Test konserw – wybraliśmy 6 najlepszych puszek

Tak jak nie szata zdobi człowieka, tak opakowanie nie czyni jedzenia. W puszkach też można trafić na prawdziwe perełki. 

Test konserw Getty Images

  1. Filet z makreli King Oscar
  2. Sardynki w oliwie Rio Mare
  3. Tuńczyk w sosie własnym Lisner
  4. Filet z piersi indyka Fit Meat
  5. Filet z kurczaka Agrico Fit
  6. Stek rzeźnika w sosie pieprzowym Ed Red

1. Filet z makreli King Oscar

Test konserwfot. materiały prasowe
REKLAMA

Makro (100 g): 242 kcal, 20 g białka, 0 g węgli, 18 g tłuszczu

Zgodnie z własnymi zaleceniami z poprzedniej strony w przypadku makreli rezygnujemy z sosu pomidorowego. Jeśli dla Ciebie występuje on z makrelą w parze, której nie da się rozdzielić, możesz błyskawicznie przygotować go w domu. W puszce znajdziesz wyłącznie rybę z solą. A wraz z nią potężną dawkę kwasów tłuszczowych omega-3 i protein.

Ocena testera: 26/30

  • Skład: 10/10
  • Smak: 8/10
  • Cena: 8/10

2. Sardynki w oliwie Rio Mare

Test konserwfot. materiały prasowe

Makro (100 g): 335 kcal, 18,5 g białka, 0 g węgli, 29 g tłuszczu

W tym wypadku do zdrowych kwasów omega-3 z dorodnych sardynek dochodzą równie zdrowe omega-9 z oliwy. Dla serca to genialna mieszanka. Dla podniebienia też – w końcu nie darmo tłuszcz jest nośnikiem smaku. Kalorii jest w związku z tym sporo, ale pamiętaj, że możesz pozbyć się dużej części z nich, odlewając oliwę. A sardynki dalej będą pyszne. 

Ocena testera: 27/30

  • Skład: 10/10
  • Smak: 9/10
  • Cena: 8/10

3. Tuńczyk w sosie własnym Lisner

Test konserwfot. materiały prasowe

Makro (100 g): 107 kcal, 25,9 g białka, 0 g węgli, 0,4 g tłuszczu

To złoty medalista pod względem ilości dostarczanego białka, idealny dla wyznawców religii makro. Za opcją w oleju nie przepadamy, bo olej słonecznikowy jest pełny kwasów omega-6, które są, owszem, niezbędne, ale w niewielkiej ilości. Dla smaku lepiej dodać w domu nieco oliwy, albo połączyć tuńczyka w sałatce z innymi składnikami. I tę opcję polecamy.

Ocena testera: 27/30

  • Skład: 10/10
  • Smak: 8/10
  • Cena: 9/10

4. Filet z piersi indyka Fit Meat

Test konserwfot. materiały prasowe

Makro (100 g): 85 kcal, 19 g białka, <0,5 g węgli, 1 g tłuszczu

Mięso, woda i sól. Ot, cała lista składników. Ma to swoje plusy i minusy. Pierwsze to oczywiście czysty skład i świetne makro. Będzie to więc idealna opcja dla wszystkich traktujących żywność funkcjonalnie. Jeśli jednak oczekujesz ciekawego smaku, potraktuj tę puszkę jako półprodukt do przygotowania jakiegoś dania, np. sałatki. W tej roli sprawdzi się wyśmienicie. 

Ocena testera: 25/30

  • Skład: 10/10
  • Smak: 7/10
  • Cena: 8/10

5. Filet z kurczaka Agrico Fit

Test konserwfot. materiały prasowe

Makro (100 g): 81 kcal, 18 g białka, 0,2 g węgli, 1 g tłuszczu

Skład podobny jak w poprzednim przypadku, tylko pierwsze skrzypce gra kurczak, a nie indyk. Podobna jest więc też nasza ocena. Biorąc pod uwagę kolejnego zawodnika, ta konserwa smakowo szału nie robi, ale pod względem wartości odżywczych nie da się jej czegokolwiek zarzucić. Dzięki niej zawsze będziesz miał pod ręką białko gotowe do spożycia. 

Ocena testera: 26/30

  • Skład: 10/10
  • Smak: 7/10
  • Cena: 9/10

6. Stek rzeźnika w sosie pieprzowym Ed Red

Test konserwfot. materiały prasowe

Makro (100 g): 201 kcal, 25,2 g białka, 2,4 g węgli, 9,8 g tłuszczu

Wiemy, drogo. Dlatego od razu zapewniamy, że smak jest absolutnie adekwatny do ceny. Ta rzemieślnicza konserwa jest po prostu pyszna. To nie jest po prostu kawałek mięsa, tylko prawdziwe dzieło sztuki, pełne mnóstwa przenikających się smaków. Dodaj do tego czysty skład i dobre makro, a okaże się, że słowo „sztos” nie jest absolutnie żadną przesadą.

Ocena testera: 28/30

  • Skład: 10/10
  • Smak: 10/10
  • Cena: 8/10
REKLAMA