Superfoods – 25 świetnych produktów

Szybki przegląd superfoods i patentów, które świetnie Ci zrobią, ożywią ciało i mózg, wzbogacą menu i nie wyczyszczą do spodu portfela.

Superfoods fot. Getty Images

1. Czarny czosnek – superfoods

To biały czosnek, tylko poddany specjalnej fermentacji i bardzo teraz na topie. Ma wszystkie zdrowotne zalety czosnku: tłumi stany zapalne, jest naturalnym antybiotykiem i ma masę przeciwutleniaczy, ale smakuje słodkawo i nie ma czosnkowego zapachu, który powala wszystkich dookoła.

2. Onsen Tamago – superfoods

To nazwa japońskiej techniki gotowania jajek na półtwardo z kremowym żółtkiem – idealne do klasycznego ramenu. Warto wypróbować. Zagotuj litr wody, zdejmij z ognia, wlej 200 ml zimnej wody i włóż 2 jajka. Przykryj i trzymaj 12 minut. Nie 11, nie 13: 12. I całe dobro jajek jest Twoje.

3. Świerszcze – superfoods

Legitny superfood, tylko trzeba się przełamać. Są źródłem składników odżywczych wspomagających mięśnie, takich jak magnez, wapń, cynk, miedź i żelazo, oraz zawierają prebiotyczną chitynę, która wspiera zdrowie jelit.

4. Purée z selera – superfoods

Świetny zastępnik ryżu lub ziemniaków na talerzu. To doskonałe źródło witaminy K, która jest niezbędna do utrzymania prawidłowej krzepliwości krwi.

5. Żółty ser – superfoods

W 2020 r. badacze z Iowa State University udowodnili związek między jedzeniem sera a ochroną przed pogarszaniem się funkcji poznawczych. Do tego żółty ser jest przebogaty w wapń i białko, choć trzeba uważać na tłuszcz i sód.

6. Kiwi – superfoods

Z witaminy C słyną oczywiście cytrusy, ale mało kto wie, że pojedyncze kiwi pokrywa 140% naszego dziennego na nią zapotrzebowania. Niektórzy badacze twierdzą, że zjedzenie dwóch przed snem poprawia jego jakość.

7. Pomidory – superfoods

I to z puszki, bo przetworzone pomidory mają więcej dobroczynnych składników niż te z krzaka. W dodatku karotenoidy w pomidorach zmniejszają szkodliwe działanie promieniowania UV. Smakosze polecają włoską odmianę San Marzano.

8. Świeże figi – superfoods

To potęga minerałów, które mogą pomagać w kontrolowaniu ciśnienia krwi, i bardzo dużo błonnika doskonałego dla jelit. Świetnie się sprawdzają jako przekąska, ale w towarzystwie rukoli, sera feta i octu balsamicznego są prawdziwą gwiazdą stołu

9. Yuzu – superfoods

Tutaj naszą uwagę przyciąga hesperydyna – flawonoid, który zmniejsza nadmierną krzepliwość krwi, chroniąc nas przed udarem. Pomarańcze i cytryny również go mają, ale dla smaku wypróbuj yuzu: zaskoczy Cię aromat grejpfruta, mandarynki i limonki w jednym. Kupisz w sklepach z azjatyckimi produktami.

10. Szafran – superfoods

Wagowo to najdroższa przyprawa świata, pozyskiwana z pręcików krokusa uprawnego. Aby uzyskać 1 gram nitek szafranu, potrzeba około 200 kwiatów, co tłumaczy jego cenę. Naukowcy wykazali, że szafran zwiększa działanie serotoniny i zmniejsza wpływ przewlekłego stresu na mózg, czyli jesz i się cieszysz.

11. Kiszony bakłażan – superfoods

Sfermentowane warzywa są doskonałe dla mikroflory układu pokarmowego. A ponieważ da się ukisić niemal wszystko, spróbuj z bakłażanem. Jest bardzo bogaty w błonnik i zawiera przeciwutleniacze ograniczające stres oksydacyjny.

12. Plantan – superfoods

Zwany jest czasem bananem warzywnym, bo należy do tej samej rodziny. Jednak w odróżnieniu od znanych nam bananów nie jada się go na surowo i pieczenie, smażenie lub grillowanie jest konieczne. Zawiera imponującą ilość witaminy C, a niemieckie badania pokazały, że zmniejsza bolesność mięśni po treningu.

13. Boczniak – superfoods

Zalicza się go do tzw. grzybów leczniczych, bo faktycznie zalet ma huk: komplet witamin z grupy B, całą paletę minerałów, dobrze przyswajalne białko, obniża poziom cukru i cholesterolu, a beta-glukany w nim zawarte mogą chronić przed chorobami, w tym nowotworowymi.

14. Fioletowe ziemniaki – superfoods

Czasem mówi się na nie „ziemniaki truflowe”, ale to jedno i to samo. Smakują podobnie do białych, a za fioletową barwę odpowiadają antocyjany. A te wzmacniają nasz układ neurologiczny, czego białe nie potrafią.

15. Ogon wołowy – superfoods

Świetny do gulaszu i wywarów, a duszony z warzywami jest jednym z flagowych dań Włochów. Ma dużo wapnia, selenu i kolagenu, wspierających elastyczność mięśni. Kupisz w Makro lub w sieci.

16. Płatki owsiane – superfoods

Naukowcy zaliczają je do tzw. żywności funkcjonalnej, która ma dużo bardziej korzystny wpływ na zdrowie od „zwykłego” jedzenia. I oczywiście wszystkie wyniki naukowych badań za sobą. I tak (między innymi): spowalniają starzenie, wspomaga - ją pracę jelit, obniżają cholesterol, kontrolują glikemię i zapobiegają zakrzepom.

17. Anchois – superfoods

To francuska nazwa przetworów z sardeli: tłustej ryby o ostrym smaku i zapachu. Są wyjątkowo bogatym źródłem kwasów omega-3, których związek ze zdrowiem serca i mózgu został wielokrotnie udowodniony.

18. Bób – superfoods

To górna półka w zawartości miedzi i manganu, które wspomagają utratę tkanki tłuszczowej i kontrolę poziomu cukru we krwi. Oprócz tego, bób jest świetnym źródłem białka i błonnika. Wypróbuj go na sposób egipski: z kminkiem, ziołami, cytryną i chili.

19. Por – superfoods

W kategorii „działanie przeciwzapalne” cała chwała spływa na czosnek i cebulę, tymczasem por jest równie skuteczny. I podobnie dobrze sprawdza się smakowo w potrawach. Ma jednak ukrytą broń w postaci kemferolu – organicznego związku chemicznego, który zmniejsza ryzyko raka.

20. Karczochy – superfoods

Nie zawracaj sobie głowy obieraniem świeżego: te z puszki lub słoika są równie dobre. Zawierają witaminy K i C, dużo błonnika, kwas foliowy, a także cynarynę – naturalną substancję, poprawiającą pracę wątroby i rozkładającą tłuszcze. Otwórz puszkę, posiekaj, dodaj dressing i masz kapitalny dodatek do mięsa lub makaronu.

21. Czekolada – superfoods

Badanie wśród młodych mężczyzn na Uniwersytecie Arystotelesa w Salonikach w Grecji powiązało flawonoidy występujące w kakao ze zmniejszonym o 32% ryzykiem zaburzeń erekcji. Jeśli popijesz swoją kostkę espresso, zdublujesz efekty.

22. Grillowana makrela – superfoods

U nas popularna jest wędzona, ale surowe leżą na lodzie w supermarketach. Jest jednym z najlepszych źródeł tłuszczów EPA i DHA oraz wit. D do produkcji testosteronu. Grilluj w folii, bo te kwasy źle znoszą wysoką temperaturę

23. Stek ze strusia – superfoods

Wołowinę znamy – może pora na strusinę? Chudsza niż kurczak, zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby układu sercowo-naczyniowego i cukrzycę. Kupisz w hipermarketach i w sieci.

24. Pełne mleko – superfoods

Moda na odtłuszczanie mleka zaczęła się w latach 80. i nadal trwa. Tymczasem w 2012 r. naukowa metaanaliza podsumowująca wszystkie badania nie wykazała związku tłuszczu mlecznego z chorobami serca lub otyłością. W dodatku to tani napój potreningowy: stosunek węgli do białka wynosi 3:1 i pomaga w regeneracji. No i nawadnia szybciej i lepiej niż woda.

25. Lekkie piwo – superfoods

Badania hiszpańskich naukowców dotyczyły piw o obniżonej zawartości alkoholu do 0,5%. Pominąwszy już kwestię kaca, którego nie ma, to wykazano, że butelka przed snem poprawia sen i zmniejsza niepokój u zestresowanych.

REKLAMA