(Zobacz też: Oto doskonały sos chimichurri)
Przepisów na ten sos jest tyle, ile azjatyckich gospodyń, więc niemało, i znalezienie jakiejś kanonicznej wersji raczej odpada – my postawiliśmy z szefem na łatwość i szybkość wykonania. Inna dobra wiadomość jest taka, że można go sobie łatwo podrasować w domu, dorzucając do niego lubiane składniki. Np. drobno pokrojone kawa ananasa z puszki, paseczki bambusa (też z puszki) lub kiełki fasoli mung – nie dość, że sos będzie świetny, to jeszcze będzie chrupał między zębami.
Autor: Tomasz Mrozik
Szef restauracji AQUA HOTEL POLKOWICE, niebojący się światowych smaków, ale ceniący kuchnię regionalną, opartą na produktach lokalnych dostawców.
1. Wszystkie składniki wymienione poniżej, trzymane w temperaturze pokojowej, wymieszaj ze sobą w misce lub szejkerze. Daj mu chwilę na przegryzienie i gotowe.
Tego potrzebujesz (4 porcje):
- 1/4 łyżeczki startej skórki pomarańczy
- 2/3 szkl. świeżego soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżka ziaren sezamu
(Zobacz też: Tak zrobisz sos holenderski - wybitny, francuski klasyk)
Komentarze