Suflet z truskawkami - prosty przepis dla facetów

Straszy się nim początkujących kucharzy, ale nie taki suflet straszny. Wymaga po prostu precyzji i dobrej proporcji składników, ale odwdzięcza się smakiem i niebywałą delikatnością. A po francusku souffle znaczy tchnienie.

suflet z truskawkami Shutterstock.com
Pierwsze suflety były dziełem kucharza Vincenta de la Chapelle gotującego na początku 18 wieku, ale do legendy przeszły wiek później pod ręką jednego z najwybitniejszych szefów, Marie-Antoine Carême, który zbudował potęgę francuskiej kuchni. Suflety podaje się jako danie główne np. z serem lub drobiowymi wątróbkami lub w formie deserów z czekoladą lub owocami, ale wszystko tu zależy od inwencji kucharza. I od przestrzegania żelaznych reguł, które prowadzą do kulinarnego sukcesu:

REKLAMA
  • Po pierwsze, nigdy, przenigdy nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, bo każda zmiana temperatury sprawi, że suflet opadnie.
  • Po drugie, piecz go w ceramicznym naczyniu lub kokilkach i w nich podawaj na stół – każda próba przełożenia na inny półmisek skończy się katastrofą.
  • Po trzecie, w końcu, jeżeli przygotowujesz suflet dla gości, zapraszaj takich, którzy się nie spóźniają – suflet musi być podany natychmiast po wyjęciu z piekarnika, więc jak jeden z drugim nie dotrą na umówioną godzinę, to po ptakach. No, to do roboty.

Składniki (4 osoby):

  • 250 g truskawek
  • 30 g masła i trochę do wysmarowania naczynia
  • 250 ml mleka
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 5 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C
  2. W niedużym rondelku roztop 30 g masła na małym ogniu. Wsyp łyżkę mąki, mieszając dobrze trzepaczką i wlewaj stopniowo 250 ml mleka nie przerywając mieszania, aż zgęstnieje. Przełóż masę do większej miski, żeby trochę ostygła.
  3. Umyj truskawki z szypułkami (z nimi nie nabiorą wody), osusz je papierowym ręcznikiem, oddziel je teraz od szypułek i przesyp do miski. Zmiażdż je na miazgę widelcem. (Truskawki możesz zastąpić innymi owocami, np. morelami, brzoskwiniami, borówkami – najważniejsze, by nie były zbyt mokre i soczyste, więc arbuza sobie odpuść).
  4. Dodaj rozgniecione truskawki do miski z mlekiem, wsyp 5 łyżek cukru pudru i mieszaj drewnianą łyżką, aż cukier całkiem się rozpuści.
  5. Oddziel bardzo dokładnie żółtka od białek (tu wymagana jest precyzja, bo nawet minimalny ślad żółtka w miseczce z białkami zniweczy Twoje wysiłki). Żółtka wymieszaj w miseczce, wlej je do miski z mlekiem i truskawkami i starannie wymieszaj drewnianą łyżką.
  6. Białka ubij w misce na sztywno (jak mawia Makłowicz w swoich programach: „piana ma stać, jak nasi pod Kircholmem”) i wmieszaj ją delikatnie łyżką do masy z drugiej miski. (Niektórzy szefowie wkładają wtedy miskę do lodówki na 10-15 minut, twierdząc, że suflet wyżej wyrasta po schłodzeniu – brzmi sensownie, więc można wypróbować).
  7. Wysmaruj ceramiczną miskę do zapiekania masłem i delikatnie przełóż do niej masę z miski. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut (bez otwierania drzwiczek!). Podawaj w tej samej misce natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Oklaski!

SPRAWDŹ TEŻ INNE PRZEPISY NA SŁODKOŚCI:

1. Białkowy deser z ricotty
2. Pancake na sprawny mózg
3. Sernik w 5 minut

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA