Forma na wynos
Jak mantrę powtarzamy w MH, że jednym z kluczy do szczupłej sylwetki są możliwie regularne i częste posiłki. Wy od zawsze odpowiadacie, że trudno o nie w sytuacji, gdy w pracy macie kilkanaście minut przerwy, a tuż za rogiem jest piekarnia ze słodkimi bułkami. Dlatego proponujemy: przygotuj jedzenie w domu, zapakuj do pojemnika i leć do roboty.
Owszem, wymaga to nieco wysiłku. Posiłki trzeba wymyślić i przygotować. Pomożemy Ci w fazie planowania, a Tobie pozostanie wykonawstwo. Umowa stoi? Pamiętaj, by nie wychodzić z domu bez śniadania. Rozpoczynanie dnia od kawy na pusty żołądek to nieporozumienie. W ten sposób tylko podrażnisz śluzówkę, a nie rozbudzisz się.
Zjedz coś w ciągu 1 godziny po obudzeniu, żeby organizm przestawił się z trybu nocnego na dzienny. W pracy często jesteś narażony na stres. W takich momentach nie czujesz głodu, ale to nie znaczy, że nie jesteś głodny. Jeśli nic nie zjesz, poczujesz wilczy głód, gdy opadną emocje, i wtedy rzucisz się na jedzenie. Nie dopuszczaj do tego. Problem powinny rozwiązać rożnego rodzaju przekąski. Barbara Dąbrowska-Gorska z poradni Dietosfera opracowała zestaw pierwszej pomocy, który pomoże Ci wyjść zwycięsko z walki z głodem.
Te rzeczy zawsze powinieneś mieć w biurze
W swojej szufladzie:
- wafle ryżowe
- chleb chrupki
- pestki dyni/słonecznika
- migdały/orzechy nerkowca/ pistacje/orzechy włoskie
- guma miętowa z ksylitolem (chroni zęby po posiłku, np. w podróży)
- suszone owoce
- zielona herbata
- płatki owsiane
- kuskus
- makaron chiński
- podstawowe przyprawy
- baton zbożowy
- kisiel
- gotowy sos do makaronu
- gorzka czekolada
W firmowej lodówce:
- jogurt naturalny
- kefir/maślanka
- oliwki
- pesto
- soki jednodniowe
- marchewki Marwitki
- ser feta/mozzarella
- gotowe zupy/dania
- tuńczyk w sosie własnym/ sardynki w sosie pomidorowym
- sałatka rybna z warzywami