[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
4.0

Tłuszcze trans: dlaczego są tak niebezpieczne?

Tłuszcze trans to czysta trucizna. Zapychają Twoje naczynia krwionośne niebezpieczną dla serca blaszką miażdżycową. Czy naprawdę jest aż tak źle?

pączuś Shutterstock.com
Same oleje roślinne są zdrowe. To proces utwardzenia powoduje, że zmieniają się ich właściwości: podnoszą poziom LDL i trójglicerydów we krwi, ale dodatkowo wpływają na obniżenie poziomu dobrego cholesterolu HDL.

(Sprawdź też: 500 kcal - tuczące przekąski, których powinieneś unikać)

To zwiększa ryzyko cukrzycy, chorób serca i osłabiać system odpornościowy. Są bardziej niebezpieczne dla zdrowia niż tłuszcze zwierzęce i naprawdę - z dwojga złego - już lepiej jeść masło i bekon.

Uzasadnienie

O tłuszczach trans zrobiło się naprawdę głośno w roku 2006, kiedy to wydział zdrowia Nowego Jorku zakazał ich w barach i restauracjach z powodu podejrzeń, że mogą powodować ataki serca. W 2018 roku Amerykańska Agencja do spraw Żywności i Leków (FDA) ogłosiła zakaz dla całego kraju.

Tłuszcze trans - fakty

Tłuszcze trans powstają, gdy olej poddaje się procesowi uwodorniania, dzięki czemu tłuszcz gęstnieje i robi się mniej wodnisty. Może być potem wykorzystywany do produkcji żywności przetworzonej, np. ciast, może być używany do smarowania etc. Istnieją wyraźne dowody, że tłuszcze trans zwiększają ryzyko zapadnięcia na choroby serca i podwyższają poziom cholesterolu.

Na szczęście tych tłuszczów nie ma tak dużo. Prof. Albert Flynn z EFSA stwierdził: „Biorąc pod uwagę obecne wartości spożycia KTT, ich własności zwiększania ryzyka chorób układu krążenia są dalece mniejsze niż nasyconych kwasów tłuszczowych, które w większości państw europejskich są spożywane w nadmiarze”.

(Sprawdź też: Jak przeżyć atak serca?)

Werdykt

Są niebezpieczne, więc sprawdzaj opakowania. Ale jeśli światowy trend się utrzyma, tłuszcze trans wkrótce pewnie znikną z rynku. I problem też.

Stopień zagrożenia: 8/10 

REKLAMA

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij