Stek z chimichurri [Przepisy na grilla]

Nadwyżka chimichurri doskonale się przechowuje w lodówce – nawet do tygodnia. Przelej sos do zamykanego pojemnika i wylej na wierzch trochę oliwy.

przepisy na grilla, jedzenie FOODBOOM

Składniki (4 porcje, czas: około 45 Minut):

Stek:

  • 500 g łaty wołowej
  • Sól
  • 1 pęczek rozmarynu
  • 1 pęczek tymianku

Chimichurri:

  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczka pietruszki
  • ¼ pęczka kolendry
  • ½ limonki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 75 ml oleju rzepakowego
  • 1 szalotka
  • ½ czerwonej papryczki chili
  • ½ zielonej papryczki chili
  • 50 ml oliwy extra vergine
  • Sól, pieprz, cukier

Narzędzia:

grill, folia aluminiowa, nóż, deska, tarka, ręczny blender

REKLAMA

Wykonanie:

  1. Przygotuj grilla. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i posól z obu stron. Połóż je na bezpośrednim ogniu i grilluj 3-5 minut z każdej strony.
  2. Obłóż mięso gałązkami rozmarynu i tymianku i zawiń szczelnie całość w folię aluminiową. Połóż pakunek na ruszcie – tym razem nie bezpośrednio nad ogniem – i grilluj 15 minut.
  3. Posiekaj czosnek. Pietruszkę i kolendrę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i oderwij listki od gałązek. Limonkę sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do miski olej rzepakowy lub słonecznikowy, suszone oregano i zblenduj całość na gładko.
  4. Szalotkę i papryczki drobno posiekaj i wymieszaj z oliwą. Wmieszaj łyżką do zblendowanej części i dopraw solą, pieprzem  oraz szczyptą cukru.

W porcji: 481 kcal, 36 g białko, 1 g węglowodany,  38 g tłuszcze

Zobacz również:
Martwy ciąg nie jest łatwym ćwiczeniem. Podpowiadamy, jakie ćwiczenia pomocnicze od czasu do czasu wykonywać, żeby znacząco poprawić ten ważny element treningowego rzemiosła.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA