1. Pomidorowy
Potrzebujesz:
- 1 litr krojonych pomidorów z puszki lub litr pomidorowej passaty
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 3 -4 białe cebule
- trochę ziół (oregano, bazylia, tymianek)
- sól (morska jest fajna)
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka cukru
- 50 ml oliwy
Jak zrobić:
Obierz cebulę, drobno posiekaj, posól i podsmaż na głębokiej patelni z oliwą. Gdy zacznie nabierać złotego koloru, dodaj zmiażdżony czosnek - jakąś minutę przed końcem smażenia. Dorzuć posiekane zioła, cukier, pieprz i dodaj krojone pomidory z puszki. Gotuj 15 - 20 minut, aż sos nabierze właściwej konsystencji. Spróbuj, ewentualnie dopraw i gotowe.
Przeczytaj też: 5 przepisów na sos, które nadadzą smaku każdemu daniu
2. Z czosnkiem i natką pietruszki
Potrzebujesz:
- 1/2 szklanki oliwy
- 3 - 4 ząbki czosnku (wrzucisz 5 - 6, jeżeli lubisz i nie masz planów erotycznych na wieczór, i też się nic nie stanie)
- 1/2 pęczka natki pietruszki (bazylia także daje radę)
- świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić:
Banalnie prosto. Gotujesz makaron al dente, a w tym samym czasie podsmażasz na głębokiej patelni z rozgrzaną oliwą, posiekaną pietruszkę i zmiażdżone ząbki czosnku. Następnie przekładasz z sita dobrze odsączony makaron na patelnię i mieszasz przez chwilę z oliwą, ziołami i czosnkiem (dolej ewentualnie trochę oliwy, jeżeli uznasz za stosowne). Nakładasz i na talerzu posypujesz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
SPRAWDŹ TEŻ: Prawdopodobnie najzdrowsze mięso świata.
3. Z tuńczykiem
Potrzebujesz:
- 2 puszki tuńczyka w zalewie naturalnej
- 100 koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 80 g czarnych oliwek bez pestek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- starty parmezan
Jak zrobić:
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć posiekaną drobno cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku i odsączone z wody mięso tuńczyka. Po kilku minutach dodaj koncentrat pomidorowy, posól, popieprz i zamieszaj (w tym miejscu przepisu szefowie kuchni wlewają kilka łyżek białego wytrawnego wina, ale nie ma co świrować). Dorzuć przekrojone na pół oliwki (wspominaliśmy, że bez pestek?) i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. W tym czasie ugotuj makaron al dente i zachowaj trochę wody po odsączeniu - może sie przydać do rozrzedzenia sosu, jeżeli wyjdzie zbyt gęsty. Pod koniec gotowania sosu wsyp posiekaną natkę pietruszki, a na talerzu posyp startym parmezanem.
4. Z krewetkami
Potrzebujesz:
- 200 g obranych krewetek
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek kolendry
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 kostki bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy
- świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić:
Ugotuj makaron al dente i zachowaj wodę po odsączeniu. Pokrój cebulę w cienkie paski i posiekaj czosnek. Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni (wok się świetnie sprawdza) i podsmaż je, aż cebula zrobi się przeźroczysta. Dorzuć rozdrobnioną kostkę warzywną, curry i pieprz, wymieszaj, a po 2 - 3 minutach wlej szklankę wody po makaronie i gotuj przez chwilę. Dodaj obrane krewetki i gotuj, aż nabiorą różowego koloru. Mieszaj. Teraz dodaj odsączony makaron i znowu wymieszaj. Na koniec posyp posiekaną kolendrą i od razu podawaj.
Komentarze