Razem ze Škodą i szefem kuchni restauracji Quick Steak & Music pokazujemy, jak w 5 prostych krokach osiągnąć mistrzostwo w przyrządzaniu tego kultowego dania. | ![]() |
Można dyskutować, w jakiej postaci wołowina jest najsmaczniejsza - Men's Health i Škoda głosują za tą z grilla - ale nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie kwestionował jej zalet smakowych i odżywczych. Zwłaszcza aktywnie ćwiczący powinni na stałe włączyć ją do swego menu, ponieważ jest kopalnią wszystkiego niezbędnego do budowy i regeneracji mięśni. Ma bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, zawiera L-karnitynę, nienasycone tłuszcze, kwas CLA i witaminy z grupy B - trenujący wiedzą, że to skarb.
Co najważniejsze, przyrządza się ją lewą ręką z zawiązanymi oczami - tak banalnie prosto. Nie wierzysz? Skocz z poniższą listą niezbędnych składników na zakupy, przeczytaj nasz przepis i dla pewności obejrzyj jeszcze instruktażowy filmik z cyklu "Škoda. Wiesz, co dobre!" przygotowany przez Škodę i Men's Health.
![]() |
|
Tego potrzebujesz: | |
- 1 kg (na 4 steki) polędwicy wołowej
- marynata: ziarna czarnego pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, gałązki świeżego rozmarynu i tymianku, kilka ząbków czosnku, sól, 1/2 szklanki oliwy.
- dodatki: doskonałymi dodatkami do wyśmienitego steku z polędwicy będą liście sałaty (ewentualnie z zielonym ogórkiem i pomidorami) z dodatkiem sosu winegret. Lampka czerwonego wytrawnego wina podniesie smak potrawy.
Wartości odżywcze w 100 g: 102 kcal, 21,3 g białka, 1,9 g tłuszczów, 0,1 g węglowodanów, 194 mg fosforu, 21 mg magnezu, 2,2 mg żelaza
Wartości smakowe w skali 1-10: dziesięć
Tak to zrobisz: |
Jak przyrządzić to kultowe danie? Swoim sprawdzonym przepisem podzielił się z nami Seweryn Świtoń, współzałożyciel i szef kuchni restauracji Quick Steak & Music w warszawskich Złotych Tarasach. Doświadczenie zdobywał w najlepszych lokalach w Polsce i podczas licznych podróży. Talent i pozycję w świecie gastronomii potwierdził jako szef kuchni stołecznych Restauracji Polskich "Tradycja" i "Różana". W stołecznej restauracji Quick Steak & Music wyśmienite steki to jedno z jego popisowych dań.
1. |
Oczyść mięso

By mieć gwarancję jakości i świeżości mięsa, kupuj je w sprawdzonych miejscach lub u poleconego dostawcy. Polędwicę opłucz w bieżącej, zimnej wodzie i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem lub lnianą ściereczką. Ostrym nożem oczyść mięso ze skrawków tłuszczu i błon.
2. |
Przygotuj przyprawy

Za pomocą noża z szerokim ostrzem lub tłuczka zmiażdż ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Posiekaj drobno ząbki czosnku, świeży rozmaryn, tymianek i suszone liście laurowe. Wymieszaj wszystko ze sobą. Mieszankę przypraw zalej oliwą.
3. |
Zamarynuj

Marynata powinna nadać mięsu szczególny smak, dlatego musi być zawsze mocno przyprawiona. Wołowina wymaga marynowania przynajmniej przez 24 godziny pod przykryciem w lodówce. Przez ten cały czas należy kilkakrotnie obrócić mięso, by całe wchłonęło aromat przypraw.
4. |
Pokrój steki

Z zamarynowanej polędwicy wykrawamy steki. Ich wielkość zależy od naszych preferencji i apetytu, ale mistrzowie sztuki kulinarnej są zgodni, że najlepsze są te ważące około 250 g. Bezpośrednio przed grillowaniem mięso należy delikatnie oprószyć solą.
5. |
Grilluj

Grill powinien być dobrze rozgrzany. Stopień wysmażenia steków zależy wyłącznie od naszych upodobań, lecz większość smakoszy preferuje te średnio wysmażone, czyli medium. Warto pamiętać, że steki z polędwicy powinno się obracać tylko raz na drugą stronę.
![]() |
|
Škoda. Wiesz co dobre poleca! | |
MH 06/2012