[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.2

Świeża ryba: jak oprawić i filetować rybę?

Najzdrowsze są ryby kupowane w całości, albo te samodzielnie złowione, bo tylko wtedy możesz dokładnie sprawdzić ich świeżość. Oto krótki poradnik, dzięki któremu nauczysz się jak szybko i sprawnie oprawić rybę i przekonasz się, że nie taki diabeł straszny jak go malują.

filetowanie ryby rys. Mirosław Łuckoś
1. Usuwanie łusek

Po obcięciu płetw (ogon zostaw, będziesz mieć za co trzymać podczas sprawiania) przesuwaj nożem po rybiej skórze „pod włos” – od ogona do głowy. Wymaga to trochę cierpliwości.

REKLAMA

filetowanie ryby rys. Mirosław Łuckoś
2.1. Patroszenie #1

Po usunięciu łusek umyj rybę pod bieżącą wodą. Ostry nóż wbij w okolice podbrzusza ryby i delikatnie, aby nie uszkodzić wnętrzności, rozcinaj ją aż do głowy.

filetowanie ryby rys. Mirosław Łuckoś
2.2. Patroszenie #2

Włóż dłoń do środka i usuń wnętrzności pewnym ruchem, ciągnąc je w stronę ogona. Możesz to zrobić łyżką do zupy, jeżeli się brzydzisz.

filetowanie ryby rys. Mirosław Łuckoś
3.1. Filetowanie #1

Rybę ułóż grzbietem do siebie z łbem w prawą stronę. Natnij ją za skrzelami, po skosie, aż do kręgosłupa. Nie odcinaj głowy.

filetowanie ryby rys. Mirosław Łuckoś
3.2. Filetowanie #2

Jeśli wyczułeś ostrzem noża kręgosłup, obróć nóż tak, aby ostrze skierowane było w stronę ogona. Przesuwaj teraz nóż płasko po kręgosłupie.

filetowanie ryby rys. Mirosław Łuckoś
3.3. Filetowanie #3

Cięcie zakończy się tuż przed ogonem. Masz już oddzielony pierwszy filet. Możesz teraz nożem wyrównać jego brzegi i odciąć resztki płetw.

filetowanie ryby rys. Mirosław Łuckoś
3.4. Filetowanie #4

Obracasz rybę na drugi bok i powtarzasz pierwszą czynność, tniesz pod łukiem skrzelowym, obracasz nóż i przesuwasz go płasko po kręgosłupie. 

A może by tak na surowo?

Ich mięso łączy najlepiej przyswajalne białko i zdrowe tłuszcze omega 3. Właściwie przyrządzone surowe ryby, mogą dać Ci jeszcze więcej. Zdrowia i smaku.

Przepisy na dania z wykorzystaniem surowych ryb znajdziesz w najnowszym, sierpniowym numerze Men' Health, który od piątku 24 lipca jest już w sprzedaży! Przejrzyj jego zawartość tutaj: Men's Health 08/2015.

MH

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij