Można zaryzykować stwierdzenie, że to, czego nie ma w szpinaku, po prostu w przyrodzie nie występuje. Szpinak ma wszystko, co niezbędne dla naszego organizmu.
Związki fitochemiczne hamujące rozwój wielu nowotworów, witaminę B łagodzącą depresje, luteinę chroniącą wzrok (w szklance szpinaku jest jej 30 000 mikrogramów!), kwas foliowy pomagający mózgowi, błonnik, żelazo, wapń, magnez i co tam jeszcze da się wymyślić. No i powalający smak.
Kulinarny patent MH. Nieumyty, świeży szpinak powinien być przechowywany w lodówce i luźno zapakowany w torebkę – papierową lub foliową. W ten sposób nie straci wartości odżywczych i zachowa świeżość nawet przez cztery dni.
1. Lasagne ze szpinakiem
Cena porcji: ok. 2,5 zł
Energia: 540 kcal
Białko: 22 g
Tłuszcze: 16 g, w tym nasycone 5 g
Węglowodany: 75 g
Składniki na 4 porcje:
• opakowanie makaronu lasagne
• 400 g szpinaku
• 1 cukinia
• 1 łyżka serka mascarpone
• 3 łyżki śmietanki 30%
• 100 g sera camembert
• 30 g parmezanu
• 2 surowe żółtka
• kilka gałązek świeżego oregano
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz, oliwa extra virgine
Sposób przygotowania:
1. Żaroodporną formę wysmaruj oliwą. Wybierz lasagne, którego nie musisz gotować w wodzie, i wyłóż płatami dół naczynia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Opłucz szpinak, odsącz i połóż na rozgrzaną patelnię. Podgrzewaj pół minuty. Posiekaj go na kawałki, połóż z powrotem na patelni, dodaj żółtka i mascarpone. Obraną cukinię pokrój w plasterki, camembert na kawałki.
Na płatach układaj cukinię, szpinak, camembert, skrapiaj oliwą i posypuj pieprzem. Na patelnię wylej śmietankę i dodaj resztkę camemberta – zrób sos. Polej nim makaron, posyp parmezanem i zapiekaj. Na talerzu posyp oregano.