Suszarka do grzybów – czy warto kupić?

Warto. Głównie dlatego, że suszarka do grzybów suszy nie tylko grzyby, ale również inne warzywa i owoce. A wszystkie po suszeniu dają się dłużej przechowywać, nie tracą swojego smaku i mają nawet więcej niektórych witamin i minerałów niż świeże. Jaką suszarkę do grzybów kupić?

Suszarka do grzybów Shutterstock.com

  1. Jak działa suszarka do grzybów?
  2. Co można suszyć w suszarce do grzybów?
  3. Jak długo suszyć grzyby w suszarce?
  4. Ile prądu pobiera suszarka do grzybów?
  5. Jak wybrać suszarkę do grzybów?
  6. Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Yoer VitaSave FD01S
  7. Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Zelmer ZFD1005
  8. Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Niewiadów 970.02 PS
  9. Suszarka do grzybów, owoców i warzyw MPM MSG-02
  10. Suszarka do grzybów, owoców i warzyw CONCEPT SO 1060
  11. Suszarka do grzybów, owoców i warzyw LUND 68272

ZOBACZ TEŻ: Jak suszyć grzyby bez suszarki?

Jak działa suszarka do grzybów?

Proces suszenia odbywa się za pomocą ciepłego powietrza wytwarzanego przez element grzewczy i rozprowadzanego po całym urządzeniu przez wentylator. Rozprzestrzenia się ono od podstawy ku górze, w kierunku wywietrzników, przechodząc po kolei przez wszystkie ułożone piętrowo sita. Dzięki termoobiegowi ciepło dociera do wszystkich poziomów suszarki, równomiernie susząc ułożone produkty. Tak naprawdę wystarczy pokroić w plasterki owoce lub warzywa (najlepiej tej samej grubości), ułożyć je na sitach i włączyć suszarkę. Jeżeli chcesz zoptymalizować proces suszenia grzybów i całej reszty możesz w trakcie suszenia zmieniać ułożenie sit – te ustawione najdalej od wentylatora zamieniaj, co jakiś czas, miejscami z tymi, które są najbliżej źródła ciepła. Suszarka do grzybów nie jest uważana za zakup pierwszej potrzeby, jednak możliwość jej wszechstronnego wykorzystania powinna skłaniać do rewizji stanowiska – naszym zdaniem.

SPRAWDŹ TEŻ: Dlaczego warto jeść grzyby + 4 przepisy na pyszne potrawy z grzybami

Co można suszyć w suszarce do grzybów?

Prawie wszystko, bo to jest po prostu suszarka spożywcza. Grzybiarze wykorzystują jej zalety do suszenia grzybów, ale większość owoców i warzyw też świetnie znosi suszenie. Najpopularniejsze są oczywiście jabłka i gruszki. Wystarczy je obrać, wydrążyć i pokroić na cienkie plasterki tej samej grubości grubości, by mieć świetną przekąskę (szczypta cynamonu przed suszeniem nie zaszkodzi). Bardzo dobrze suszą się banany, morele, brzoskwinie, nektarynki, figi, śliwki i różne drobiazgi jak truskawki, maliny, czereśnie, jagody, wiśnie lub żurawina. Podobnie jest z warzywami lub ziołami – każdy stragan pełen jest produktów, które dobrze się suszą: buraki, marchew, pietruszka, brokuły, dynia, szparagi, kapusta, seler, mięta, lubczyk, bazylia, oregano, rozmaryn, itd. Nieco wyższą szkołą jazdy jest robienie beef jerków czy fish jerków, ale się da i doskonale się udają. Te należy wcześniej pokroić w cienkie plasterki, zamarynować w przyprawach i suszyć, często przewracając i kontrolując stan wysuszenia.

Jak długo suszyć grzyby w suszarce?

Ciężko wskazać dokładny czas suszenia, bo jest on zależny od mocy suszarki i wielkości pokrojonych i suszonych grzybów. Należy przyjąć, że w domowej suszarce spożywczej wysuszenie jej zawartości potrwa ok. 6 godzin (zabierze dużo dłużej, jeżeli przed suszeniem nie oczyścisz grzybów na sucho, ściereczką i nożykiem, tylko obmyjesz je w wodzie  - nie rób tego). Prawidłowo wysuszone grzyby powinny się łamać w palcach, ale nie kruszyć.

Ile prądu pobiera suszarka do grzybów i ile kosztuje suszenie?

Zasadne pytanie, bo świat nam zwariował z tą energią i cenami. Wszystko oczywiście zależy od mocy suszarki i czasu jej pracy, więc do symulacji musimy przyjąć pewne założenia. I tak: bierzemy suszarkę o mocy 400 W, zakładamy, że będzie pracować przez 2 tygodnie po 12 godzin dziennie i że średnia cena jednostkowa za 1kWh energii elektrycznej wynosi obecnie 0,65 zł. Mnożymy więc 400 W x 14 dni x 12 h i otrzymujemy 67, 2 kWh. Następne działanie to ponowne mnożenie 67,2 kWh x 0,65 zł i wynik 43,6 zł. Dla jednych mało, dla innych dużo, ale zwróć uwagę, że symulowany czas pracy suszarki przez 14 dni pod rząd po 12 godzin dziennie wystarczyłby do wysuszenia mumii egipskiego faraona, a nie kosza z grzybami – te suszą się dużo krócej. Nie mówiąc już o truskawkach, malinach czy borówkach, które będą wzbogacać twoje owsianki i musli przez cały rok. Także zimą.

Jak wybrać suszarkę do grzybów?

Cena suszarki do grzybów oczywiście nie jest bez znaczenia, ale, umówmy się, kilka stówek (i to bliżej dwóch lub trzech, a nie ośmiu czy dziewięciu) nie jest kosmiczną ceną za coś, co będzie ci wiernie służyć całe lata. Warto natomiast dodatkowo zwrócić uwagę na inne, nie tylko cenowe, parametry. Jeżeli przewidujesz suszenie na potęgę i zależy ci na czasie przyda się suszarka o mocy między 400 a 500 W – szybciej obrobi kilogramy warzyw lub owoców.

Suszarka powinna posiadać w zestawie minimum 4 sita (najlepiej z opcją dokupienia jeszcze jednego lub dwóch w razie potrzeby) o stosunkowo dużej powierzchni do rozkładania produktów i łatwych do utrzymania w czystości (tak, tak myślimy o zmywarce).

Przyda się też regulator temperatury, bo np. grzyby lubią być suszone w temperaturze ok. 40°C, a takie jabłka w zdecydowanie wyższej. Timer jest trochę fanaberią, jeżeli nie jesteś kompletnym melepetą i po włączeniu suszarki nie wyjedziesz na weekend, ale już czujnik kontroli grzania i funkcja automatycznego wyłączania w razie wykrycia awarii na pewno nie. Naszym zdaniem suszarkę do grzybów (i wszystkich innych produktów) warto mieć i używać, więc, jeżeli dojrzewasz do do zakupu, rzuć okiem na propozycje poniżej.

Suszarka do do grzybów owoców i warzyw Yoer VitaSave FD01S

5 dużych sit pozwala wysuszyć dużą ilość grzybów za jednym razem, ale jeżeli zostaniesz królem grzybobrania, możesz dokupić dodatkowe sita i sam zdecydować, ile potrzebujesz. Moc nominalna suszarki 450W daje optymalne efekty suszenia, z zachowaniem do 97% witamin i minerałów suszonych produktów. Kolejną zaletą jest cicha praca oraz fakt, że sita są wolne od BPA, czyli szkodliwego dla nas Bisfenolu A. Można je zresztą myć w zmywarce, co jest kolejnym plusem. Suszarka do grzybów ma również wbudowany 24 godzinny programator czasowy, pozwalający ustawiać czas suszenia i 8-stopniowy regulator temperatury od 35 do 70 st. C w zależności od produktów, które chcesz wysuszyć. Dobry zakup na lata.

Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Zelmer ZFD1005

Ta suszarka spożywcza ma solidną moc 520 W oraz pojemność 10 kg, czyli przy 4 tackach do dyspozycji wychodzi po 2,5 kg na tackę. Te zresztą możesz ustawiać na 2 różnych wysokościach, więc nawet duże kawałki grzybów lub owoców będą się bezproblemowo mieścić. Sita myje się w bieżącej wodzie w zlewie. Suszarka posiada 48 godzinny timer do ustalania czasu suszenia i regulator temperatury.

Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Niewiadów 970.02 PS

Ten model suszarki posiada podwójne zabezpieczenie termiczne oraz automatyczny czujnik temperatury chroniący suszarkę przed przegrzaniem.  W pakiecie dostaniesz cztery przezroczyste sita o wysokości 5 cm i średnicy 30 cm, jednak możesz powiększać suszarkę, dokupując dodatkowe sita. Urządzenie posiada moc 500 W, więc spokojnie obsłuży i wysuszy kilka dodatkowych tacek.

Suszarka do grzybów, owoców i warzyw MPM MSG-02

Suszarka ma w zestawie pięć przezroczystych sit, z możliwością regulacji ich wysokości. To istotne przy suszeniu grzybów lub innych produktów, jeżeli chcesz zachować je w całości, bez krojenia. Nawiew możesz ustawiać na jednym z trzech poziomów mocy – do dyspozycji masz 400 W.

Suszarka do grzybów, owoców i warzyw CONCEPT SO 1060

Ta suszarka do grzybów to pełen wypas: aż dziewięć sit suszących w zestawie w prostokątnym kształcie o wymiarach 31,3×25,5 cm (można je myć w zmywarce) oraz regulacja temperatury w zakresie do 35 do 70°C, wyświetlacz cyfrowy i technologia zabezpieczająca suszarkę przed przegrzaniem. Moc grzewcza suszarki to 245 W i trzeba koniecznie dorzucić uwagę o cichej pracy na poziomie jedynie 46 dB.

Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Lund 68272

Ten model suszarki elektrycznej różni się nieco od innych, ponieważ nie ma zdejmowanych sit, tylko wysuwane jak w tradycyjnym piekarniku (i podobnie jak w piekarniku ma przeźroczyste drzwiczki). Dzięki wbudowywanemu timerowi możesz zaprogramować suszenie między 0,5 a 19,5 godziny, a dodatkowym atutem zestawu są akcesoria: siatka oraz tacka do suszenia np. ziół czy herbaty. Sześć sit ze stali nierdzewnej o powierzchni 30 x 32,5 cm możesz ogrzewać regulowaną temperaturą, od 35 °C do 70 °C i mocą 420-500 W ustawianymi na cyfrowym wyświetlaczu.

REKLAMA