W tej małej puszce zamknięto ponad połowę Twojego dziennego zapotrzebowania na białko, więc każdy ćwiczący facet rozumie, co to za skarb. W dodatku ma znikomą ilość tłuszczu i podobną kalorii.
To jednak tylko, gdy wybierzesz tuńczyka w sosie własnym, bo ten w oleju ma już swoją kaloryczną wagę. Za tuńczykiem sauté przemawia też nauka – zawiera dużo więcej witaminy B3 niż ten olejowy, a jej niedobór powoduje zmęczenie, osłabienie mięśni, bezsenność, bóle głowy, biegunki i trądzik. A tego byśmy nie chcieli.
1. Sałatka nicejska
Cena porcji: ok. 2,5 zł
Składniki na 4 porcje:
• 1 główka sałaty
• 2 jajka
• zielona fasolka szparagowa (może być z puszki)
• 4-5 filecików anchois
• 2 ziemniaki
• 2 pomidory
• 1 czerwona cebula
• sól, pieprz, oliwa, ocet winny
• garść czarnych oliwek
• 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w łupinach w osolonej wodzie. Wystudź. Jajka ugotuj na twardo, zalej zimną wodą, wystudź. Fasolkę szparagową ugotuj (jeżeli świeża), przelej zimną wodą i ostudź. Jeżeli konserwowa – odsącz i odstaw. Tuńczyka odsącz i wsyp do salaterki. Sałatę umyj, odwiruj lub dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
2. Fileciki drobno pokrój. Pomidory umyj i pokrój w ćwiartki lub ósemki, cebulę w krążki. Zrób sos z oliwy i octu (stosunek 3:1), dopraw. Ziemniaki pokrój w talarki, jajka w ćwiartki. Wymieszaj wszystko w salaterce, zalej sosem, dodaj ćwiartki jajek i raz jeszcze dopraw solą i pieprzem.