[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.8

Szybkie sosy do spaghetti

Zamiast rozpuszczać wodą proszek z torebki i udawać, że to sos do spaghetti, lepiej stanąć na kwadrans przy palniku i zrobić prawdziwy sos. Oto 4 przepisy, których nie da się schrzanić!

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu, co nie powinno dziwić skoro jest też Światowy Dzień Mokradeł i Terenów Wodno - Błotnych ( 2 lutego, gdybyś chciał jakoś specjalnie świętować). Ponieważ jednak niektórzy obchodzą Dzień Makaronu kilka razy w tygodniu, bo danie jest proste i bez pretensji, przygotowaliśmy kilka równie prostych sosów. To do dzieła!

1. Pomidorowy

Potrzebujesz:

  • 1 litr krojonych pomidorów z puszki lub litr pomidorowej passaty
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 3 -4 białe cebule
  • trochę ziół (oregano, bazylia, tymianek)
  • sól (morska jest fajna)
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml oliwy

Jak zrobić:

Obierz cebulę, drobno posiekaj, posól i podsmaż na głębokiej patelni z oliwą. Gdy zacznie nabierać złotego koloru, dodaj zmiażdżony czosnek - jakąś minutę przed końcem smażenia. Dorzuć posiekane zioła, cukier, pieprz i dodaj krojone pomidory z puszki. Gotuj 15 - 20 minut, aż sos nabierze właściwej konsystencji. Spróbuj, ewentualnie dopraw i gotowe.

Przeczytaj też: 5 przepisów na sos, które nadadzą smaku każdemu daniu

2. Z czosnkiem i natką pietruszki

Potrzebujesz:

  • 1/2 szklanki oliwy
  • 3 - 4 ząbki czosnku (wrzucisz 5 - 6, jeżeli lubisz i nie masz planów erotycznych na wieczór, i też się nic nie stanie)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (bazylia także daje radę)
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić:

Banalnie prosto. Gotujesz makaron al dente, a w tym samym czasie podsmażasz na głębokiej patelni z rozgrzaną oliwą, posiekaną pietruszkę i zmiażdżone ząbki czosnku. Następnie przekładasz z sita dobrze odsączony makaron na patelnię i mieszasz przez chwilę z oliwą, ziołami i czosnkiem (dolej ewentualnie trochę oliwy, jeżeli uznasz za stosowne). Nakładasz i na talerzu posypujesz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

3. Z tuńczykiem

Potrzebujesz:

  • 2 puszki tuńczyka w zalewie naturalnej
  • 100 koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 80 g czarnych oliwek bez pestek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • starty parmezan

Jak zrobić:

Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć posiekaną drobno cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku i odsączone z wody mięso tuńczyka. Po kilku minutach dodaj koncentrat pomidorowy, posól, popieprz i zamieszaj (w tym miejscu przepisu szefowie kuchni wlewają kilka łyżek białego wytrawnego wina, ale nie ma co świrować). Dorzuć przekrojone na pół oliwki (wspominaliśmy, że bez pestek?) i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. W tym czasie ugotuj makaron al dente i zachowaj trochę wody po odsączeniu - może sie przydać do rozrzedzenia sosu, jeżeli wyjdzie zbyt gęsty. Pod koniec gotowania sosu wsyp posiekaną natkę pietruszki, a na talerzu posyp startym parmezanem.

4. Z krewetkami

Potrzebujesz:

  • 200 g obranych krewetek
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek kolendry
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 kostki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić:

Ugotuj makaron al dente i zachowaj wodę po odsączeniu. Pokrój cebulę w cienkie paski i posiekaj czosnek. Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni (wok się świetnie sprawdza) i podsmaż je, aż cebula zrobi się przeźroczysta. Dorzuć rozdrobnioną kostkę warzywną, curry i pieprz, wymieszaj, a po 2 - 3 minutach wlej szklankę wody po makaronie i gotuj przez chwilę. Dodaj obrane krewetki i gotuj, aż nabiorą różowego koloru. Mieszaj. Teraz dodaj odsączony makaron i znowu wymieszaj. Na koniec posyp posiekaną kolendrą i od razu podawaj.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij