[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.9

Szef kuchni to Ty: chłodnik z ogórka i cukinii

Orzeźwiający, niskokaloryczny, a przede wszystkim dziecinnie łatwy do zrobienia. Smakuje doskonale nie tylko w upalne dni i z czystym sumieniem możesz go jeść, nawet jeśli trzymasz dietę. Tomek Woźniak radzi, jak go przyrządzić w kilka minut.

fot. Marcin Klaban
Tego potrzebujesz (przepis na 4-5 osób):

• 1 duża cukinia,
• 1 duży ogórek,
• 300ml jogurtu naturalnego,
• 300ml jogurtu greckiego,
• sól i pieprz
• garść pestek słonecznika

Tak to zrobisz (czas przygotowania 10 minut + chłodzenie 2 godziny):

1. Umytego ogórka i cukinię osusz papierowym ręcznikiem. Nie obieraj ich ze skórki, wystarczy jedynie, że odetniesz końcówki warzyw.
 

fot. Marcin Klaban

 

2. Pokrój ogórka i cukinię na mniejsze kawałki. Włóż je wszystkie do blendera. 
 

fot. Marcin Klaban

 

REKLAMA

Chłodnik z ogórków i cukinii fot. shutterstock.com
3. Zmiksuj warzywa, stopniowo dolewając jogurt. Dolej go tak dużo, aby chłodnik miał konsystencję mniej więcej taką, jak mleczne koktajle. Pamiętaj, że podczas schładzania jeszcze zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem, tak jak lubisz.

 

fot. Marcin Klaban

 

4. Dolej 2-3 łyżki oliwy i miksuj jeszcze przez kilka sekund. Później włóż chłodnik w szczelnie zamkniętym pojemniku do lodówki na 2 godziny. Jeśli jogurt i warzywa były wcześniej w lodówce, możesz jeść go od razu, ale dodatkowo schłodzony będzie jeszcze lepiej smakował. Po wyjęciu z lodówki przelej chłodnik do kubków lub małych miseczek.
 

fot. Marcin Klaban

 

5. Na suchej, mocno rozgrzanej patelni upraż pestki słonecznika. Dzięki temu nabiorą aromatu i będę chrupiące. Uprażone pestki powinny być lekko brązowe. Posyp nimi obficie każdą porcję.
 

fot. Marcin Klaban

 

Moje sugestie:

• Wypróbuj wersję chłodnika z bazylią i miętą, która ma jeszcze bardziej wyrazisty, orzeźwiający smak.

• Dodaj pieczoną paprykę, awokado, brokuły lub zielony groszek, które świetnie komponują się z ogórkiem i cukinią.

• Smak chłodnika możesz wzbogacić, posypując go serem kozim, serem roquefort lub innym, który będziesz miał pod ręką.

• Polecam także klasyczny chłodnik botwinkowy oraz jogurtowo-miętowy. Przepisy znajdziesz na mojej stronie www.tomekwozniak.pl w zakładce "Ugotuj coś".

 

Tomek Woźniak (tomekwozniak.pl) uprawia kolarstwo górskie, pisze, gotuje i opowiada godzinami o gotowaniu. Jego dom jest zawsze pełen przyjaciół, bo każde spotkanie zamienia w okazję do nowych odkryć kulinarnych. Sam mówi: "Gotowanie po prostu mnie kręci". Jest żywym dowodem na to, że jak ma się pasję, to doba potrafi trwać 48 godzin. Twierdzi, że nauczy gotować każdego, kto tego chce. Na łamach Men's Health będzie starał się przekonać Cię swoimi przepisami, że gotowanie to męska sprawa i świetna zabawa.  

MH

Komentarze

 (4)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij