Spaghetti carbonara [Perły kuchni europejskiej]

Włosi zawsze potrafili grać w piłkę i zawsze potrafili gotować. O ile w tej pierwszej dyscyplinie miewali słabsze dni, o tyle  w drugiej nigdy. Oto Squadra Azzurra w najwyższej formie.

przepisy, dania, kuchnia europejska shutterstock.com

Skład:

  • 400 g spaghetti Barilla
  • 4 żółtka, 2 całe jajka
  • 100 g podgardla albo surowego wędzonego boczku (lub włoskiej pancetty)
  • 2 łyżeczki oliwy extra virgin
  • 50 g sera pecorino romano
  • 50 g parmezanu
  • sól, świeżo zmielony
  • czarny pieprz
  • natka pietruszki

Makroskładniki:

kcal 665, białko 33 g, tłuszcze 26 g, węgle 72 g, błonnik 3 g – 4 porcje

REKLAMA

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron w 4 litrach osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu – ma być al dente!
  2. Mięso pokrój w małą kostkę i podsmaż na złoto w głębokiej patelni z pieprzem – tego ostatniego nie żałuj.
  3. W misce wymieszaj żółtka z jajkami, dodaj szczyptę soli oraz ¾ szklanki drobno startego sera (świeżo starty ser będzie się lepiej roztapiał niż suszony z torebki).
  4. Dobrze odsącz makaron, zachowując trochę wody po gotowaniu. Kilka łyżek wlej do jajek z serem i dobrze wymieszaj.
  5. Makaron przełóż na patelnię i starannie wymieszaj z tłuszczem i skwarkami.  Zdejmij z ognia.
  6. Wylej na makaron mieszankę serowo-jajeczną i intensywnie mieszaj przez 30 sekund. Wsyp resztę sera i jeszcze raz wymieszaj. Na talerzach wkręć jeszcze pieprz i posyp posiekaną natką.
Zobacz również:
Pompka nie jest ważnym elementem  Twojego treningu? Zmień to. Ta 20-stopniowa piramida zrobi z Ciebie Hulka.  
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA