[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Parzenie kawy: sprawdzone sposoby [poradnik MH]

W zależności od sposobu zaparzenia, kawa może różnic się smakiem, mocą oraz wpływem na Twoje zdrowie. MH przedstawia przegląd najpopularniejszych sposobów parzenia kawy.

Makinetka

Parzenie kawy - sposoby

Ekspres przelewowy

Woda przeciekająca przez filtr wypełniony kawą wyciąga z niej około 17% związków smakowych, ale dość skutecznie pobiera z niej kofeinę. W filiżance zostanie jej do 100 mg.

Ekspres ciśnieniowy

Dzięki temu, że kawa parzona jest krótko i pod wysokim ciśnieniem, do filiżanki skapnie to, co najlepsze – aż 25% substancji smakowych i tylko 60 mg kofeiny. Gorzkie garbniki zostają w fusach.

Prasa francuska

To tak zwana kafeteria – świetny sposób na szybką, filtrowaną kawę. Dzięki dłuższemu kontaktowi wody z kawą napój z kafeterii jest bardziej aromatyczny niż ten z filtra. Urządzenie możesz wykorzystać do zrobienia piany mlecznej. Nalej do niego ciepłego, ale nie wrzącego mleka, i poruszaj tłokiem w górę i w dół. Po kilku ruchach mleko się spieni.

Ekspres mokka

To sprowadzona do minimum wersja ekspresu ciśnieniowego. Działa na podobnej zasadzie, ale nie gwarantuje idealnego ciśnienia, w związku z czym gotowy napój zawiera nieco więcej szkodliwych substancji. Do sitka nasyp trochę za dużo kawy, oczyść palcem brzeg i zakryj. Kawa się sprasuje, a to zagwarantuje aromatyczny ekstrakt.

Tygielek

Służy do przygotowywania kawy po turecku, która nie ma nic wspólnego z popularną za komuny biurową, zalewaną kawą w szklance. Chociaż ta kawa może mieć niezwykle intensywny smak, jest jednocześnie najmniej zdrowa. Fusy długo parzone w wodzie uwalniają do niej nie tylko aromat i smak, ale wszystkie szkodliwe substancje.

Przechowywanie

Kawa ma czterech wrogów: światło, wilgoć, wysoką temperaturę i powietrze. Najlepszym sposobem na zachowanie jej aromatu będzie kupowanie niezmielonych ziaren. Zmielonej kawy nie wysypuj z torebki, tylko włóż do szczelnego aluminiowego naczynia i schowaj w suchym, ciemnym miejscu, ale nie do lodówki – kawa może wchłaniać aromaty jedzenia. 

 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij