[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.9

Stek z grilla: przepis

Oto przed Tobą arcydzieło kulinarnej prostoty i smaku - grillowany stek z polędwicy wołowej. Poznaj przepis!

fot. Marcin Klaban
Razem ze Škodą i szefem kuchni restauracji Quick Steak & Music pokazujemy, jak w 5 prostych krokach osiągnąć mistrzostwo w przyrządzaniu tego kultowego dania.


Można dyskutować, w jakiej postaci wołowina jest najsmaczniejsza - Men's Health i Škoda głosują za tą z grilla - ale nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie kwestionował jej zalet smakowych i odżywczych. Zwłaszcza aktywnie ćwiczący powinni na stałe włączyć ją do swego menu, ponieważ jest kopalnią wszystkiego niezbędnego do budowy i regeneracji mięśni. Ma bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, zawiera L-karnitynę, nienasycone tłuszcze, kwas CLA i witaminy z grupy B - trenujący wiedzą, że to skarb.

Co najważniejsze, przyrządza się ją lewą ręką z zawiązanymi oczami - tak banalnie prosto. Nie wierzysz? Skocz z poniższą listą niezbędnych składników na zakupy, przeczytaj nasz przepis i dla pewności obejrzyj jeszcze instruktażowy filmik z cyklu "Škoda. Wiesz, co dobre!" przygotowany przez Škodę i Men's Health.

REKLAMA
 
Tego potrzebujesz:
 

 

  • 1 kg (na 4 steki) polędwicy wołowej
  • marynata: ziarna czarnego pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, gałązki świeżego rozmarynu i tymianku, kilka ząbków czosnku, sól, 1/2 szklanki oliwy.
  • dodatki: doskonałymi dodatkami do wyśmienitego steku z polędwicy będą liście sałaty (ewentualnie z zielonym ogórkiem i pomidorami) z dodatkiem sosu winegret. Lampka czerwonego wytrawnego wina podniesie smak potrawy.

Wartości odżywcze w 100 g: 102 kcal, 21,3 g białka, 1,9 g tłuszczów, 0,1 g węglowodanów, 194 mg fosforu, 21 mg magnezu, 2,2 mg żelaza

Wartości smakowe w skali 1-10: dziesięć

Tak to zrobisz:


Jak przyrządzić to kultowe danie? Swoim sprawdzonym przepisem podzielił się z nami Seweryn Świtoń, współzałożyciel i szef kuchni restauracji Quick Steak & Music w warszawskich Złotych Tarasach. Doświadczenie zdobywał w najlepszych lokalach w Polsce i podczas licznych podróży. Talent i pozycję w świecie gastronomii potwierdził jako szef kuchni stołecznych Restauracji Polskich "Tradycja" i "Różana". W stołecznej restauracji Quick Steak & Music wyśmienite steki to jedno z jego popisowych dań.

 1.


Oczyść mięso

fot. Marcin Klaban

By mieć gwarancję jakości i świeżości mięsa, kupuj je w sprawdzonych miejscach lub u poleconego dostawcy. Polędwicę opłucz w bieżącej, zimnej wodzie i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem lub lnianą ściereczką. Ostrym nożem oczyść mięso ze skrawków tłuszczu i błon.

 2.


Przygotuj przyprawy

fot. Marcin Klaban

Za pomocą noża z szerokim ostrzem lub tłuczka zmiażdż ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Posiekaj drobno ząbki czosnku, świeży rozmaryn, tymianek i suszone liście laurowe. Wymieszaj wszystko ze sobą. Mieszankę przypraw zalej oliwą.

 3.


Zamarynuj

fot. Marcin Klaban

Marynata powinna nadać mięsu szczególny smak, dlatego musi być zawsze mocno przyprawiona. Wołowina wymaga marynowania przynajmniej przez 24 godziny pod przykryciem w lodówce. Przez ten cały czas należy kilkakrotnie obrócić mięso, by całe wchłonęło aromat przypraw.

 4.


Pokrój steki

fot. Marcin Klaban

Z zamarynowanej polędwicy wykrawamy steki. Ich wielkość zależy od naszych preferencji i apetytu, ale mistrzowie sztuki kulinarnej są zgodni, że najlepsze są te ważące około 250 g. Bezpośrednio przed grillowaniem mięso należy delikatnie oprószyć solą.

 5.


Grilluj

fot. Marcin Klaban

Grill powinien być dobrze rozgrzany. Stopień wysmażenia steków zależy wyłącznie od naszych upodobań, lecz większość smakoszy preferuje te średnio wysmażone, czyli medium. Warto pamiętać, że steki z polędwicy powinno się obracać tylko raz na drugą stronę.

 
Škoda. Wiesz co dobre poleca!
 

 

MH 06/2012

Komentarze

 (4)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij