Skład:
- 400 g spaghetti Barilla
- 4 żółtka, 2 całe jajka
- 100 g podgardla albo surowego wędzonego boczku (lub włoskiej pancetty)
- 2 łyżeczki oliwy extra virgin
- 50 g sera pecorino romano
- 50 g parmezanu
- sól, świeżo zmielony
- czarny pieprz
- natka pietruszki
Makroskładniki:
kcal 665, białko 33 g, tłuszcze 26 g, węgle 72 g, błonnik 3 g – 4 porcje
REKLAMA
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron w 4 litrach osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu – ma być al dente!
- Mięso pokrój w małą kostkę i podsmaż na złoto w głębokiej patelni z pieprzem – tego ostatniego nie żałuj.
- W misce wymieszaj żółtka z jajkami, dodaj szczyptę soli oraz ¾ szklanki drobno startego sera (świeżo starty ser będzie się lepiej roztapiał niż suszony z torebki).
- Dobrze odsącz makaron, zachowując trochę wody po gotowaniu. Kilka łyżek wlej do jajek z serem i dobrze wymieszaj.
- Makaron przełóż na patelnię i starannie wymieszaj z tłuszczem i skwarkami. Zdejmij z ognia.
- Wylej na makaron mieszankę serowo-jajeczną i intensywnie mieszaj przez 30 sekund. Wsyp resztę sera i jeszcze raz wymieszaj. Na talerzach wkręć jeszcze pieprz i posyp posiekaną natką.