REKLAMA

Szybki przepis na domowy ketchup

To klasyk nad klasykami, wiadomo. Bez niego nie ma grilla, już o frytkach i tostach nie wspominając. Zrób go sam - bez chemii i konserwantów.

ketchup, przepisy shutterstock.com

Niewiele jest takich produktów, które zamiast tracić swoje zalety podczas długiego gotowania, zwiększają je. Takie są właśnie pomidory i ukryty w nich silny przeciwutleniacz – likopen. Nie dość, że udowodniono jego przeciwnowotworowe działanie (zwłaszcza w przypadku prostaty), to jeszcze okazało się, że po gotowaniu jest go więcej, niż w świeżych pomidorach i lepiej go przyswajamy. Nie wahaj się hojnie go nakładać.

PRZECZYTAJ TEŻ: 5 sosów, które nadadzą smak każdemu daniu

Proponujemy 2 przepisy – pierwszy klasyczny, drugi, nieco ostrzejszy, z chili – sam zdecyduj, który wybrać. Tak czy owak, do obu będziesz potrzebował dużego garnka z grubym dnem, gęstego sita do przecierania i kilku, szczelnie zakręcanych, słoiczków.

1. Keczup klasyczny

Składniki:

  • 1 kg pomidorów (lepiej się sprawdzą, te bardziej mięsiste, np. lima)
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g cebuli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 125 ml białego octu winnego
  • 1 łyżeczka gorczycy w proszku
  • 60 g cukru
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób:

  1. Usuń gniazda nasienne z papryki i pokrój ją na kawałki. Obierz cebulę i czosnek i grubo posiekaj.
  2. Pomidory umyj i usuń z nich czubkiem noża nasady łodyg. Pokrój je na 4 części.
  3. Wszystkie składniki oprócz octu włóż do garnka, wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Musisz mieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką, żeby masa nie przywarła do dna garnka.
  4. W innym garnku zagotuj wodę i włóż do wrzątku przygotowane słoiki wraz z pokrywkami. Gotuj kilka minut, wyjmij i wytrzyj do sucha brzegi słoików i pokrywki od wewnątrz.
  5. Przygotuj nowy garnek i przetrzyj do niego przez gęste sitko pomidorową pulpę. Rób to partiami drewnianą łyżką. Kiedy skończysz przecierać, wlej ocet i zamieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw do swojego smaku. Postaw garnek z keczupem na ogniu, a kiedy zrobi się gorący, wlej ostrożnie do słoiczków, mocno zakręć i obróć do góry dnem.
  6. Lepiej użyć małych, poręcznych słoików, bo szybciej je zjesz i zmniejszysz prawdopodobieństwo zepsucia. Zamknięte słoiki możesz trzymać 3 miesiące w lodówce, a otwarte też trzymaj w lodówce i zjedz w ciągu kilku dni.

ZOBACZ: 4 susuperostre sosy

2. Keczup z chili

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 10 marynowanych papryczek piri-piri
  • 80 g brązowego cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 120 ml białego octu winnego
  • kilka kropel sosu Tabasco
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób:

  1. Umyj i osusz pomidory. Pokrój je w kostki.
  2. Posiekane cebule i czosnek zeszklij na oliwie w garnku z grubym dnem, następnie dodaj pomidory i zagotuj.
  3. Dopraw solą, cukrem i octem. Mieszaj, aż cukier się rozpuści i gotuj 30 minut na średnim ogniu.
  4. Posiekaj papryczki (zdecyduj, czy nie odrzucić pestek z niektórych) i wsyp do garnka. Wlej kilka kropel Tabasco, wkręć trochę pieprzu i zamieszaj.
  5. Przetrzyj masę w mikserze lub zblenduj na gładko. Teraz przetrzyj przez drobne sito do nowego garnka i gotuj na małym ogniu, aż odparuje i zgęstnieje. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Mieszaj od czasu do czasu.
  6. Przelej gorący keczup do wyparzonych słoików, dobrze zakręć i odstaw do góry dnem na kwadrans.

Komentarze

 (3)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA