[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.4

Tłuszcze trans: dlaczego są tak niebezpieczne?

Tłuszcze trans to czysta trucizna. Zapychają Twoje naczynia krwionośne niebezpieczną dla serca blaszką miażdżycową. Czy naprawdę jest aż tak źle?

lukrowany pączek, pączek fot. Shutterstock
Same oleje roślinne są zdrowe. To proces utwardzenia powoduje, że zmieniają się ich właściwości: podnoszą poziom LDL i trójglicerydów we krwi, ale dodatkowo wpływają na obniżenie poziomu dobrego cholesterolu HDL.

To zwiększa ryzyko cukrzycy, chorób serca i osłabiać system odpornościowy. Są bardziej niebezpieczne dla zdrowia niż tłuszcze zwierzęce i naprawdę - z dwojga złego - już lepiej jeść masło i bekon.

Uzasadnienie

O tłuszczach trans zrobiło się naprawdę głośno w roku 2006, kiedy to wydział zdrowia Nowego Jorku zakazał ich w barach i restauracjach z powodu podejrzeń, że mogą powodować ataki serca. Amerykańska Agencja do spraw Żywności i Leków ogłosiła zakaz dla całego kraju, który ma zacząć obowiązywać od 2017 roku.

Tłuszcze trans - fakty

Tłuszcze trans powstają, gdy olej poddaje się procesowi uwodorniania, dzięki czemu tłuszcz gęstnieje i robi się mniej wodnisty. Może być potem wykorzystywany do produkcji żywności przetworzonej, np. ciast, może być używany do smarowania etc. Istnieją wyraźne dowody, że tłuszcze trans zwiększają ryzyko zapadnięcia na choroby serca i podwyższają poziom cholesterolu.

Na szczęście tych tłuszczów nie ma tak dużo. Prof. Albert Flynn z EFSA stwierdził: „Biorąc pod uwagę obecne wartości spożycia KTT, ich własności zwiększania ryzyka chorób układu krążenia są dalece mniejsze niż nasyconych kwasów tłuszczowych, które w większości państw europejskich są spożywane w nadmiarze”.

Werdykt

Są niebezpieczne, więc sprawdzaj opakowania. Ale jeśli światowy trend się utrzyma, tłuszcze trans wkrótce pewnie znikną z rynku. I problem też.

Stopień zagrożenia: 8/10 

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij