1. Odrażające tłuszcze trans
Przede wszystkim – nie wszystkie są odrażające. Tłuszcze trans występują naturalnie, np. w wołowinie, jagnięcinie czy w mleku. Tych nie musisz się bać. Niebezpieczne dla człowieka są te, które powstały sztucznie, wskutek uwodornienia tłuszczów roślinnych. Zwiększają ryzyko chorób serca i nowotworów.
Lekarze z University of North Carolina ustalili, że ludzie, w których diecie było dużo kwasów tłuszczowych trans, niemal dwukrotnie częściej chorują na raka jelita.
Od niedawna wielu producentów np. margaryn zmieniło procedury i zamiast uwodornienia stosują bezpieczniejszy proces – estryfikacji. Olej zmienia konsystencję na stałą dzięki mono- i diglicerydom kwasów tłuszczowych.
Raczej unikaj
Frytki, pączki, popcorn. Wszystko, co jest smażone na oleju, może zawierać tłuszcze trans w dużym nadmiarze. Lepiej unikać.
Batony, ciastka, ciasta gotowe. Popatrz dokładnie na skład. Jeśli znajdziesz tam informację o tłuszczach utwardzonych lub uwodornionych – odpuść sobie.
Margaryna. Te w pudełkach są już zwykle produkowane w bezpieczniejszy sposób niż kilka lat temu. Uwaga na te w kostkach, do smażenia.