3. Zmiksuj warzywa, stopniowo dolewając jogurt. Dolej go tak dużo, aby chłodnik miał konsystencję mniej więcej taką, jak mleczne koktajle. Pamiętaj, że podczas schładzania jeszcze zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem, tak jak lubisz.
Marcin Klaban fot. Marcin Klaban
4. Dolej 2-3 łyżki oliwy i miksuj jeszcze przez kilka sekund. Później włóż chłodnik w szczelnie zamkniętym pojemniku do lodówki na 2 godziny. Jeśli jogurt i warzywa były wcześniej w lodówce, możesz jeść go od razu, ale dodatkowo schłodzony będzie jeszcze lepiej smakował. Po wyjęciu z lodówki przelej chłodnik do kubków lub małych miseczek.
Marcin Klaban fot. Marcin Klaban
5. Na suchej, mocno rozgrzanej patelni upraż pestki słonecznika. Dzięki temu nabiorą aromatu i będę chrupiące. Uprażone pestki powinny być lekko brązowe. Posyp nimi obficie każdą porcję.
Marcin Klaban fot. Marcin Klaban
Moje sugestie:
• Wypróbuj wersję chłodnika z bazylią i miętą, która ma jeszcze bardziej wyrazisty, orzeźwiający smak.
• Dodaj pieczoną paprykę, awokado, brokuły lub zielony groszek, które świetnie komponują się z ogórkiem i cukinią.
• Smak chłodnika możesz wzbogacić, posypując go serem kozim, serem roquefort lub innym, który będziesz miał pod ręką.
• Polecam także klasyczny chłodnik botwinkowy oraz jogurtowo-miętowy. Przepisy znajdziesz na mojej stronie www.tomekwozniak.pl w zakładce "Ugotuj coś".
Tomek Woźniak (tomekwozniak.pl) uprawia kolarstwo górskie, pisze, gotuje i opowiada godzinami o gotowaniu. Jego dom jest zawsze pełen przyjaciół, bo każde spotkanie zamienia w okazję do nowych odkryć kulinarnych. Sam mówi: "Gotowanie po prostu mnie kręci". Jest żywym dowodem na to, że jak ma się pasję, to doba potrafi trwać 48 godzin. Twierdzi, że nauczy gotować każdego, kto tego chce. Na łamach Men's Health będzie starał się przekonać Cię swoimi przepisami, że gotowanie to męska sprawa i świetna zabawa.
MH