

1 zielony ogórek

2 jajka

sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj na twardo jajka i wystudź. Ogórka dokładnie umyj, ale nie obieraj. Przekrój go wzdłuż na pół, potem połówki jeszcze raz i następnie w poprzek na małe kawałki. Ser pokrój w małą kostkę. Jajka obierz ze skorupek i drobno posiekaj. Tuńczyka odsącz z zalewy. Wszystkie produkty wrzuć do salaterki i wymieszaj.

2. Awokado przekrój wzdłuż na połówki, usuń pestki i wyciągnij łyżką miąższ, nie uszkadzając skórki. Posiekaj go drobno i dorzuć do salaterki. Dodaj majonez, sól, pieprz, sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszaj. Połówki awokado wypełnij farszem.

MH 11/11

Komentarze

 (7)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij