[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Szparagi - 3 nowe przepisy z całego świata

Spieszmy się kochać szparagi – tak szybko odchodzą. Przed wami trzy kulinarne inspiracje ze świata, które pokażą, że nie tylko wrzątkiem szparag żyje.

szparagi Shutterstock.com
Są arcyzdrowe, a jeszcze uchodzą za afrodyzjak. Naszym zdaniem trochę chuderlawy z wyglądu, ale działa!

Sprawdź: Jedzenie sezonowe kluczem do zdrowia?

Styl Ameryka - w piekarniku

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 °C i natłuść blachę 1 łyżką oliwy. Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oliwy i wsyp 1½ szklanki bułki tartej. Podsmażaj, często mieszając, aż bułka stanie się złotobrązowa (ok. 3-5 minut). Przesyp na duży talerz, kiedy ostygnie, wmieszaj ½ szkl. drobno startego sera romano lub parmezanu.
  2. Na drugi talerz wysyp ¾ szkl. mąki, a na trzecim rozbij 2 jajka i rozbełtaj je. Bierz po kilka zielonych szparagów naraz (obetnij wcześniej końcówki) i obtaczaj je w mące, potem w jajkach, a na koniec w bułce tartej z serem. Układaj na blasze i piecz 15-20 minut.
  3. W małej misce przygotuj dressing. Wymieszaj: 2 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżeczkę ostrego sosu sriracha (lub innego, ostrego) i 1 zmiażdżony ząbek czosnku. Dopraw i podawaj obok szparagów.

Ile? 4-6 porcji.

Styl Europa - na surowo

Przygotuj 350 g zielonych szparagów i odetnij im zdrewniałe końcówki. Teraz obieraczką do warzyw, zaczynając od główki, obierz je na długie, cienkie wstążki. W dużej misce wymieszaj: ½ łyżeczki ziarnistej musztardy, 1 łyżeczkę octu cydrowego, 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę posiekanej szalotki, sól i pieprz. Wrzuć wstążki szparagów i dobrze wymieszaj. Dodaj na wierzch 8 pomidorków cherry w ćwiartkach, 2 łyżki posiekanej natki i 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych.

Ile? 4 porcje.

Styl Azja - na patelni

Przygotuj 0,5 kg zielonych szparagów i obetnij im końcówki. Pokrój szparagi na 5-centymetrowe kawałki i wrzuć do dużej miski. Dodaj 1 łyżkę oleju rzepakowego, ½ łyżeczki brązowego cukru i ¼ łyżeczki soli. Wymieszaj i odstaw na chwilę. Rozgrzej bardzo mocno patelnię z grubym dnem i wrzuć kawałki szparagów, tak by tworzyły jedną warstwę. Smaż 2-3 min, potem zamieszaj i smaż jeszcze 5 min. W innej misce wymieszaj 1 łyżkę oleju, 2 drobno posiekane dymki (tylko zielone części), 2 łyżeczki octu ryżowego, ½ łyżeczki sosu rybnego, szczyptę pieprzu cayenne i wrzuć szparagi z patelni. Dobrze wymieszaj i podawaj od razu.

Ile? 4 porcje.

Zobacz też: Potreningowa kolacja - łosoś ze szparagami

REKLAMA

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij