Naukowcy przekonują, że jedząc za dużo czerwonego mięsa, narażasz się na osteoporozę i chorobę Alzheimera. Co więcej, przekraczając dawkę 160 g dziennie, podnosisz ryzyko raka jelit o 35%. Do tego wszystkiego jest jeszcze Twój brzuch – 140 gramów czerwonego mięsa to 250 kcal i 8,2 g tłuszczu, czyli w sam raz. Niestety, 225 g steku to już 395 kcal i 13 g tłuszczu – liczby, które w szybkim tempie pozbawią Cię smukłości. To za mało, żeby powstrzymać w Tobie mięsożercę? „Mięso zaliczane jest do pokarmów wybitnie kwasotwórczych. Jego długotrwałe, nadmierne spożycie zatruwa organizm” – dodaje dr Szołtysik.
Stek wołowy: jak dużo możesz zjeść?
Wimy, że są wśród Was smakosze czerwonego mięsa. I bardzo dobrze. Oprócz doskonałych doznań smakowych, wołowina pozytywnie wpływa na Twoją formę. Ile jednak można jej zjeść, by nie przesadzić? Oto ściąga dla mięsożernych. Dowiesz się z niej, ile wrzucić na ruszt, żeby jeść na zdrowie.

Za dużo
REKLAMA
Komentarze
Mens Health, 2016-06-27 09:26:58
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?