Szaszłyki – przepis na udanego grilla

Przepisy na szaszłyki z grilla autorstwa mistrza świata w grillowaniu – Oliviera Sieversa – to sposób na zdrowe, pożywne i smaczne jedzenie pod gołym niebem. Szaszłyk z grilla z warzywami, z kurczakiem, z wołowiną, a może z wieprzowiną? Każdy znajdzie tu przepis dla siebie

Szaszłyki przepis fot. shutterstock.com

  1. Szaszłyki z krewetkami i pomidorkami w ziołach
  2. Szaszłyki z kurczakiem, papryką i ananasem
  3. Szaszłyki z polędwicą wieprzową i boczkiem
  4. Szaszłyki z warzywami, fetą i ziołami
  5. Szaszłyki ze schabem, papryką i cebulą

Kiełbaski i karkówka z grilla rządziły u nas w ogródkach od zawsze, potem pokochaliśmy wołowe steki (i słusznie, bo to niebo w gębie jest), a szaszłyki poszły nieco w zapomnienie. Tymczasem to właśnie szaszłyki były od zawsze i są do dziś legendą grillowych biesiad.

Co w nich jest takiego niezwykłego? Przede wszystkim to, że mogą być przyrządzane na wiele sposobów – dla każdego coś miłego. Mogą być warzywne, drobiowe, wieprzowe lub łączące wszystkie te składniki; mogą być z rybami lub owocami morza, czy w końcu mogą być w wersji deserowej z samymi owocami.

Oprócz bogactwa różnorodnych smaków mają też inną kolosalną zaletę: po zakończeniu biesiady Twój grill nie będzie wyglądał jak ofiara bomby kasetowej – szaszłyki są schludne w obejściu i brudzą z umiarem. To do dzieła!

1. Szaszłyki – przepis z krewetkami i pomidorkami w ziołach

Szaszłyki przepisFOT. VOLKER DEBUS/HEEL-VERLAG

Składniki na 4 osoby:

  • 24 krewetki, surowe i obrane z pancerzy
  • 16 pomidorków cherry
  • 1 ząbek czosnku
  • mieszanka świeżych ziół: bazylii, natki pietruszki, oregano, kolendry
  • 1 papryczka chili
  • 50 ml oliwy
  • 2 łyżki soku z limonki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Krewetki obierz z pancerzy, oderwij ogonki i końcówką ostrego noża wyjmij ciemną nitkę jelita.
  2. Posiekaj drobno zioła, papryczkę i wrzuć do miski, wlej oliwę i sok, dodaj krewetki i pomidorki, dopraw i zamieszaj. wstaw na godzinę do lodówki.
  3. Na szpadki do szaszłyków nadziej naprzemiennie krewetki i pomidorki koktajlowe i grilluj na małym ogniu przez 5 minut, obracając od czasu do czasu.
  4. Pod koniec grillowania polej szaszłyki resztą marynaty z miski. podawaj z pieczywem czosnkowym.

2. Szaszłyki – przepis z kurczakiem, papryką i ananasem

Szaszłyki przepisFOT. VOLKER DEBUS/HEEL-VERLAG

Składniki na 4 osoby:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 4 łyżki chińskiej mieszanki przypraw
  • 1⁄2 ananasa
  • 1 żółta papryka
  • 500 ml sosu słodko-kwaśnego lub słodkiego sosu chili

Przygotowanie

  1. Pokrój pierś z kurczaka na równe kawałki mniej więcej wielkości kęsa, a następnie obtocz je w misce mieszanką przypraw.
  2. Włóż mięso do lodówki na mniej więcej godzinę do zamarynowania.
  3. Obierz ananasa i paprykę, a potem pokrój na podobnej wielkości, jak mięso, kawałki.
  4. Mięso, ananasy i paprykę nadziej na przemian na szaszłyki, a następnie zgrilluj na ruszcie nad bezpośrednim, średnim ogniem. obracaj od czasu do czasu.
  5. Przesuń szaszłyki do strefy pośredniej, bez ognia, i wysmaruj je sosem ze wszystkich stron.
  6. Smaruj glazurą przez kolejne 3 minuty, obracając od czasu do czasu, i podawaj z pozostałym sosem.

3. Szaszłyki – przepis z polędwicą wieprzową i boczkiem

Szaszłyki przepisFOT. VOLKER DEBUS/HEEL-VERLAG

Składniki na 4 osoby:

  • 600 g polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżki przyprawy do wieprzowiny BBQ
  • 12 plastrów boczku
  • 250 ml sosu BBQ

Przygotowanie

  1. Pokrój polędwiczkę na kawałki i obtocz je w przyprawie do wieprzowiny BBQ.
  2. Każdy kawałek mięsa zawiń w plasterek boczku i ponadziewaj na szpadki do szaszłyków.
  3. Połóż szaszłyki na ruszcie, bezpośrednio nad średnim ogniem, i grilluj, często obracając.
  4. Przesuń szaszłyki do strefy bez ognia i wysmaruj je z każdej strony sosem BBQ.
  5. Powtórz smarowanie kilka razy, obracając, aż mięso będzie gotowe. Zdejmij szaszłyki z rusztu i podawaj z pozostałym sosem.

4. Szaszłyki – przepis z warzywami, fetą i ziołami

Szaszłyki przepisFOT. VOLKER DEBUS/HEEL-VERLAG

Składniki na 4 osoby:

  • 2 cukinie
  • 2 bakłażany
  • oliwa
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 200 g serka śmietankowego
  • 100 g fety
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 50 g posiekanych orzeszków piniowych
  • 1⁄2 pęczka świeżych ziół: bazylii, natki pietruszki, koperku, kolendry
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 20 pomidorków koktajlowych

Przygotowanie

  1. Umyj cukinie i bakłażany i pokrój wzdłuż na plastry o grubości około 5 mm.
  2. Posmaruj plastry cienką warstwą oliwy i krótko podsmaż z obu stron na grillu – krótko, bo plastry muszą tylko nabrać elastyczności.
  3. Drobno posiekaj czosnek, chili, orzeszki pinii i zioła, wymieszaj z serkiem śmietankowym i pokruszoną fetą na krem, dopraw solą i pieprzem.
  4. Rozłóż plastry cukinii, na każdy połóż plasterek bakłażana, a potem posmaruj łyżką kremu serowego. Zawiń i nadziej na szpadki do szaszłyków na przemian z pomidorkami.
  5. Gotowe szaszłyki posmaruj lekko oliwą i grilluj na bezpośrednim, średnim ogniu około 5 minut. podawaj ze świeżą sałatą i oliwkami.

5. Szaszłyki – przepis ze schabem, papryką i cebulą

Szaszłyki przepisFOT. VOLKER DEBUS/HEEL-VERLAG

Składniki na 4 osoby:

  • 800 g schabu
  • 3 papryki: żółta, zielona i czerwona
  • 3-4 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta chili w proszku
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój w równe kostki (około 2,5 cm) i wrzuć do miski.
  2. Oczyść papryki i cebule, pokrój je w odpowiednie kawałki i dodaj do miski.
  3. Drobno posiekaj czosnek i dorzuć do miski razem z pozostałymi składnikami.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na godzinę.
  5. Nadziej na szpadki na przemian mięso, paprykę i cebulę.
  6. Ułóż szaszłyki na ruszcie bezpośrednio nad średnim ogniem i grilluj około 10 minut, obracając od czasu do czasu.
  7. Przesuń szaszłyki na ruszcie do strefy bez ognia i pozostaw na 5 minut. podawaj z pieczywem i oczywiście z keczupem lub musztardą obok.

 

Wszystkie opisane przepisy pochodzą z książki „Einfach genial Grillen – Spieße” (wyd. Heel-Verlag, do kupienia na amazon.pl) autorstwa mistrza świata w grillowaniu Olivera Sieversa. W książce jest ich oczywiście o wiele więcej oraz cała masa praktycznych porad dotyczących grillowania i sprzętu, który może się przydać w ogrodzie.

REKLAMA