Tapas w zdrowej wersji [Przepisy, składniki, dodatki]

Kończy się sezon wakacyjno-urlopowy, ale nie u nas. Przenosimy słoneczne  smaki do naszych jesiennych kuchni  i nie poddajemy się.  

tapas, przekąski Men's Health

1. Tapas w wersji fit

Jasne, że jeżeli podczas wakacji w Hiszpanii stawiałeś głównie na „patatas bravas”, czyli ziemniaczki smażone  w głębokim tłuszczu, to tapas będzie Ci się kojarzyło tłusto i kalorycznie. Tymczasem jest dokładnie odwrotnie: tapas jest zdrowe, niskokaloryczne i pełne różnych smaków  – wszystko zależy od tego, z czego je przyrządzisz.  Jest oczywiście pewien kanon używanych produktów,  ale od czego nasza polska fantazja, hę? Daj się jej ponieść!

REKLAMA

Krewetki

Tych, których będziemy używać,  to odmiana śródziemnomorska, tzw. carabineros, ale wszystkie krewetki w tapas rządzą. A badania pokazują, że zjedzenie 300 g podnosi o 12% poziom „dobrego” cholesterolu HDL, z czego Twoje serce się ucieszy.

Por

Trochę niedoceniany i niesłusznie traktowany jako dodatek do zup ma działanie antybakteryjne, doskonale tłumi apetyt, a niektóre badania przypisują mu działanie antyrakowe. No i świetnie smakuje.

Fuet

Ta dojrzewająca kiełbasa  z peklowanej wieprzowiny różni się od chorizo brakiem papryki – jej świetny smak opiera się na czarnym pieprzu, czosnku i anyżu. A dodatkowo dostarcza solidnej dawki żelaza.

Zielony groszek

Podobnie jak por rzadko jest doceniany jako solidny składnik dania, ale teraz jesteśmy w Hiszpanii. Porcja 80 g zawiera 5 g białka i 5 g błonnika, które zwiększają uczucie sytości i przyspieszają utratę tłuszczu. Świeży jest najlepszy, ale mrożony lub z puszki też dają radę.

Tapas do danie towarzyskie

Tapas to przekąska towarzyska. Siedzi się lub stoi w barze, pije czerwone wino, piwo, czasem sherry, gada się z przyjaciółmi i podjada różności. Naprawdę różności, bo co knajpa, to inny wybór i asortyment. Owoce morza, warzywa, mięso, kiełbasa, omlet z jaj i ziemniaków pokrojony w kostki, pikle, oliwki, szynka serrano, a dla koneserów ucho wołowe z głębokiego tłuszczu. Ważne, żeby wszystkie porcyjki były do połknięcia jednym, góra dwoma kęsami. Hap i popić winem lub piwem. W domu do tapasowej imprezy przyda się mały, elektryczny grill  do przygotowania owoców morza  i warzyw, jakieś deski lub półmiski  do układania drobiazgów i wykałaczki do spinania niektórych zbyt ruchliwych produktów. Dobrej zabawy!

Przepisy na 4 różne wersje tapas

Zdarzyło Ci się pewnie zjeść coś dobrego na wakacjach za granicą i potem próbować odtworzyć ten smak w domu. Niby tak samo, ale jednak nie tak samo, prawda? Pomidory np. są łaskawsze dla ludów Południa i na to nie poradzisz, ale o niektóre rzeczy można zadbać. W Katalonii używają  do tapas oliwy Arbequina z mocno owocowym aromatem i warto ją zdobyć w sieci lub w sklepach z kuchniami świata. Podobnie octy Jerez i Moscatel, których smak zmienia wszechświat. Pasują zresztą i do innych dań, więc straty nie będzie.

tapas, przekąskiMen's Health

1. Krewetki z sosem ajada

Składniki 10 porcji

  • 20 dużych krewetek w skorupkach
  • 5 ząbków czosnku
  • 150 ml oliwy
  • 100 ml soku z cytryny
  • 100 m octu Moscatel (lub innego na bazie deserowego wina)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki wędzonej papryki w proszku

Sposób

Plasterki czosnku wrzuć na zimną patelnię, wlej 2 łyżki oliwy i włącz palnik (w ten sposób oliwa przejdzie smakiem czosnku). Zamieszaj, wlej sok z cytryny, ocet i resztę oliwy; zmniejsz ogień. Kiedy zacznie pachnieć, dodaj natkę pietruszki i paprykę. Odstaw, żeby dressing był ciepły, nie gorący. Zgrilluj krewetki po 2 minuty z każdej strony i wyłóż je na duży talerz. Polej ciepłym dressingiem i podawaj razem  z papierowym ręcznikiem.

tapas, przekąskiMen's Health

2. Grillowane pory z sosem romesco

Składniki na 10 porcji

  • 5 porów
  • 1 główka czosnku
  • 3 pomidory
  • 15 g uprażonych migdałów
  • 15 g uprażonych orzechów laskowych
  • 15 g chleba pokrojonego w kostki
  • 50 ml oliwy
  • 15 ml octu Jerez

Sposób

Zgrilluj pory, aż sczernieją, obracając od czasu do czasu. Zawiń je w folię, a kiedy ostygną, zdejmij wierzchnią warstwę i pokrój na kawałki  4 cm. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Rozdzieloną na pół główkę czosnku piecz 30 minut, a po 10 minutach włóż do piekarnika pomidory i pory w kawałkach. Obierz pomidory  ze skórki, czosnek z łupin i zblenduj z resztą składników na gęsty sos. Polej nim wyłożone na talerz pory.

tapas, przekąskiMen's Health

3. Dojrzewająca wieprzowa kiełbasa  fuet z winogronami

Składniki na 10 porcji

  • 700 g dojrzewającej kiełbasy Fuet (trafisz w dyskontach  bez problemu)
  • 140 g ciemnych winogron
  • 100 g paluszków chlebowych
  • 50 ml oliwy extra vergine

Sposób

Pokrój kiełbasę na cienkie plasterki (nie zdejmuj skórki – jest delikatna  i smaczna) i ułóż je na dużym talerzu lub desce, jak carpaccio. Winogrona przekrój na pół – kup bezpestkowe, a jeżeli nie trafisz, pozbądź się pestek czubkiem noża. Ułóż je obok plasterków kiełbasy i dołóż z boku chlebowe paluszki. Całość skrop dobrą oliwą i podawaj. No co, ktoś mówił, że to skomplikowane danie?

tapas, przekąskiMen's Health

4. Kaszanka z grilla z zielonym groszkiem, czosnkiem i szynką ser rano

Składniki na 10 porcji

  • 1 kg zielonego groszku
  • 500 g kaszanki
  • 75 g szynki Serrano pokrojonej w kostki
  • 100 g posiekanej szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml wytrawnego sherry
  • 150 g pomidorów
  • 10 listków mięty
  • 50 ml oliwy

Sposób

Groszek zblanszuj we wrzątku przez minutę, przelej go zimną wodą i odsącz. Zgrilluj kaszankę, pokrój ją na kawałki i odstaw. Na dużej patelni lekko podsmaż kawałki szynki, posiekaną szalotkę i plasterki czosnku. Podlej sherry i dodaj groszek z pokrojonymi w kostkę pomidorami (mogą być odsączone z puszki); gotuj 2 minuty. Wrzuć listki mięty, wlej oliwę i wymieszaj. Podawaj z kawałkami zgrillowanej kaszanki.

Zobacz również:
Z rozciąganiem jest jak z treningiem siłowym – tylko systematyczna praca  daje widoczne rezultaty. Sam zobacz, na co możesz liczyć.
ZOBACZ WIĘCEJ
REKLAMA