• Mamy dwa rodzaje mango. Jeden to mango tajskie, o żółto-pomarańczowej skórce i podłużnym kształcie - bardzo słodkie i kremowe w smaku. Idealne w połączeniu ze słodkim ryżem z białą czekoladą. Z kolei mango indyjskie ma zieloną skórkę i jest lekko kwaskowate, dlatego świetnie nadaje się nie tylko do deserów, ale i również do sałatek, czy jako wytrawny chutney z musztardą i cebulką (gęsty sos używany m.in. w kuchni indyjskiej) do białego mięsa lub ryb.
• Jeśli kupisz mango niedojrzałe, to zawiń je w papierowy ręcznik i odłóż na 2-3 dni do zacienionego, chłodnego miejsca. Znakomicie nadaje się do tego szafka kuchenna.
• Latem możesz zrobić sorbet z mango. Zmiksuj dojrzałe mango na jednolitą papkę (możesz dodać kilka listków mięty), przełóż do plastikowego pudełka i zamroź. Przed podaniem zmiksuj całość lub po prostu poczekaj, aż się lekko rozmrozi i od razu podawaj.
• Inna ciekawa propozycja to koktajl z mango i mleka kokosowego. Zmiksuj oba składniki i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę. Podawaj w wysokich szklankach posypane łyżeczką cukru muscavado.
• O każdej porze roku możesz też przyrządzić sałatkę z kurczakiem i mango. Grillowaną pierś z kurczaka podaj z plasterkami mango, kawałeczkami pokruszonego sera pleśniowego typu gorgonzola, orzechami włoskimi (wcześniej uprażone na suchej patelni) i rucolą. Całość polej dressingiem musztardowym. Wykorzystaj podstawowy przepis na winegret i dodaj do niego 1 łyżeczkę musztardy z gorczycą (typu francuska). Do dzieła!
Obieranie mango krok po kroku:
1. Najpierw starannie umyj mango pod bieżącą wodą i dokładnie osusz je papierowym ręcznikiem. Następnie ostrym nożem odetnij obydwa końce owocu.

Komentarze
~Pablo, 2020-04-29 17:50:29
Mens Health, 2010-06-09 19:30:21
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?