[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.4

Tatar: białko na surowo

Tatar to potężny proteinowy zastrzyk. To także wyśmienite danie, którego przygotowanie jest stosunkowo proste i nieprzesadnie czasochłonne. By nie zepsuć jego wartości odżywczych i smaku, rób go od początku sam. Masz gwarancję, że jesz zdrowe, wolne od bakterii surowe mięso.  

Tatar, mięso wołowe fot. shutterstock.com
To sztandarowe danie PRL doskonale buduje mięśnie, dostarczając z surowego mięsa lekkostrawne białko i witaminy z grupy B, dzięki którym Twój organizm szybciej zamieni pożywienie w energię. Oczywiście możesz również dodać typowe dla minionej epoki dodatki: pokrojonego w kostkę korniszona i świeżą cebulkę.

To danie zostało tak podobno nazwane przez Hunów i ich wodza Attylę, którzy najeżdżając nowe ziemie, mieli pod siodłami paski mięsa. Wówczas była to głównie konina. Między jedną a drugą bitwą siekali je,dodawali kradzione z gospodarstw jajka i, jak widać, mieli siłę dźwignąć zbroję i podjąć walkę. 

Tatar, mięso wołowe fot. shutterstock.com
Budulec mięśni

W czasie budowania masy mięśniowej musisz dostarczać każdego dnia około 2 g białka na każdy kilogram masy ciała. Porcja wołowego tatara daje Ci 1/3 dziennego zapotrzebowania. (do 50 g białka w porcji).

Na dodatek mięso wołowe to numer jeden wśród wszystkich produktów spożywczych, jeśli chodzi o zawartość kreatyny - związku chemicznego, który pomaga szybciej budować masę mięśniową, zwiększa siłę mięśni i pozwala wykrzesać z siebie więcej energii. Pół kilograma wołowiny to ponad 2 gramy czystej kreatyny.

 

Tatar, befsztyk tatarski fot. Justyna Kaminska 2014/shutterstock
Odżywcze żółtko dostarcza witamin

Wraz z surowym żółtkiem dostarczasz wzmacniającej kości witaminy D czy poprawiających metabolizm witamin z grupy B. Zmniejszysz prawdopodobieństwo salmonelli, jeśli sparzysz skorupkę, zanim ją rozbijesz. 

Tylko wołowina spala tłuszcz

Tylko mięso wołowe ma CLA – dieny kwasu linolowego, które przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Oprócz tego wołowina zawiera karnitynę, która dodaje Ci energii, i taurynę, która pozwala mięśniom szybciej się regenerować. Plusem surowizny jest również to, że wszystkie składniki są szybciej przyswajane. 

MH 12/13

 

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij