Tapas – zdrowe przekąski kuchni hiszpańskiej

Tapas to niewielkie przekąski podawane zazwyczaj w hiszpańskich barach wraz z napojami. Ta miniaturowa, hiszpańska kuchnia – w zależności od tego, jak się ją wykona – może być zwykłą barową przekąską lub arcydziełem. Wyjaśniamy, jak robić to drugie.

tapas, przekąski, kuchnia hiszpańska shutterstock.com

Tapas – z czego je robić?

Jedna z legend mówi, że tapas były kiedyś płaskim kawałkiem chleba, którym przykrywano kieliszki, chroniąc wino lub piwo przed wpadającymi muchami. Coś może być na rzeczy, bo faktycznie hiszpańskie słowo „tapa” oznacza przykrywać. Z drugiej strony złe języki (głównie francuskie, zresztą) twierdzą, że te przegryzki z silnie aromatycznych serów i mięs mają za zadanie przykryć smak marnego hiszpańskiego wina, ale w to już nie wierzymy.

REKLAMA

Tak czy owak tapas są teraz kulinarną wizytówką Hiszpanii, ale te najprostsze każdy może powtórzyć w domu z produktów, które mu się nawiną pod rękę (nie, paprykarz szczeciński z wykałaczką to nie jest tapas, sorry). A teraz popatrzmy na klasykę – te produkty znajdziesz w sieci lub w dobrych marketach.

Papryka padrón

Duma Galicji. Małe, zielone papryczki podaje się najczęściej smażone na oliwie i posypane grubą, morską solą. Te najprawdziwsze mają oznaczenie DOP, czyli „denominazione di origine protetta” – mały region w Hiszpanii, gdzie się je kultywuje i zbiera. Większość ma słodkawy, orzechowy smak, ale czasem zdarza się jedna pikantna. Loteria.

Jamón ibérico

Dojrzewająca szynka iberyjska jest tak wysoko ceniona przez smakoszy, że podobnie jak w przypadku wina wystawia się jej noty degustacyjne oceniające konsystencję, barwę, smak i aromat. Od popularnej szynki serrano odróżnia się bogatym i głębokim smakiem oraz, niestety, ceną.

Wędzone anchois

Anchois wyrabia się z sardeli – tłustej, morskiej ryby o ostrym smaku i zapachu. Hiszpanie potrafią to robić i podają je w każdej postaci: surowe, wędzone, solone, suszone, jako koreczki, filety lub pasty. Anchois doskonale podbija smak każdej potrawy (nawet pizzy) i tapas nie mogą się bez nich obejść.

Arbequina– oliwa extra virgin

Ta oliwa produkowana jest w Katalonii i wyróżnia się unikatowym, ziemistym smakiem z wyraźną owocową nutą (amatorzy twierdzą nawet, że wyczuwają owoce tropikalne, tak). Dobrej jakości oliwa jest bazą każdej dobrej kuchni – z oliwą arbequina mamy 100% gwarancji.

Jak zrobić domowe tapas? 4 propozycje

Istotą tapas jest prostota wykonania i jakość składników. No i oczywiście wyobraźnia, bo fantastyczne tapas można naprawdę wyczarować z niczego. Ale lepiej z tego, co pokazujemy obok.

Szynka iberyjska de bellota

Wśród wszystkich hiszpańskich tapas to niepodważalny numer 1. Podaje się ją w temperaturze pokojowej, bez żadnych dodatków, żeby nie zmącić jej smaku, pokrojoną w cienkie plasterki. Każdy plasterek ma mieć 50% tłuszczu, przezroczystego i roztapiającego się na języku, a popijamy wszystkim: białym lub czerwonym winem, szampanem i sherry.

Wprawdzie szynka iberyjska sprzedawana jest także w plasterkach w plastikowych opakowaniach, ale szanujący się snob wie, że najlepszy i najprawdziwszy smak dostanie, odkrawając plastry (a raczej plasterki, bo lepiej dla portfela i smaku, żeby ten skarb został jak najdłużej w domu) prosto z nogi z kością. Szynka iberyjska jest produktem prawnie chronionym i produkuje się ją tylko w czterech mikroregionach Hiszpanii. Świnie mają pięć klas jakości, które zależą głównie od sposobu ich karmienia. Najwyżej ceniona jest ta jedząca tylko żołędzie – de bellota.

tapas, kuchnia hiszpańskaFOT. LOUISA PARRY , STYLIZACJA JEDZENIA: TAMARA VOS

 

Grzanki z anchois z szalotką i natką pietruszki

Podpieczone, małe grzanki z bagietki lub ciabatty posmaruj lekko masłem i połóż na nich wędzone anchois. Dodaj na wierzch krążki szalotki i posiekaną natkę pietruszki. Skrop grzanki kilkoma kroplami oliwy i sokiem z cytryny.

tapas, kuchnia hiszpańskaFOT. LOUISA PARRY , STYLIZACJA JEDZENIA: TAMARA VOS

 

Papryczki Padróns nadziane chorizo

Wybierz większe papryczki, zetnij górę, oczyść z pestek i nadziej pastą z ugotowanego chorizo. Podsmaż je lekko na patelni z rozgrzaną oliwą. Przełóż je do miseczki, posyp morską solą i skrop winegretem, zrobionym z oliwy, czerwonego octu winnego i miodu.

tapas, kuchnia hiszpańskaFOT. LOUISA PARRY , STYLIZACJA JEDZENIA: TAMARA VOS

 

Puree ziemniaczane z oliwą Arbequina

Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Odsącz, dodaj trochę śmietany, masło, ciut startej gałki muszkatołowej i zblenduj na gładko. Teraz, nie przerywając mieszania, wlewaj powoli oliwę, aż zrobi się emulsja. Można udekorować posiekaną natką pietruszki, ale po co?

tapas, kuchnia hiszpańskaFOT. LOUISA PARRY , STYLIZACJA JEDZENIA: TAMARA VOS
Zobacz również:
REKLAMA