Sosy do kurczaka – 7 przepisów [Białko w diecie]

Kurczak to świetny produkt dla miłośników budowania mięśni – ma dużo białka i niewiele tłuszczu oraz prawie żadnych węglowodanów. Jednak jedzony zbyt często, szczególnie w postaci piersi z kurczaka bez skórki, potrafi szybko się znudzić. Dlatego przedstawiamy 7 różnych sosów do kurczaka. Z nimi poczciwy kurak nigdy Ci nie zbrzydnie. 

sosy do kurczaka, przepisy, drób shutterstock.com

Grillowanie lub pieczenie piersi z kurczaka zawsze trochę ją wysuszy, ale za to gotowanie zapewnia soczystość.

Aby uzyskać maksymalną ilość białka i minimalną ilość kalorii, trudno wymyślić coś lepszego
niż gotowana pierś z kurczaka. Oto jak ją przygotować we właściwy sposób, a następnie podać
z prostym do zrobienia, aromatycznym sosem i sycącym dodatkiem bogatym w błonnik.

Soczysta pierś z kurczaka

Składniki na 2 porcje

  • 2 x 170 g piersi z kurczaka bez skóry
  • 1 cebula, przekrojona na pół
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 3 gałązki tymianku
  • ½ cytryny, ćwiartki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

Sposób:

Krok 1 Do dużego garnka włóż filety, dodaj resztę składników i wlej zimną wodę, tak by przykrywała mięso na 5 cm (możesz zastąpić ¼ wody białym, wytrawnym winem lub cydrem).

Krok 2 Zagotuj wodę na średnim ogniu, częściowo przykryj pokrywką garnka i gotuj około 20 minut. Łyżką cedzakową wyjmij kurczaka, pozwól mu ostygnąć na desce, a następnie pokrój. Polej sosem (wybierz jeden z poniżej zaprezentowanych sosów i przygotuj na szybko w czasie, kiedy kurczak się gotuje). 

ZOBACZ TEŻ: 10 przepisów na dania z kurczakiem

Sos do kurczaka - 7 propozycji

Podczas gdy ptak dochodzi w garnku, złap się za mały rondelek. Wybierz sos i podgrzewaj wszystkie składniki na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając kilka razy. Każdy przepis spokojnie wystarcza na dwie piersi.

Sos jeżynowy

  • 130 g mrożonych lub świeżych jeżyn
  • 1 łyżka szalotki, posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • ¼ łyżeczki cynamonu w proszku

sosy do kurczaka, przepisyFOT. ALEX LAU, STYLIZACJA POTRAW: TYNA HOANG, ARANŻACJA: SOPHIE STRANGIO

Sos cytrusowy

  • 80 ml soku pomarańczowego
  • sok z ½ limonki
  • 1 łyżeczka startej skórki z limonki
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka posiekanej jalapeños
  • 1 łyżka czosnku
  • ¼ łyżeczki kuminu + szczypta soli

sosy do kurczaka, przepisyFOT. ALEX LAU, STYLIZACJA POTRAW: TYNA HOANG, ARANŻACJA: SOPHIE STRANGIO

Sos wiśniowy

  • 80 ml porto
  • 65 g mrożonych wiśni, posiekanych
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu
  • ¼ łyżeczki ziela angielskiego
  • szczypta soli

sosy do kurczaka, przepisyFOT. ALEX LAU, STYLIZACJA POTRAW: TYNA HOANG, ARANŻACJA: SOPHIE STRANGIO

Sos BBQ

  • 2 łyżki sosu barbecue
  • 1 łyżeczka bourbonu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki chili w proszku
  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 łyżka posiekanej dymki

sosy do kurczaka, przepisyFOT. ALEX LAU, STYLIZACJA POTRAW: TYNA HOANG, ARANŻACJA: SOPHIE STRANGIO

Sos jabłkowy

  • 60 ml bulionu drobiowego 
  • 60 ml cydru
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej + sól

sosy do kurczaka, przepisyFOT. ALEX LAU, STYLIZACJA POTRAW: TYNA HOANG, ARANŻACJA: SOPHIE STRANGIO

Sos arachidowy

  • 40 g purée z dyni
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki mleczka kokosowego
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka sriracha
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka cukru

sosy do kurczaka, przepisyFOT. ALEX LAU, STYLIZACJA POTRAW: TYNA HOANG, ARANŻACJA: SOPHIE STRANGIO

Sos paprykowy

  • 1 łyżka melasy z granatów
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki purée z pomidorów
  • 1 łyżka czosnku, posiekanego
  • 65 g pieczonej papryki
  • 2 łyżki orzechów włoskich, posiekanych
  • ½ łyżeczki papryki
  • ¼ łyżeczki kuminu
  • szczypta soli

sosy do kurczaka, przepisyFOT. ALEX LAU, STYLIZACJA POTRAW: TYNA HOANG, ARANŻACJA: SOPHIE STRANGIO

Przepisy na dodatki z błonnikiem

Te bogate w składniki odżywcze sałatki dostarczają 10 g błonnika potrzebnego do walki z głodem. 4 osoby się najedzą.

Sałatka z dynią, soczewicą i gruszką

Upiecz 400 g dyni piżmowej z 2 łyżeczkami oliwy i ¼ łyżeczki soli w 200 °C przez 30 minut. Wymieszaj 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę syropu klonowego, 2 łyżki octu jabłkowego, 2 łyżki chrzanu, 2 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczkę musztardy Dijon, 1 ząbek czosnku w proszku i ¼ łyżeczki soli. Podawaj dynię z 800 g jarmużu, 40 g czarnej soczewicy, ½ gruszki, 1 łyżką orzechów pekan i dressingiem.

Placki z cukinii

Wymieszaj 450 g cukinii (startej) i ½ łyżeczki soli. Odstaw na 10 minut do odsączenia i wyciśnij. Dodaj 130 g farro (ugotowanego), 130 g błyskawicznych płatków owsianych, 30 g posiekanej dymki, sok z ½ cytryny, 1 łyżeczkę ziół, ½ łyżeczki soli i 3 jajka. Dokładnie wymieszaj i wylewaj chochelką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż po minucie z każdej strony i odkładaj na papierowy ręcznik.

PRZECZYTAJ: Przepis na kurczaka z piekarnika

REKLAMA