Jak zrobić sos pomidorowy? Przepis

Po co robić, jeśli można kupić? Nie idź w tę stronę, bo skończysz na dosładzaniu wytrawnego Bordeaux łyżką cukru, czyli źle. Oto sposób na najlepszy sos pomidorowy ever.

Sos pomidorowy przepis FOT. PIOTR GREGORCZYK

Jakie pomidory do sosu?

Miłośnicy pomidorów powinni mieszkać we Włoszech lub przynajmniej starać się tam o pomidorowy azyl. Tam wszystkie smakują fantastycznie, a u nas – nawet w sezonie – z wyjątkiem kilku odmian malinówek smakują jak tekturowe pudełka. Nie ma sprawiedliwości, więc wyrównujemy szanse: kup włoskie pomidory San Marzano w puszce. Nie tylko ich smak jest legendarny, ale też proces konserwowania zwiększy wchłanianie likopenu – przeciwutleniacza świetnego dla serca i zmniejszającego ryzyka raka.

REKLAMA

Składniki do sosu pomidorowego

Świat kucharzy jest podzielony na pół w sprawie cebuli – my jesteśmy w tej drugiej, która uważa, że nie jest niezbędna. Co natomiast jest, to na pewno czosnek, dobra oliwa, oregano, bazylia, szczypta morskiej soli, świeżo zmielony czarny pieprz i trochę octu balsamicznego, który doda nutę słodyczy. Jak widać, niewiele potrzeba, ale to właśnie prostota składników stoi za genialnością pomidorowego sosu. Przy okazji czosnek wzmocni odporność, zioła z przeciwutleniaczami mają furę zalet antynowotworowych, a z octu balsamicznego ucieszą się Twoje jelita.

Jak zrobić sos pomidorowy? Przepis

Rozgrzej na patelni 2 łyżki dobrej oliwy i dodaj ząbek lub dwa drobno posiekanego czosnku. Posiekaj garść świeżych liści bazylii i wrzuć je na patelnię, mieszając, aby pokryły się całe warstwą oliwy. Gdy tylko czosnek nabierze lekko złocistego koloru, opróżnij puszkę pomidorów i pół puszki wody, jednocześnie wypłukując resztki sosu. Dodaj sporą szczyptę soli morskiej, szczodrze zmielony pieprz, 1 łyżkę roztartego w dłoniach suszonego oregano i łyk octu balsamicznego. Rozgnieć pomidory grzbietem łyżki lub widelcem i gotuj na małym ogniu, mieszając czasem, przez 40 minut, aż sos zmniejszy objętość i zgęstnieje.

Przepis na sos pomidorowy puttanesca

Zrobiłeś właśnie najlepszy, najtańszy i najzdrowszy sos do pizzy lub makaronu al pomodoro, jaki kiedykolwiek jadłeś. Jeżeli dodasz posiekane anchois i trochę płatków chili na etapie smażenia czosnku, a następnie kilka kaparów i posiekanych oliwek na 10 minut przed końcem, to dostaniesz na wielki finał słynny sos puttanesca. No i, oczywiście, możesz zrobić go na zapas: użyj kilku puszek i odpowiednio więcej dodatków, przelej gorący sos do wyparzonych słoików, zakręć, obróć do góry dnem, a gdy przestygnie, wstaw do lodówki i wyciągaj, kiedy chcesz.

Zobacz również:
REKLAMA