Składniki (4 porcje, czas: około 45 Minut):
Stek:
- 500 g łaty wołowej
- Sól
- 1 pęczek rozmarynu
- 1 pęczek tymianku
Chimichurri:
- 1 ząbek czosnku
- ½ pęczka pietruszki
- ¼ pęczka kolendry
- ½ limonki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 75 ml oleju rzepakowego
- 1 szalotka
- ½ czerwonej papryczki chili
- ½ zielonej papryczki chili
- 50 ml oliwy extra vergine
- Sól, pieprz, cukier
Narzędzia:
grill, folia aluminiowa, nóż, deska, tarka, ręczny blender
REKLAMA
Wykonanie:
- Przygotuj grilla. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i posól z obu stron. Połóż je na bezpośrednim ogniu i grilluj 3-5 minut z każdej strony.
- Obłóż mięso gałązkami rozmarynu i tymianku i zawiń szczelnie całość w folię aluminiową. Połóż pakunek na ruszcie – tym razem nie bezpośrednio nad ogniem – i grilluj 15 minut.
- Posiekaj czosnek. Pietruszkę i kolendrę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i oderwij listki od gałązek. Limonkę sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do miski olej rzepakowy lub słonecznikowy, suszone oregano i zblenduj całość na gładko.
- Szalotkę i papryczki drobno posiekaj i wymieszaj z oliwą. Wmieszaj łyżką do zblendowanej części i dopraw solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.
W porcji: 481 kcal, 36 g białko, 1 g węglowodany, 38 g tłuszcze