Najzdrowsze są ryby kupowane w całości, albo te samodzielnie złowione, bo tylko wtedy możesz dokładnie sprawdzić ich świeżość. Oto krótki poradnik, dzięki któremu nauczysz się jak szybko i sprawnie oprawić rybę i przekonasz się, że nie taki diabeł straszny jak go malują.
2015-08-12
Mirosław Łuckoś
rys. Mirosław Łuckoś
1. Usuwanie łusek
Po obcięciu płetw (ogon zostaw, będziesz mieć za co trzymać podczas sprawiania) przesuwaj nożem po rybiej skórze „pod włos” – od ogona do głowy. Wymaga to trochę cierpliwości.
REKLAMA
REKLAMA
Mirosław Łuckoś
rys. Mirosław Łuckoś
2.1. Patroszenie #1
Po usunięciu łusek umyj rybę pod bieżącą wodą. Ostry nóż wbij w okolice podbrzusza ryby i delikatnie, aby nie uszkodzić wnętrzności, rozcinaj ją aż do głowy.
Obracasz rybę na drugi bok i powtarzasz pierwszą czynność, tniesz pod łukiem skrzelowym, obracasz nóż i przesuwasz go płasko po kręgosłupie.
A może by tak na surowo?
Ich mięso łączy najlepiej przyswajalne białko i zdrowe tłuszcze omega 3. Właściwie przyrządzone surowe ryby, mogą dać Ci jeszcze więcej. Zdrowia i smaku.
Przepisy na dania z wykorzystaniem surowych ryb znajdziesz w najnowszym, sierpniowym numerze Men' Health, który od piątku 24 lipca jest już w sprzedaży! Przejrzyj jego zawartość tutaj: Men's Health 08/2015.
Po tych ćwiczeniach jedyne, o co się musisz martwić, to sprzęt. Twoje mięśnie na pewno nie będą n...
REKLAMA
Ups... widzimy, że masz AdBlocka.
Nasz serwis jest dostępny całkowicie bezpłatnie, ale żeby taki mógł pozostać, musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz naszą pracę, dodaj tę stronę do wyjątków. Nie musisz wchodzić w ustawienia przeglądarki. Wystarczy kliknąć poniżej.
Komentarze