[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.5

Sztuczne słodziki: szkodliwe czy nie?

Sztuczne słodziki miały nas uchronić przed śmiertelnie niebezpiecznym cukrem, ale zamiast tego przyprawiły nas o stwardnienie rozsiane, guzy mózgu, ślepotę, choroby psychiczne i ataki padaczki. Czy aby na pewno? 

słodzik fot. Shutterstock
Uzasadnienie

Sacharyna, pierwszy sztuczny słodzik, została odkryta w 1879 roku przez naukowca, który badał pochodne smoły węglowej. Kłopoty z dostawami cukru w czasie I wojny światowej spopularyzowały sacharynę, od razu też pojawiły się kontrowersje.

Od tego czasu pojawiło się wiele badań, według których istnieje związek między słodzikami a cukrzycą typu 2, gwałtownym wzrostem poziomu insuliny, zawrotami głowy, wymiotami, niską wagą urodzeniową, padaczką, niskim ciśnieniem krwi i rakiem. Szczególnie złą reputację ma aspartam – został usunięty z dietetycznej Pepsi w USA po tym, jak obawy konsumentów co do potencjalnego związku ze stwardnieniem rozsianym, toczniem i ślepotą spowodowały wyraźny spadek sprzedaży.

Sztuczne słodziki - fakty

Według raportu European Food Safety Authority, nawet słynny aspartam jest bezpieczny: gdy tylko znajdzie się w organizmie, rozkłada się na mniej szkodliwe substancje. EFSA ocenia, że bezpieczny limit to 40 mg na kilogram masy ciała.

Werdykt

Znacznie mniejsza niż w zwykłym cukrze liczba kalorii chroni Cię przed wymianą garderoby na większy rozmiar. Zęby też będą Ci wdzięczne za zastąpienie cukru słodzikami. Wolisz unikać chemii? Sięgnij po słodziki naturalne, np. stewię. 

Zagrożenie: 2/10

MH 06/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij