ZOBACZ TEŻ: Dlaczego warto jeść mrożonki?

Hortex - Mrożony bób
- Cena: 7,99 zł/450 g
Raport z testu
Coraz mocniej przekonuję się do białka roślinnego (mniej wartościowe nie znaczy bezwartościowe) i roślin strączkowych, które są jego świetnym źródłem, ale ileż można jeść fasolę? A wystarczy sięgnąć do zamrażarki, żeby w środku zimy zrobić sobie środek lata i zafundować michę jeszcze parującego z gorąca bobu. Jem go samodzielnie (w sensie: tylko z solą), wrzucam do sałatek, robię różnego rodzaju pasty. U Marty Dymek z Jadłonomii znalazłem nawet przepis, w którym bób zastępuje ciecierzycę w przepisie na hummus. I wiecie co? To naprawdę działa!
Skład: 73 kcal; W: 7,8 g, B: 6,8 g

Oerlemans - Wiśnie bez pestek
- Cena: 11,96 ZŁ/450 g
Raport z testu
W zamrażarce zawsze mam opakowanie mrożonych owoców, które są genialnym dodatkiem do szejków. W moim przypadku są to najczęściej koktajle na winie – co się nawinie pod rękę, trafi a do blendera. Przygotowuję je na bazie mleka sojowego (ilość białka podnosi często jeszcze odżywka), do tego zawsze dorzucam banana, otręby gryczane czy płatki owsiane. Całość bywa jednak nieco za mało wyrazista i wtedy z zamrażarki wyjeżdżają wiśnie, całe na bordowo. Ich kwaskowaty, cierpki smak idealnie dopełnia kompozycję.
Skład: 63 kcal; W: 14 g, B: 0,5 g

Frosta - Soczewica z ziemniakami
- Cena: 4,69 ZŁ/260 g
Raport z testu
Kolejna wariacja na temat strączków, a więc protein roślinnych. Tym razem w głównej roli występuje soczewica, a partnerują jej ziemniaki i marchewka w maśle z dzikim czosnkiem (no dobrze, z tą główną rolą to lekka przesada, bo wolelibyśmy więcej miejsca dla soczewicy, a mniej dla marchewki - czy Frosta nas słyszy?). I to jest naprawdę udane połączenie. Zwłaszcza że nie trzeba myć, kroić i obierać. Te kuchenne czynności są na tyle czasochłonne, że często zniechęcają do działań w kuchni. A tak jest gotowe. Szanujemy.
Komentarze