[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.2

Szef kuchni to Ty: majonez palce lizać!

Majonez własnej roboty nie dość, że jest smaczniejszy od gotowego ze słoika, to z czystym sumieniem możesz go zjeść, nie obawiając się nadmiaru tłuszczu i kalorii. A do tego jego przygotowanie - jak zapewnia Tomek Woźniak - zajmie Ci dosłownie kilka minut.

fot. Marcin Klaban
Smak takiego domowego majonezu to zupełnie inna bajka i w żaden sposób nie można go porównać do tego, który stoi na sklepowych półkach. Ten własnej produkcji jest wytrawny i szlachetny, a na dodatek zrobiony wyłącznie ze zdrowych produktów. Nie jest także aż tak kaloryczny, jak majonezy produkowane przemysłowo, więc możesz śmiało - ale z umiarem! - wykorzystać go w swoim jadłospisie, nawet jeśli właśnie pozbywasz się zbędnych kilogramów.

Tego potrzebujesz:

• 2 ząbki czosnku
• 2 żółtka
• 8-12 łyżek oliwy z oliwek
• sok z 1 cytryny
• sól i pieprz

Przygotowanie majonezu krok po kroku:

Krok 1. Obierz i rozgnieć czosnek według wskazówek z tej części cyklu "Szef kuchni to Ty"
Krok 2. Do suchej miski przełóż żółtka.
 

fot. Marcin Klaban fot. Marcin Klaban


Krok 3. Dolej do miski oliwę, przez cały czas lekko ubijając.
Krok 4. Zmieszaj dokładnie żółtka z oliwą, aż zacznie powstawać złocista, gęstniejąca emulsja.
 

fot. Marcin Klaban fot. Marcin Klaban


Krok 5. Wyciśnij do miski sok z cytryny, przez cały czas mieszając.
Krok 6. Na koniec dołóż do majonezu rozgnieciony czosnek, dopraw solą i pieprzem, tak jak lubisz, i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszaj.
 

fot. Marcin Klaban fot. Marcin Klaban

 

Rady Tomka:

• Możesz przygotować większą porcję majonezu i przechowywać go w lodówce do 2 dni w szczelnie zamkniętym naczyniu.

• Możesz wzbogacić smak swojego majonezu dodając zioła: tymianek lub oregano.

• Zamiast soku z cytryny dodaj sok z limonki - wtedy majonez będzie bardziej tropikalny, idealny do sałatki z zielonej papai i surowego tuńczyka.

 

Tomek Woźniak (tomekwozniak.pl)  uprawia kolarstwo górskie, pisze, gotuje i opowiada godzinami o gotowaniu. Jego dom jest zawsze pełen przyjaciół, bo każde spotkanie zamienia w okazję do nowych odkryć kulinarnych. Sam mówi: "Gotowanie po prostu mnie kręci". Jest żywym dowodem na to, że jak ma się pasję, to doba potrafi trwać 48 godzin. Twierdzi, że nauczy gotować każdego, kto tego chce. Na łamach Men's Health będzie starał się przekonać Cię swoimi przepisami, że gotowanie to męska sprawa i świetna zabawa. 

MH

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij