Szef kuchni to Ty: daj wycisk czosnkowi

Czosnek jest świetnym naturalnym lekarstwem i znakomitym dodatkiem do niezliczonych potraw. Tomek Woźniak radzi, jak możesz wykorzystać go w swojej kuchni, obrać w mgnieniu oka i sprawnie rozetrzeć, bez użycia specjalnej praski.

Marcin Klaban
fot. Marcin Klaban

O tym, że czosnek jest rośliną o wspaniałych właściwościach leczniczych, wiedzieli już starożytni Egipcjanie. Współczesne badania potwierdzają, ze zawarte w nim substancje wykazują dużą skuteczność w leczeniu przeziębień i chorób układu oddechowego, są też pomocne w zapobieganiu i leczeniu chorób serca przez obniżenie stężenia "złej" frakcji cholesterolu - LDL, i zwiększenie stężenia "dobrej" frakcji HDL. Przypuszcza się również, że mogą one chronić nas przed nowotworami i nadciśnieniem.

Przy tych wszystkich prozdrowotnych zaletach nie można zapomnieć również o tym, że czosnek - zarówno świeży, jak i suszony - jest doskonałym dodatkiem do potraw, chętnie wykorzystywanym w większości kuchni narodowych świata.

Jak możesz wykorzystać czosnek w swojej kuchni?

  • Czosnek jest idealny do makaronu, sosów alioli (z czosnku i oliwy), mięs i wielu innych rzeczy. Czosnek roztarty ma intensywny ostry smak i zapach. Jeśli chcesz, aby czosnek był mniej "czosnkowy", to zamiast go rozgniatać lepiej pokroić go w cienkie plasterki.
  • Jeśli podsmażasz czosnek, to wrzuć go najpierw do zimnej oliwy i następnie powoli podgrzewaj. Wtedy uzyskasz czosnkowy smak i aromat, a sam czosnek nie spali się od razu.
  • Czosnek możesz również lekko rozgnieść bez obierania i następnie wrzucić do oliwy. W ten sposób nadasz jedynie lekko czosnkowy smak oliwie. To idealne rozwiązanie, kiedy np. przygotowujesz grzanki na bruschettę.
  • Przynajmniej raz w życiu musisz koniecznie spróbować pieczonego czosnku. Ma wtedy niebywały smak - słodki, kremowy i lekko czosnkowy. Przekrój w poprzek całą główkę czosnku, nasmaruj oliwą i piecz w piekarniku przez 25-30 min. w temperaturze 175 stopni, aż czosnek stanie się złocisty, lekko brązowy i ząbki będą z łatwością wychodziły ze swoich przegródek. Możesz z tego śmiało zrobić pastę, którą dodasz do dressingu, lub wymieszasz z jogurtem i powstanie idealny dip do nachosów.
  • Możesz też przygotować aromatyzowaną oliwę z oliwek. Do butelki z oliwą wrzuć kilka obranych ząbków czosnku i gałązkę rozmarynu. W ten sposób otrzymasz świetną przyprawę do sałat, ryb, grillowanych warzyw, czy białego mięsa.

Jak poradzić sobie z zapachem czosnku?

Ostry, nieprzyjemny zapach to chyba jedyna wada czosnku, którą jednak można stosunkowo łatwo zneutralizować. Najczęściej zaleca się żucie przez kilka minut po posiłku zielonej natki pietruszki, a także popicie czosnku jogurtem lub mlekiem. Innym skutecznym antidotum może być odrobina czerwonego wina, goździki, żurawiny, miód lub pogryzienie kilku ziaren kawy.


Rozgniatanie czosnku krok po kroku

Krok 1. Obierz główkę czosnku z zewnętrznej warstwy wyschniętych łusek, aby odsłonić ząbki czosnku.

Marcin Klaban
fot. Marcin Klaban

 

Krok 2. Oddziel ząbki od trzonka główki czosnku, pozostawiając je w łupinkach, a następnie używając ostrego noża, odetnij czubek każdego ząbka.

Marcin Klaban
fot. Marcin Klaban

 

Czosnek shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Krok 3. Jednym ruchem odetnij dolną część i pociągnij ją, aby oderwać od ząbka jak największą część łupinki. Dokończ obieranie, zdejmując pozostałą część łupin - użycie noża zdecydowanie ułatwia pracę.

Marcin Klaban
fot. Marcin Klaban

 

Krok 4. Połóż obrany ząbek czosnku na desce do krojenia, oprzyj na nim nóż w najgrubszym miejscu ostrza (tuż za rączką) i, biorąc niewielki zamach, uderz w nóż, aby zgnieść ząbek najlepiej, jak się da. Jeśli uznasz, że ząbek nie został dość dobrze rozgnieciony, dociśnij jeszcze ostrze palcami.

Marcin Klaban
fot. Marcin Klaban

 

Krok 5. Pokrój każdy rozgnieciony ząbek, a następnie poszatkuj cały czosnek możliwie drobno.

Marcin Klaban
fot. Marcin Klaban

 

Krok 6. Dodaj do czosnku szczyptę soli i zacznij rozcierać czosnek środkową częścią noża na niemal przezroczystą papkę. Wykonuj półokrągłe ruchy, przez cały czas dociskając nóż do deski, aż uzyskasz wilgotny, swoisty mus z czosnku.

Marcin Klaban
fot. Marcin Klaban

 

Tomek Woźniak (tomekwozniak.pl) ma 21 lat, studiuje zarządzanie w języku angielskim, uprawiał kolarstwo górskie, pisze, gotuje i opowiada godzinami o gotowaniu. Jego dom jest zawsze pełen przyjaciół, bo każde spotkanie zamienia w okazję do nowych odkryć kulinarnych. Sam mówi: "Gotowanie po prostu mnie kręci". Jest żywym dowodem na to, że jak ma się pasję, to doba potrafi trwać 48 godzin. Twierdzi, że nauczy gotować każdego, kto tego chce. Na łamach Men's Health będzie starał się przekonać Cię swoimi przepisami, że gotowanie to męska sprawa i świetna zabawa.

MH

Zobacz również:
REKLAMA