[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.8

Świeża ryba i owoce morza: 5 zasad kupowania

Nie samym mięchem człowiek żyje. Dwa razy w tygodniu jedz coś, co pływało. Ale ze sklepów wyławiaj tylko najlepsze sztuki.

ryby

Jak kupić świeżą rybę lub owoce morza?

1. Sprawdź certyfikat

Kupuj ryby z ekologicznymi certyfikatami MSC (ryby dziko żyjące) i ASC (ryby hodowlane). Dają one pewność, że są to na pewno te gatunki ryb, które chcesz kupić. Dodatkowo gwarantują, że ryba wyhodowana lub złowiona została w sposób odpowiedzialny, niezagrażający zdrowiu człowieka i środowisku. Certyfikowani dostawcy i organizacje rybackie oraz przetwórnie są regularnie kontrolowane, masz więc pewność, że zachowują też rygorystyczne standardy jakości produktów.

2. Kupuj na dziko

Wiadomo, że jeśli łosoś, to dziki, a nie hodowlany. Ale uwaga: łososiowi pacyficznemu pływającemu (nawet dziko) w zanieczyszczonych wodach u wybrzeży Chin dość daleko do spożywczego ideału. Dlatego szukaj w sklepach dzikiego łososia, ale z Alaski. A jeżeli chcesz wycisnąć ze swojego kawałka maksimum wartościowych kwasów omega-3, usmaż go na maśle razem ze skórą. Musisz ją jedynie uprzednio oczyścić z łusek i naciąć w kratkę.

REKLAMA

3. Nie daj się oszukać

Według publikacji organizacji Oceana z 2016 roku 19% ryb na rynku jest błędnie oznaczonych. Oznacza to, że zapłaciwszy w sklepie za drogiego dorsza, możesz wrócić do domu z tanią (i mniej wartościową) tilapią. Najczęściej oszustwa dotyczą suma azjatyckiego, morszczuka i ryby maślanej, więc te gatunki warto kupować u szczególnie zaufanych dostawców, którzy potrafią powiedzieć, gdzie i w jaki sposób były poławiane ich ryby. Albo poszukać certyfikatów z punktu 1.

4. Użyj zmysłów

Najpierw spójrz na rybę – świeża musi mieć jaskrawy pigment skóry, błyszczącą łuskę, niewielką ilość śluzu, wypukłe, błyszczące i niezamglone oczy, a także jędrne mięso i jaskrawoczerwone skrzela. Zwróć też uwagę na jej zapach – nie powinien być intensywny lub nieprzyjemny; inaczej mówiąc, ryba powinna pachnieć wodą, nie rybą. Ostra, cierpka woń oznacza, że bakterie zaczęły robić swoje i w mięsie zachodzą już procesy gnilne.

5. Kupuj w sezonie

W okresie zimowym jedz mule, ponieważ wtedy są nastawione na przetrwanie i zwiększają swoją masę ciała – w muszli znajdziesz więc po prostu więcej mięsa. W okresie rozrodczym są liche, bo ukierunkowują swoją energię na zupełnie coś innego. Z ryb w zimie świetne są świeże makrele. Z kolei od czerwca do września trwa sezon połowowy na sardynki – są wtedy grube i tłuste, wprost idealne na wakacyjnego grilla. Świeże matiasy kupisz zaś tylko w maju i czerwcu.

Bonus: Weź to na zimno

Ryba błyskawicznie psuje się, jeśli nie jest należycie schłodzona. Planując jej kupno, zabierz ze sobą do sklepu torbę termoizolacyjną wypełnioną workami z lodem. Po powrocie do domu przełóż rybę (w szczelnym woreczku) do miski z lodem i wsadź do chłodziarki na maksimum 1-2 dni. Kupione w stanie zamrożonym przechowuj w temperaturze co najmniej -12 °C (przez krótki czas) albo poniżej -18 °C (2-12 miesięcy; dłużej chude niż tłuste; dłużej w całości niż porcjowane).

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij