Spaghetti alla carbonara – przepis

To producenci gotowych sosów w torebkach wymyślili, że w sosie carbonara jest śmietana. Otóż nie ma i nigdy nie było. Ten genialny w swojej prostocie przepis wymaga dobrych i świeżych składników, ale potrafi się odwdzięczyć.

Spaghetti alla carbonara przepis FOT. MICHAEL HEDGE

Spaghetti alla carbonara

Składniki (4 porcje):

  • jajka, 3 szt.
  • żółtka, 6 szt.
  • pecorino, 90 g, starty
  • parmezan, 90 g, starty
  • spaghetti, 400 g
  • wędzony boczek lub podgardle, 200 g
  • czarny pieprz, 1 łyżeczka
  • sól

Przygotowanie

  1. W misce dokładnie wymieszaj ze sobą jajka, żółtka, ser pecorino, parmezan i łyżeczkę grubo zmielonego lub tłuczonego czarnego pieprzu. Możesz lekko posolić, ale ostrożnie, bo boczek i sery są słone.
  2. Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz, ale zachowaj trochę wody po gotowaniu.
  3. Podsmaż przez kilka minut na suchej patelni pokrojony w kostkę boczek, aż będzie chrupiący, wlej łyżkę wody po makaronie i dodaj spaghetti. Wymieszaj, aby wytopiony tłuszcz pokrył wszystkie nitki, i zdejmij z ognia.
  4. Na gorący makaron po chwili wylej mieszankę jajeczno-serową i starannie wymieszaj – pamiętaj, że nie robisz jajecznicy, tylko sos, więc konsystencja musi być kremowa, nie ścięta.
  5. Rozdziel sprawiedliwie na porcje, posyp jeszcze startym parmezanem, wkręć na wierzch świeży pieprz i opcjonalnie posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj od razu.


Makro (w jednej porcji):

REKLAMA
  • 660 kcal
  • 26 g tłuszczu
  • 29 g białka
  • 76 g węgli
REKLAMA