REKLAMA

Stek wołowy: jak dużo możesz zjeść?

Wimy, że są wśród Was smakosze czerwonego mięsa. I bardzo dobrze. Oprócz doskonałych doznań smakowych, wołowina pozytywnie wpływa na Twoją formę. Ile jednak można jej zjeść, by nie przesadzić? Oto ściąga dla mięsożernych. Dowiesz się z niej, ile wrzucić na ruszt, żeby jeść na zdrowie.

Stek wołowy shutterstock.com
fot. shutterstock.com
W sam raz

Większa porcja mięsa to nie tylko lepsze towarzystwo dla frytek i surówki na Twoim talerzu. 140-gramowy, krwisty stek zaspokoi Twoje zapotrzebowanie na witaminę B12, dostarczy Ci 83% dziennej dawki cynku, 40% żelaza i 78% białka. „Białko w mięsie jest pełnowartościowe i zawiera pełny zestaw aminokwasów, wśród nich takie, których organizm ludzki sam nie potrafi otrzymać” – mówi dr Marek Szołtysik z Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Dodatkowo otrzymasz 1 g cennego składnika budującego mięśnie – kreatyny, czyli idealną dawkę dla faceta. Natura nie bez powodu wyposażyła Cię w kły! Jeżeli jednak postanowiłeś zrzucić parę kilo, ustaw inaczej proporcje Twojej diety: mięso 30%, warzywa 70%. 

REKLAMA

1 2 3
STRONA 2 z 3

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA