Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.8

Spaghetti alla carbonara - prawdziwy włoski przepis

Prostota włoskiej kuchni powala na deski, za to smak nokautuje. W dodatku ogarnięty kuchennie facet przygotuje to danie w 15 minut z zawiązanymi oczami i ręką na temblaku. A debiutant w 22.

carbonara fot. Shutterstock
Powiedzieć, że carbonara jest smaczna, to nic nie powiedzieć. To trzeba samemu zrobić i samemu spróbować. Jeżeli tylko będziesz trzymał się poniższego przepisu, wszystko się uda bez niespodzianek. A kilka może się zdarzyć debiutantom – np. jeżeli nie zdejmiesz patelni z makaronem z ognia, to wlewając masę jajeczną, zrobisz jajecznicę, a nie carbonarę.

Jeżeli, brrr, przelejesz ugotowany makaron zimną wodą (naprawdę są tacy!), to z sosu nici, lub gdy do garnka z makaronem wlejesz trochę oliwy dla smaku (naprawdę są tacy!), to za diabła żaden sos się do niego nie przyklei. Itd. Dlatego nie kombinuj, chłopie, nie wyważaj otwartych drzwi, tylko stań i ugotuj jedno z najlepszych dań ever.

Spaghetti alla carbonara

Powiedzmy to głośno, dobitnie i drukowanymi: W SOSIE CARBONARA NIE MA ŚMIETANY. NIE MA I NIGDY NIE BYŁO! Nie szarga się świętości, psiakrew.

Filary carbonary na 4 porcje:

  • 400 g spaghetti Barilla
  • 4 żółtka, 2 całe jajka
  • 100 g podgardla albo surowego wędzonego boczku (lub włoskiej pancetty)
  • 2 łyżeczki oliwy extra-virgin
  • 50 g sera pecorino romano
  • 50 g parmezanu
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • natka pietruszki
  1. Ugotuj makaron w 4 litrach osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu - ma być al dente!
  2. Mięso pokrój w małą kostkę i podsmaż na złoto w głębokiej patelni z pieprzem – tego nie żałuj.
  3. W misce wymieszaj żółtka z jajkami, dodaj szczyptę soli oraz ¾ szklanki drobno startego sera (świeżo starty ser będzie się lepiej roztapiał niż suszony).
  4. Odsącz dobrze makaron, zachowując trochę wody po gotowaniu. Kilka łyżek wlej do jajek z serem i dobrze wymieszaj.
  5. Makaron przełóż na patelnię i starannie wymieszaj z tłuszczem i skwarkami. Zdejmij z ognia.
  6. Wylej na makaron mieszankę serowo-jajeczną i intensywnie mieszaj przez 30 sekund. Wsyp resztę sera i jeszcze raz wymieszaj. Na talerzach wkręć jeszcze pieprz i posyp natką.

Carbonara z kąpieli wodnej

Wszystko jak wyżej, tylko na końcu przekładamy makaron z patelni do miski, stawiamy ją na garnku z parującą wodą i wlewamy jajka i ser. Mieszamy, uzupełniając wodą po makaronie. Taki patent.

Więcej przepisów, między innymi na spaghetti z łososiem i groszkiem.

Komentarze

 (3)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij