[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
4.5

Tajskie curry z rybą: przepis Tomka Woźniaka

Kuchnia azjatycka wciąż jest dla nas, Europejczyków, pełna tajemnic, ale przygotowanie większości z tych aromatycznych potraw wcale nie jest trudne. Przykładem może być to ekspresowe curry z rybą, które z łatwością przyrządzisz w mniej niż pół godziny.

Ekspresowe zielone curry tajskie z rybą (fot. Marcin Klaban)
Słowa "curry" w krajach Zachodu najczęściej używa się na określenie mieszanki przypraw. Ale nazwą tą opisuje się również ostre potrawy na bazie gęstego sosu pochodzące z południowej Azji, przede wszystkim Indii. W tej odsłonie kulinarnej szkoły pokażę jak przygotować bardzo proste i szybkie curry tajskie, które idealnie nadaje się na nadchodzące coraz cieplejsze dni.

Tego potrzebujesz:

• kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka)
• pęczek kolendry
• 1 zielone chilli
• 1 łodyga trawy cytrynowej (lub 1 łyżeczka marynowanej),
• 2 ząbki czosnku
• sok z 2 limonek
• 4 łyżki oliwy,
• 300 g oczyszczonych filetów dorsza lub pstrąga (bez skóry)
• 1 szklanka ryżu jaśminowego (ok. 250 g)

REKLAMA

Krok 1. Przygotuj wszystkie podane składniki - zerknij na koniec tego tekstu, aby sprawdzić, czym możesz zastąpić niektóre z nich.
Krok 2. Obierz imbir i posiekaj go na cieniutkie plasterki.

 

fot. Marcin Klaban

 

Krok 3. Zmiksuj kolendrę, chilli, imbir, trawę cytrynową oraz czosnek na jednolitą papkę przy użyciu ręcznego blendera lub miksera.
Krok 4. Dodaj sok z limonek i ponownie zmiksuj całość.

 

fot. Marcin Klaban

 

STRONA 1 z 2

Komentarze

 (5)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij