Słowa "curry" w krajach Zachodu najczęściej używa się na określenie mieszanki przypraw. Ale nazwą tą opisuje się również ostre potrawy na bazie gęstego sosu pochodzące z południowej Azji, przede wszystkim Indii. W tej odsłonie kulinarnej szkoły pokażę jak przygotować bardzo proste i szybkie curry tajskie, które idealnie nadaje się na nadchodzące coraz cieplejsze dni.
Tego potrzebujesz:
• kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka)
• pęczek kolendry
• 1 zielone chilli
• 1 łodyga trawy cytrynowej (lub 1 łyżeczka marynowanej),
• 2 ząbki czosnku
• sok z 2 limonek
• 4 łyżki oliwy,
• 300 g oczyszczonych filetów dorsza lub pstrąga (bez skóry)
• 1 szklanka ryżu jaśminowego (ok. 250 g)
Krok 1. Przygotuj wszystkie podane składniki - zerknij na koniec tego tekstu, aby sprawdzić, czym możesz zastąpić niektóre z nich.
Krok 2. Obierz imbir i posiekaj go na cieniutkie plasterki.

Krok 3. Zmiksuj kolendrę, chilli, imbir, trawę cytrynową oraz czosnek na jednolitą papkę przy użyciu ręcznego blendera lub miksera.
Krok 4. Dodaj sok z limonek i ponownie zmiksuj całość.
