40% Polaków sięga po słodycze przynajmniej pięć razy w tygodniu - wynika z raportu firmy KPMG "Rynek słodyczy w Polsce 2014". 11% z nas je słodkie nawet kilka razy dziennie.
Czasopismo "PLOS ONE" opisuje eksperyment austriackich naukowców z uniwersytetu w Innsbrucku. Sprawdzili oni, jak zareagują ludzie wystawieni na pokusę zjedzenia czekolady. Grupa, która wcześniej była na 15-minutowym szybkim spacerze, radziła sobie z żądzą słodkiego o wiele lepiej niż osoby, które nie były aktywne.
Dr Martin Kopp, autor badania, wyjaśnia, że ćwiczenia mają działanie obniżające napięcie i dzięki temu pomagają radzić sobie z ochotą na słodkie przekąski, która może być powodowana właśnie przez stres.
Menu w skali mikro
Bakterie mieszkające w przewodzie pokarmowym przepadają za błonnikiem, a Ty powinieneś przepadać za nimi. Holenderscy badacze zidentyfikowali w tej menażerii 34 rodzaje, pomagające utrzymać właściwą masę ciała i odpowiedni poziom dobrego cholesterolu oraz trójglicerydów. Najlepszym źródłem ich ulubionego błonnika są warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste.
Viva España!
36 - O tyle procent zmniejszysz ryzyko otyłości brzusznej jeśli przejmiesz południowe zwyczaje i między wczesnym obiadem a kolacją zjesz drobny posiłek, który Hiszpanie nazywają merienda.
Rzut w dziesiątkę
Ekdysteroidy to związki, które zwiększają wrażliwość komórek na insulinę i poprawiają przyswajanie glukozy, tym samym pomagając zrzucić balast. Znajdziesz je w szpinaku i kaszy quinoa. Dodaj do nich pomidorki koktajlowe, liście mięty, natkę pietruszki, oliwę, sok z cytryny i ziarna słonecznika, a wyprodukujesz skuteczną i smaczną broń do walki z tłuszczem.