[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.8

Spaghetti alla carbonara - prawdziwy włoski przepis

Prostota włoskiej kuchni powala na deski, za to smak nokautuje. W dodatku ogarnięty kuchennie facet przygotuje to danie w 15 minut z zawiązanymi oczami i ręką na temblaku. A debiutant w 22.

carbonara fot. Shutterstock
Powiedzieć, że carbonara jest smaczna, to nic nie powiedzieć. To trzeba samemu zrobić i samemu spróbować. Jeżeli tylko będziesz trzymał się poniższego przepisu, wszystko się uda bez niespodzianek. A kilka może się zdarzyć debiutantom – np. jeżeli nie zdejmiesz patelni z makaronem z ognia, to wlewając masę jajeczną, zrobisz jajecznicę, a nie carbonarę.

Jeżeli, brrr, przelejesz ugotowany makaron zimną wodą (naprawdę są tacy!), to z sosu nici, lub gdy do garnka z makaronem wlejesz trochę oliwy dla smaku (naprawdę są tacy!), to za diabła żaden sos się do niego nie przyklei. Itd. Dlatego nie kombinuj, chłopie, nie wyważaj otwartych drzwi, tylko stań i ugotuj jedno z najlepszych dań ever.

Spaghetti alla carbonara

Powiedzmy to głośno, dobitnie i drukowanymi: W SOSIE CARBONARA NIE MA ŚMIETANY. NIE MA I NIGDY NIE BYŁO! Nie szarga się świętości, psiakrew.

Filary carbonary na 4 porcje:

  • 400 g spaghetti Barilla
  • 4 żółtka, 2 całe jajka
  • 100 g podgardla albo surowego wędzonego boczku (lub włoskiej pancetty)
  • 2 łyżeczki oliwy extra-virgin
  • 50 g sera pecorino romano
  • 50 g parmezanu
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • natka pietruszki
  1. Ugotuj makaron w 4 litrach osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu - ma być al dente!
  2. Mięso pokrój w małą kostkę i podsmaż na złoto w głębokiej patelni z pieprzem – tego nie żałuj.
  3. W misce wymieszaj żółtka z jajkami, dodaj szczyptę soli oraz ¾ szklanki drobno startego sera (świeżo starty ser będzie się lepiej roztapiał niż suszony).
  4. Odsącz dobrze makaron, zachowując trochę wody po gotowaniu. Kilka łyżek wlej do jajek z serem i dobrze wymieszaj.
  5. Makaron przełóż na patelnię i starannie wymieszaj z tłuszczem i skwarkami. Zdejmij z ognia.
  6. Wylej na makaron mieszankę serowo-jajeczną i intensywnie mieszaj przez 30 sekund. Wsyp resztę sera i jeszcze raz wymieszaj. Na talerzach wkręć jeszcze pieprz i posyp natką.

Carbonara z kąpieli wodnej

Wszystko jak wyżej, tylko na końcu przekładamy makaron z patelni do miski, stawiamy ją na garnku z parującą wodą i wlewamy jajka i ser. Mieszamy, uzupełniając wodą po makaronie. Taki patent.

Więcej przepisów, między innymi na spaghetti z łososiem i groszkiem.

REKLAMA

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij