Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
2.3

Superfoods: nasiona chia i borówki

Bierzemy się za produkty uchodzące za superfoods i konfrontujemy ich rzeczywistą moc z pijarowską sieczką, która je otacza. Niektóre wychodzą zwycięsko. Na pierwszy ogień chia i borówki.

superfoods fot. Shutterstock
1. Nasiona chia

Roszczenie

Fani nasion chia – a jest ich niemało – twierdzą, że zawierają one 8 razy więcej kwasów omega- 3 niż łosoś i kapitalne ilości, tłumiącego apetyt, błonnika oraz niezbędnego mięśniom białka.

Historia przypadku

Chia, czyli szałwia hiszpańska, należy do rodziny roślin jasnotowatych – podobnie jak mięta, bazylia i rozmaryn. Uprawia się ją w Ameryce Płd. na wyjątkowo ubogich glebach, na których niespecjalnie wyrasta coś innego, więc jej sprzedaż jest czystym zyskiem. Tę oparto na kwasie omega-3, ale w takiej postaci wcale nie jest on łatwo przez nas przyswajalny.

Dowód

Badania wykazały, że olej z nasion chia może mieć działanie antynowotworowe – chodzi zwłaszcza o raka piersi. Jednak badanie znowu dotyczyło myszy i nie wiadomo, czy wyniki da się na nas przełożyć. Natomiast w kwestii odchudzającego działania nasion wypowiedział się Appalachian State University: badani przez 12 tygodni otrzymywali chia i placebo i ich waga nie wykazywała żadnych różnic.

Wyrok

Mogą być dobrym źródłem białka, witamin i minerałów, ale cena za saszetkę małych nasionek woła o pomstę do nieba. Lepiej przyswajalny błonnik i białko dostaniesz, jedząc jabłko i kawałek sera brie.

superfoods fot. Shutterstock
2. Borówki

Roszczenie

Te amerykańskie oczywiście, bo naszymi, czerwonymi, nauka się nie zajmuje. Są pełne witamin C i K oraz manganu regulującego poziom cukru we krwi. Badania sugerują nawet, że walczą z rakiem i poprawiają pamięć.

Historia przypadku

Mamy pewne podejrzenia, że za sukcesem borówek amerykańskich stoją inteligencja rolników i marketingowa maszyneria. Owszem, zawierają przeciwutleniacze, ale większość owoców je zawiera; owszem, są badania pokazujące, że mogą obniżać ryzyko ataku serca, ale truskawki też to potrafi ą. Więc?

Dowód

Większość badań nad sercem i pamięcią przeprowadzano na zwierzętach i nie ma pewności, czy antocyjany w borówkach (zwalczające rakotwórcze wolne rodniki) będą wchłaniane przez ludzi w podobny sposób. A, niestety, duża część tzw. superfoods działa tylko wtedy, gdy jesteś myszą.

Wyrok

Borówki i ich witamina C faktycznie dadzą Ci broń przeciwko przeziębieniom, a przeciwutleniacze zmniejszą ból mięśni po treningu, ale to samo zrobią maliny, jeżyny i truskawki. Sam więc decyduj, co lubisz najbardziej.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij