Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.7

Szef kuchni to Ty: sernik w 5 minut

Żeby przygotować świetny deser, nie potrzebujesz mnóstwa czasu i dyplomu cukiernika. Oto ekspresowa wersja niskokalorycznego sernika na zimno z truskawkami autorstwa naszego pasjonata gotowania Tomka Woźniaka.
fot. Marcin Klaban
Tego potrzebujesz (przepis dla 3 osób):

• 200 g truskawek (albo malin, porzeczek, agrestu, jagód, borówek itp.)
• 250 g twarogu białego śmietankowego półtłustego lub chudego
• 4 łyżki cukru pudru
• 1 łyżka płatków owsianych

Tak to zrobisz:

1. Umyj truskawki, osusz na ręczniku papierowym i usuń z nich szypułki.

2. Połowę truskawek zmiksuj w blenderze na jednolity mus.

3. Ser wymieszaj z cukrem, a później połowę zmieszaj z pozostałymi truskawkami.

4. Proponuję sernik stworzyć z 3 kolorowych warstw. Najlepiej przygotować go w szerokich przezroczystych szklankach, na przykład do drinków.

5. Najpierw do szklanek wlej jednocentymetrową warstwę musu truskawkowego. Następnie nałóż na mus warstwę twarogu oraz warstwę twarogu wymieszanego z musem truskawkowym.

6. Na koniec ułóż pokrojone na cienkie plasterki truskawki i posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami owsianymi.

7. Dzięki trzem warstwom Twój deser na każdej łyżeczce będzie miał inny smak, szczególnie jeśli zdecydujesz się pomieszać różne owoce ze sobą. Wszystko zależy tak naprawdę od Twojej inwencji twórczej.

Moje sugestie:

• Zawsze usuwaj szypułki truskawek po myciu, ponieważ owoce te mają właściwości hydroskopijne, czyli nasiąkają wodą. Jeśli usuniesz szypułki przed opłukaniem truskawek, to nie tylko staną się one wodniste, ale również będą mniej słodkie.

• Jeśli nie liczysz skrupulatnie kalorii, możesz na koniec zetrzeć gorzką i białą czekoladę. Łatwiej będzie to zrobić, jeśli czekoladę wcześniej dobrze schłodzisz w lodówce, a nawet w zamrażalniku.

• W zależności od pory roku zamiast truskawek możesz wykorzystać inne owoce sezonowe: maliny, porzeczki, agrest, jagody, borówki.

 

Tomek Woźniak (tomekwozniak.pl) ma 21 lat, studiuje zarządzanie w języku angielskim, uprawiał kolarstwo górskie, pisze, gotuje i opowiada godzinami o gotowaniu. Jego dom jest zawsze pełen przyjaciół, bo każde spotkanie zamienia w okazję do nowych odkryć kulinarnych. Sam mówi: "Gotowanie po prostu mnie kręci". Jest żywym dowodem na to, że jak ma się pasję, to doba potrafi trwać 48 godzin. Twierdzi, że nauczy gotować każdego, kto tego chce. Na łamach Men's Health będzie starał się przekonać Cię swoimi przepisami, że gotowanie to męska sprawa i świetna zabawa.  

MH

Komentarze

 (12)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij