Jak kupić świeżą rybę lub owoce morza?
1. Sprawdź certyfikat
Kupuj ryby z ekologicznymi certyfikatami MSC (ryby dziko żyjące) i ASC (ryby hodowlane). Dają one pewność, że są to na pewno te gatunki ryb, które chcesz kupić. Dodatkowo gwarantują, że ryba wyhodowana lub złowiona została w sposób odpowiedzialny, niezagrażający zdrowiu człowieka i środowisku. Certyfikowani dostawcy i organizacje rybackie oraz przetwórnie są regularnie kontrolowane, masz więc pewność, że zachowują też rygorystyczne standardy jakości produktów.
2. Kupuj na dziko
Wiadomo, że jeśli łosoś, to dziki, a nie hodowlany. Ale uwaga: łososiowi pacyficznemu pływającemu (nawet dziko) w zanieczyszczonych wodach u wybrzeży Chin dość daleko do spożywczego ideału. Dlatego szukaj w sklepach dzikiego łososia, ale z Alaski. A jeżeli chcesz wycisnąć ze swojego kawałka maksimum wartościowych kwasów omega-3, usmaż go na maśle razem ze skórą. Musisz ją jedynie uprzednio oczyścić z łusek i naciąć w kratkę.