Pieczona papryka jest delikatna, słodka i po prostu rozpływa się w ustach. Pasuje do wszystkiego, zaryzykowałbym stwierdzenie, że udałoby się ją przemycić nawet do deserów.
Króluje na stołach we Włoszech i Hiszpanii w formie antipasti, czy tapas. Ile razy sam przygotowuję pieczoną paprykę, to bez względu na ilość zawsze jest jej za mało. Tym razem chcę Was zachęcić do tego, abyście i Wy spróbowali zrobić ten oryginalny smakołyk, a gwarantuję, że poczujecie się, jakbyście momentalnie przenieśli się na włoską prowincję lub do zatłoczonego hiszpańskiego baru tapas. Do dzieła!
Jak możesz ją wykorzystać?
• Obraną paprykę możesz pokroić i podać z makaronem lub risotto. Możesz też z dodać do sałaty z mozzarellą zamiast pomidorów albo wykorzystać ją do zrobienia kanapek.
• Klasyczna metoda podawania pieczonej papryki w formie antipasti (przystawki) polega na zalaniu jej oliwą z oliwek i dodaniu gałązki rozmarynu oraz ząbka czosnku. Całość możesz przełożyć do pojemnika i trzymać w lodówce nawet przez kilka dni.
Pieczenie papryki krok po kroku:
1. Potrzebujesz 3-4 umyte papryki - tyle się zmieści na jedną blachę do pieczenia.
2. Zacznij od odcięcia góry papryki wraz z zielonym ogonkiem.

3. Palcami wyjmij gniazdo nasienne
4. Usuń pozostałe wewnątrz białe błony, które są twarde i gorzkie.
