[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Szef kuchni to Ty: rozbierz mango na czynniki pierwsze

Ten egzotyczny, słodki i delikatny owoc świetnie nadaje się do deserów i sałatek. Jego obieranie bywa jednak kłopotliwe, a to wszystko przez pestkę. Tomek Woźniak podpowiada, jak sobie z tym poradzić i zrobić z mango świetny koktajl lub sałatkę.

fot. Studio 1231/shuttesrtock.com
Wszystko, co musisz wiedzieć o mango:

Mamy dwa rodzaje mango. Jeden to mango tajskie, o żółto-pomarańczowej skórce i podłużnym kształcie - bardzo słodkie i kremowe w smaku. Idealne w połączeniu ze słodkim ryżem z białą czekoladą. Z kolei mango indyjskie ma zieloną skórkę i jest lekko kwaskowate, dlatego świetnie nadaje się nie tylko do deserów, ale i również do sałatek, czy jako wytrawny chutney z musztardą i cebulką (gęsty sos używany m.in. w kuchni indyjskiej) do białego mięsa lub ryb.

Jeśli kupisz mango niedojrzałe, to zawiń je w papierowy ręcznik i odłóż na 2-3 dni do zacienionego, chłodnego miejsca. Znakomicie nadaje się do tego szafka kuchenna.

Latem możesz zrobić sorbet z mango. Zmiksuj dojrzałe mango na jednolitą papkę (możesz dodać kilka listków mięty), przełóż do plastikowego pudełka i zamroź. Przed podaniem zmiksuj całość lub po prostu poczekaj, aż się lekko rozmrozi i od razu podawaj.

Inna ciekawa propozycja to koktajl z mango i mleka kokosowego. Zmiksuj oba składniki i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę. Podawaj w wysokich szklankach posypane łyżeczką cukru muscavado.

O każdej porze roku możesz też przyrządzić sałatkę z kurczakiem i mango. Grillowaną pierś z kurczaka podaj z plasterkami mango, kawałeczkami pokruszonego sera pleśniowego typu gorgonzola, orzechami włoskimi (wcześniej uprażone na suchej patelni) i rucolą. Całość polej dressingiem musztardowym. Wykorzystaj podstawowy przepis na winegret i dodaj do niego 1 łyżeczkę musztardy z gorczycą (typu francuska). Do dzieła!

Obieranie mango krok po kroku:

1. Najpierw starannie umyj mango pod bieżącą wodą i dokładnie osusz je papierowym ręcznikiem. Następnie ostrym nożem odetnij obydwa końce owocu.
 

fot. Marcin Klaban

 

STRONA 1 z 2

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij