Szaszłyki z kurczakiem i ananasem [Przepisy na grilla]

Nie masz szpadek do szaszłyków, a grill już się pali? Użyj żeliwnej patelni i podsmaż wszystkie składniki na odrobinie oleju.

przepisy na grilla, jedzenie FOODBOOM

Składniki (2 Porcje, czas: ok.160 Minut):

Szaszłyki

  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka miodu
  • Sól, pieprz
  • 300 g piersi z kurczaka
  • ¼ ananasa
  • 1 czerwona cebula
  • ½ papryki, czerwonej i zielonej

Dip

  • 1 dymka
  • 200 g serka śmietankowego
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • Sól, pieprz

Narzędzia:

grill, nóż, miski, deska, szpadki do szaszłyków

REKLAMA

Wykonanie:

  1. W dużej misce wymieszaj jogurt, oliwę, sok z cytryny, oregano, tymianek i miód. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Pierś z kurczaka opłucz zimną wodą, osusz, pokrój w grubą kostkę i wrzuć do miski z marynatą. Zamieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na mniej więcej 2 godziny.
  3. Obierz ananasa i cebulę, oczyść z błon i nasion czerwoną i zieloną paprykę i pokrój wszystko na duże kawałki.
  4. Dymkę (tylko białe części) pokrój w drobne krążki. Wszystkie pozostałe składniki do DIP-u wymieszaj w misce i dopraw solą i pieprzem.
  5. Rozgrzej grilla. Na szpadki nadziej na przemian kurczaka, paprykę, ananasa i czerwoną cebulę; grilluj na mocno gorącym ruszcie przez 3 do 4 minut, obracając. Gotowe szaszłyki podawaj z miseczką z DIP-em.

W porcji: 677 kcal, 51 g białko, 25 g węglowodany, 41 g tłuszcze

Zobacz również:
Martwy ciąg nie jest łatwym ćwiczeniem. Podpowiadamy, jakie ćwiczenia pomocnicze od czasu do czasu wykonywać, żeby znacząco poprawić ten ważny element treningowego rzemiosła.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA