Składniki:
- Ok. 120 g polędwicy
- Oliwa, pieprz grubo mielony
- Sos Worcester
- Pieczony ziemniak
- Młoda marchewka
- Ocet balsamico
- Cukier
Wartości odżywcze
- 352,5 kcal
- 67 g białko
- 55 g węglowodany
- 4 g tłuszcze
1. Posmaruj mięso oliwą wymieszaną z sosem Worcester, posyp pieprzem. Smaż 3 minuty z każdej strony, a następnie odstaw, żeby "doszedł".
2. Ziemniak musi być wcześniej upieczony, inaczej nie zmieścisz się w tych 16 minutach. Po prostu wcześniej zawiń duży ziemniak w folię i piecz ok. 1 godz., a potem podgrzej.
3. Marchewkę dokładnie umyj i utrzyj albo pokrój w plasterki. Wyłóż na miseczkę. Dodaj szczyptę soli i parę kropel octu balsamicznego. Wszystko gotowe.
Czas: 16 minut
Inne opcje:
1. Szybki kurczak
Filet z kurczaka, garść warzyw z mrożonki "warzywa na patelnię", sos sojowy, sos Worcester
Posmaruj mięso odrobiną sosu sojowego i sosu Worcester. Usmaż na oleju osobno mięso i warzywa.
2. Sałatka z krewetek
Krewetki, makaron ryżowy, szczypior, ½ czerwonej cebuli, kolendra, sos sojowy
Usmaż krewetki, makaron zalej wrzątkiem na 5 minut. Odcedź, pokrój szczypior, kolendrę i cebulę. Zmieszaj.
3. Stek z brązowym ryżem
Stek (ok. 100 g), zielona papryka, sos sojowy, brązowy ryż
Potnij mięso i paprykę na paski, dopraw sojowym sosem i usmaż. Podawaj z brązowym ryżem.
MH Dieta 2014