Ekspert
Walentyn Pankiewicz dr. n. med., farmaceuta, bloger kulinarny
Farmaceuta w kuchni, który lubi wiedzieć, co kładzie na talerzu. Absolwent Akademii Kurta Schellera, uczestnik "MasterChefa”, prowadzi blog www.twardyszparag.pl.
1. Koper włoski
Jest bogatym źródłem witaminy C oraz potasu. Działa relaksująco i dobrze wpływa na zdolności seksualne. Tadam!
2. Zielona fasolka
Wspomaga trawienie bogactwem błonnika. Zawartość manganu pomaga we wchłanianiu magnezu oraz witaminy B.
3. Dynia piżmowa
Pęka od B-karotenu, witamin z grupy B (B2, PP), a także wapnia, fosforu oraz potasu. Odkwasza organizm.
4. Szpinak
Oprócz dużych ilości żelaza jest niezastąpiony we wspomaganiu układu krwiotwórczego. Lubi towarzystwo innych składników bogatych w wapń.
5. Pomarańcze
Jedna to dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, a zawartość flawonoidów dodatkowo wzmacnia jej działanie.
6. Orzechy włoskie
Duże ilości kwasów omega-3 oraz rozpuszczonej w nim witaminy E, a także spore ilości miedzi, manganu i biotyny.
7. Jabłko
Zawartość pektyn wspomaga trawienie. Ponadto jest to źródło żelaza, potasu i witaminy C. Pomagają odkwasić organizm.
8. Korzeń kudzu
To bogate źródło skrobi, w której znajdują się izoflawony, wapń, fosfor, a także żelazo. Świetnie radzi sobie z problemami przewodu pokarmowego, szczególnie "dzień po".
9. Imbir
Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Reguluje trawienie, oczyszcza organizm, łagodzi mdłości i usprawnia procesy myślowe.
10. Oliwa
Zawiera witaminy A, D, K oraz cenną wit. E, utrzymuje niskie ciśnienie krwi, obniża poziom cukru we krwi, pomaga w trawieniu i ma właściwości przeciwzapalne. Tego potrzebujemy zawsze, a na kacu szczególnie.
Komentarze
JJ79, 2016-01-13 20:31:46
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?