Szparagi są także doskonałym źródłem kwasu foliowego, którego niedobór podnosi ryzyko wystąpienia miażdżycy tętnic, a w konsekwencji zawału. Jedna ich porcja dostarcza aż 60% naszego dziennego zapotrzebowania.
Warto też zwrócić uwagę na zawartą w nich protodioscynę - ta zwiększa popęd płciowy i wspomaga erekcję, a po wypełnieniu tych arcyważnych zadań zabija jeszcze komórki rakowe.
Naprawdę, trudno chcieć więcej. Kupując szparagi, zwracaj uwagę na ich główki - wilgotne końcówki są gwarancją świeżości, a suchych i twardych raczej unikaj.
Innym sposobem sprawdzania świeżości jest potarcie dwóch szparagów o siebie: świeże wydadzą charakterystyczny, „skrzypiący” odgłos.
Warto też zwrócić uwagę na zawartą w nich protodioscynę - ta zwiększa popęd płciowy i wspomaga erekcję, a po wypełnieniu tych arcyważnych zadań zabija jeszcze komórki rakowe.
Cena porcji: ok. 3 zł
Wartości odżywcze: energia 161 kcal, białko 6 g, tłuszcze 8 g w tym nasycone 3 g, węglowodany 16 g
Składniki na 4 porcje:
• 1 l bulionu warzywnego
• 1 pęczek zielonych szparagów
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz
• 30 g masła, 1 łyżka oleju roślinnego
• 1 czerwona cebula
• 1 por
• 2 ziemniaki
• 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
• 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
Sposób przygotowania:
1. Obierz szparagi, odetnij zdrewniałe końcówki i posiekaj je grubo. Drobno pokrój cebulę, pora i ziemniaki. W garnku rozgrzej olej, a gdy będzie gorący, dodaj masło. Wrzuć cebulę z porem i duś 5 minut, mieszając. Dodaj ziemniaki, posiekane szparagi i zalej gorącym bulionem.
2. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut, aż warzywa zmiękną. Schłodź zupę i zmiksuj ją. Wlej słodką śmietankę i jeszcze raz podgrzej całość. Posyp solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tuż przed podaniem wlej kwaśną śmietanę i zamieszaj.
Komentarze