Składniki
- brązowy ryż, 35 g
- grzyby shitake, 60 g, posiekane
- marchewka, 80 g
- edamame,50 g (możesz zastąpić bobem)
- czerwona papryka, 100 g
- tempeh, 100 g
- oliwa, 10 ml
- szczypiorek, 15 g
- nerkowce, 20 g
Sos
- sos sojowy tamari, 2 łyżki
- sok z cytryny, 2 łyżeczki
- sos mirin, 2 łyżeczki
- ząbek czosnku, posiekany
- świeży imbir, pół łyżeczki, siekany
- mała papryczka chili, posiekana
Przepis
1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy będzie dochodził, zmiksuj wszystkie składniki sosu w blenderze i podduś chwilę grzyby na patelni. Marchewkę pokrój w kawałki i podgotuj przez 3 minuty. Na ostatnią wrzuć fasolki edamame. Jeśli zamieniasz je na bób, ugotuj go osobno do miękkości.
2. Pokrój paprykę na kawałki i natrzyj je oliwą, a potem piecz przez 4 minuty w temperaturze 160 0C, aż zacznie lekko tracić kolor. Teraz pokrusz tempeh na kawałki wielkości około 2 cm, obtocz w oliwie, a potem piecz przez 5 minut w temperaturze 180 0C, aż zbrązowieją. Odstaw, żeby ostygły.
3. Podpraż przez chwilę na patelni posiekane nerkowce, a potem zmieszaj ryż z warzywami i dopraw do smaku. Na koniec lekko podsmaż ryż i polej go sosem. Dołóż tempeh, orzechy i posyp szczypiorkiem.
Makroskładniki
- 702 kcal
- Białko 36 g
- Tłuszcze 31 g
- Węgle 70 g